Sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke pri Lancovem pod Radovljico

Ob Savo, da ohranijo naravo

Prejšnjo soboto so se številni prostovoljci odpravili na pohod ob reki Savi, in sicer z namenom, da se povežejo v skupnih prizadevanjih za naravo, okolje in človekove pravice. Osrednji gorenjski odsek je bilo sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem, namen srečanja pa protest proti načrtovani gradnji turistično-rekreacijskega centra prav tam, na sotočju.

Reši sotočje je slogan akcije, ki je združila številne domačine v prizadevanjih za ustavitev gradnje turistično-rekreacijskega centra na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem pri Radovljici. Investitor, v obvestilu na ograji pred sotočjem je naveden zasebnik iz Žej, povedo domačini, naj bi želel na območju urediti umetno jezero, apartmajski in gostinski objekt, kamp ter večnamenska igrišča.

Ohraniti dostop in kakovost bivanja

Rabo zemljišča ob sotočju Save Dolinke in Save Bohinjke za izgradnjo centra je sicer radovljiški občinski svet odobril že pred več kot 15 leti, s spremembo prostorskega reda občine v letu 2014 pa je celotno območje obravnavano kot površina za turizem. Kot so pojasnili na radovljiški občinski upravi, sicer občina glede na načrtovane ukrepe in do zdaj izvedene postopke v načrtovanju ne nasprotuje izvedbi predvidene ureditve, a pod pogojem, da se zagotovi prost dostop do sotočja.

Pobudniki akcije pa poudarjajo, da je njihov namen ohraniti dostop javnosti do naravne znamenitosti, a tudi ohraniti kakovost bivanja vseh državljanov. Poudarjajo namreč, da je prav ohranitev narave temeljni del boja za enakopravno družbo, v kateri bomo vsi lahko živeli dostojno življenje.

Za naravo ob Savo

To je bil tudi skupni cilj sobotne akcije Za naravo ob Savo, na kateri so v soboto člani različnih okoljevarstvenih društev in drugi posamezniki preveslali, prekolesarili in preplavali celoten 258-kilometrski tok Save, vse od obeh njenih izvirov do meje s Hrvaško.

Udeleženci akcije so pokazali, kot pravijo organizatorji, da je delovanje od spodaj navzgor mogoče in »hkrati edini pravi način za dosego trajnih in zdravih sprememb«. V iniciativi Balkan River Defence pravijo, da je akcija pomagala ljudem, da se povežejo v skupnost, na katero se bodo lahko v prihodnje po pomoč obrnile manjše skupine v boju za naravo, okolje, človekove pravice.

»Če ima človek nekaj rad, ima dolžnost, da to zaščiti. Tako smo prepričani vsi vaščani, meščani ...« je ob tem poudaril eden od domačinov.

Bogastvo raznolikosti

Kot lahko preberemo na panoju, ki ga je na sotočju v sodelovanju za zavodom za varstvo narave postavil zavod za turizem Radovljica, je Sava naša najdaljša reka z dvema povirnima krakoma v Julijskih Alpah – Savo Dolinko, ki izvira v obliki slapa Savica, in Savo Dolinko, katere izvir je v Zelencih. Pri Radovljici se kraka združita v Savo, ki teče čez Slovenijo in Hrvaško ter se pri Beogradu izliva v Donavo, ta pa se v Romuniji izliva v Črno morje. »Največje bogastvo Save je v njeni raznolikosti. Različno hiter tok, od brzic do mirnih tolmunov, različna globina vode, raznolike brežine, rastline ob vodi, prodišča, poplavni gozdovi ... omogočajo življenje različnim vrstam organizmov, od drobnih in neopaznih enoceličarjev do več kot meter velikih sulcev. Zanimiv in pester je tudi živi svet na kopnem, na prodiščih, v poplavnih gozdovih in travnikih.«

Območje sotočja sodi med ekološko pomembna območja in območja naravnih vrednot. Naravna vrednota je poleg redkega, dragocenega ali znamenitega naravnega pojava tudi drug vredni pojav, del žive ali nežive narave, naravno območje ali del naravnega območja, ekosistem, krajina ali oblikovana narava. Zato območje ni primerno za gradnjo, so prepričani v iniciativi Reši sotočje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/8

petek

-2/8

sobota

-8/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.