Poleg proizvodnega, v poslovni coni ob brniškem letališču nastaja tudi režijski obrat podjetja Iskra Mehanizmi. / Foto: Gorazd Kavčič

Selitev podjetja bo trajala eno leto

V podjetju Iskra Mehanizmi v tem času poteka selitev proizvodnih enot na novo lokacijo v letališki poslovni coni. Na celoten proces, ki bo trajal eno leto, precej vpliva tudi kriza zaradi epidemije covida-19.

Prvo povečanje kapacitet na Brniku bo po predvidevanjih direktorja nujno potrebno že v naslednjih treh letih.

Poslovanje Iskre Mehanizmi se po katastrofalnem aprilu in maju ter delno juniju že izboljšuje, pravi Marjan Pogačnik.

Zgornji Brnik – V podjetju Iskra Mehanizmi so letos dokončali gradnjo 25 tisoč kvadratnih metrov velikega proizvodnega objekta v poslovni coni ob brniškem letališču, v teku pa je še gradnja režijskega obrata, ki bo po besedah direktorja Marjana Pogačnika dokončan predvidoma v enem letu. Precej je namreč še odvisno od razvoja poslovanja v teh še vedno dokaj kriznih razmerah, ki jih je s seboj prinesla koronakriza.

Maja so, predvsem zato, da so zadostili postopkom pridobivanja potrebnih certifikatov, na novo lokacijo preselili prvi dve proizvodni celici, proizvodnja na Brniku pa še ni stekla. »V juniju smo dobili šele uporabno dovoljenje in tako začeli selitev, ki je v teku. Selitev bo trajala skoraj eno leto, saj gre za postopen proces iz dveh lokacij, pri čemer bo tretjino novih prostorov zasedla oprema za nove projekte, ki bo instalirana v tem obdobju,« nam je pojasnil Marjan Pogačnik, ki vrednost celotne investicije v proizvodni in režijski obrat ocenjuje na od trideset do štirideset milijonov evrov.

Podjetje bo s selitvijo na Brnik proizvodne enote umaknilo iz Kamnika, kjer jim je večino nepremičnin že uspelo prodati, in Lipnice, kjer bodo za nakup nepremičnin in opreme septembra izvedli javno dražbo.

Centralizacija vseh proizvodnih procesov na enem mestu za podjetje pomeni predvsem povečanje konkurenčnosti, hkrati pa bodo s tem zagotovili pogoje za enostavnejši nadaljnji razvoj, saj imajo že zagotovljeno dokumentacijo, da lahko proizvodni del razširijo še za trikratnik sedanje površine. Prvo povečanje bo po predvidevanjih direktorja nujno potrebno že v naslednjih treh letih. Že prihodnje leto bodo namreč zmogljivosti obstoječega prostora zasedli z novimi projekti.

Podjetje, v katerem zagotavljajo mehatronske rešitve za avtomobilsko industrijo, izdelke za medicino, proizvajajo pa tudi gospodinjske aparate in aparate za osebno nego, je prizadela tudi kriza, ki jo je povzročila epidemija covida-19. Kot pravi Pogačnik, je na proces selitve vplivala zelo negativno: »V okviru projekta sami iz tekočega poslovanja krijemo 25 odstotkov investicije, kar neposredno pomeni, da smo tako izgubili določen del donosnosti, ki je bil planiran in nujen za investicijo, poleg tega pa se nam je poslabšala celotna 'krvna slika' bilance podjetja.«

Nove razmere zaradi epidemije so precej spremenile način dela in obvladovanja celotnega poslovanja podjetja. Uvedli so zaščitne ukrepe, delavcem merijo temperaturo, omogočajo tudi delo od doma, sestanke na daljavo in delo prilagajajo kupcem, podjetje pa so v času epidemije trikrat skoraj v celoti zaprli.

Zaradi izrednih razmer so število delavcev znižali za šestdeset, kar predstavlja deset odstotkov vseh zaposlenih v podjetju, poleg tega so za tri mesece za dvajset odstotkov znižali plače vsem zaposlenim v režijskem obratu. »To je bilo nujno potrebno, da se zagotovita nadaljnje delovanje podjetja in varnost zaposlitev. Kot je videti trenutno, bo to zadostovalo, saj se nam poslovanje po katastrofalnih mesecih aprilu in maju ter delno še juniju že izboljšuje,« meni Pogačnik, ki dodaja, da bo dolgoročna posledica sprejetih ukrepov predvsem spoznanje, kako uporabiti nove načine dela in tehnologije za doseganje enakih ali še boljših učinkov. »Bo pa to vplivalo na vse nas, saj se bomo morali navaditi biti bolj prilagodljivi na različne spremembe in razumevajoči zanje. Tu menim, da imamo določen izziv že v podjetjih, še večji izziv pa vidim izven podjetij samih. Tu bi mogoče samo ponovil nekaj, kar je Einstein dejal že pred časom (navajam približen prevod): delati enako in pričakovati boljše rezultate je definicija norosti,« je še dodal direktor Iskre Mehanizmi.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

1/6

sreda

2/4

četrtek

4/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 7. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Šenčur, 7. december 2022

Orientalski plesi

OBVESTILA / Preddvor, 7. december 2022

Telovadba za najlepša leta

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!