Hugo Roblek / vir: Wikipedija

Ubil se je pri skoku iz gorečega Narodnega doma

Trinajstega julija je minilo sto let od tragične smrti Huga Robleka, po katerem nosi ime Roblekov dom na Begunjščici. Nesrečno naključje je hotelo, da je v Narodnem domu v Trstu z ženo Pavlo prenočil ravno v noči, ko so dom požgali fašisti ... Ob obletnici so v radovljiškem društvu Sciurus izdali osebno znamko, priložnostni ovitek in žig.

Članek z naslovom Tragična usoda lekarnarja Robleka in njegove žene je objavil časopis Slovenski narod. »Kakor je znano, sta stanovala lekarnar Roblek in njegova žena Pavla, rojena Tominšek, v III. nadstropju hotela Balkan. Njihova soba 60 je nahajala v središču hotela, vsled česar je ogenj delj časa ni dosegel. Ko pa se je požar razširil tudi v tretje nadstropje, sta Roblek in njegova žena hitela k oknu in jela klicati na pomoč. Množica na ulici je jima jela klicati, naj se rešita s skokom na ulico, kar bi pomenjalo gotovo smrt. Med tem je več mladih ljudi prineslo veliko rjuho, v katero so hoteli vjeti Robleka in njegovo ženo, ako bi skočila skozi okno. Par trenutkov, predno se je Roblekova dvojica odločila, da skoči skozi okno, so prispeli na trg gasilci, ki so takoj pričeli postavljati lestev, da bi rešili oba nesrečnika. Toda Roblek in njegova žena nista imela toliko duševne moči, da bi počakala na rešitev ... Vrnila sta se v sobo in zapored skočila skozi okno. Hugo Roblek je ostal na mestu mrtev, ker si je zlomil tilnik, njegovo ženo pa so sicer vjeli v nastavljeno rjuho, vendar pa je pri tem dobila težke zunanje in notranje poškodbe ...«

Trinajstega julija 1920 so fašisti požgali Narodni dom v Trstu. Minuli ponedeljek, ob stoti obletnici požiga, je na domu spet zaplapola slovenska zastava, saj so dom vrnili Slovencem v Italiji. S požigom pred stotimi leti pa je tragično povezana tudi usoda Huga Robleka, lekarnarja, planinca in narodnega borca, ki je bil edina žrtev požara. Ubil se je namreč pri skoku iz gorečega doma ... Po njem nosi ime Roblekov dom na Begunjščici,

Hugo Roblek se je rodil 27. decembra 1871 v Radovljici lekarnarju Aleksandru, po končani nižji gimnaziji v Ljubljani in lekarniški praksi v Kranju pa je študiral farmacevtiko na Dunaju. Zatem je pomagal v očetovi lekarni v Radovljici, služboval v Vipavi, kasneje v Švici in leto dni celo v Egiptu, piše Rudolf Andrejka v Slovenskem biografskem leksikonu. Leta 1906 se je vrnil v domovino in vzel v najem lekarno v Tržiču, leta 1911 pa je odprl sezonsko lekarno na Bledu. Kot piše Meta Učakar v spletnem biografskem leksikonu znanih Gorenjcev, je lekarna lahko delovala samo v času zdraviliško-turistične sezone, in sicer v gospodarskem poslopju hotela Mallner. Leta 1918 je Roblek kupil hotel Lovec in tja preselil tudi lekarno. Obenem je imel lekarno v Neumarktu na Tirolskem. Julija 1920 sta se z ženo vračala iz Bolzana na Bled, na poti pa sta prenočila v Trstu v hotelu Balkan, ki je bil del Narodnega doma. Prav tisto noč, 13. julija, pa so stavbo zažgali fašisti. Roblek je pred ognjenimi zublji skočil skozi okno v tretjem nadstropju, zgrešil rešilno platno in obležal mrtev, z zlomljenim tilnikom ...

Roblek pa ni bil samo lekarnar, temveč tudi zavzet planinec. Z Jakobom Aljažem sta položila temelje slovenskega planinstva na Gorenjskem. Leta 1895 sta z dr. Jankom Vilfanom ustanovila radovljiško podružnico Slovenskega planinskega društva. Na njegovo pobudo so zgradili Vodnikovo kočo na Velem polju, pridobili kočo na Rodici in Tomčevo kočo na Poljški planini. Markirali so tudi planinske poti okrog Bohinja, Bleda, Radovljice, severozahodne dele Ratitovca in napravil povezavo s Tolminsko.

V oporoki je svojo hišo v Radovljici zapustil radovljiški podružnici Slovenskega planinskega društva. Z izkupičkom od prodane hiše so leta 1933 na Begunjščici zgradili Roblekov dom, ki ga danes upravlja Planinsko društvo Radovljica.

Stoto obletnico Roblekove smrti so v Radovljici obeležili v Društvu zbirateljev Sciurus. Pripravili so osebno znamko, priložnostni ovitek in žig z motivi Narodnega doma v Trstu, Roblekovega doma ter podobo Huga Robleka.

Na pošti v Radovljici pa je do konca meseca na ogled tudi filatelistična razstava z naslovom Dunajske pošte ob prelomu stoletja 1900 in Radovljiški veletrgovec Leopold Fursager. Leopold Fursager in Hugo Roblek sta bila nekaj časa skupaj v upravnem odboru Planinskega društva Radovljica, je povedal Peter Kramar iz društva Sciurus in dodal, da je razstavo pripravil Damjan Jensterle.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

16/25

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.