Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, dr. med., je povedala, da so do včeraj na tamkajšnji vstopni točki odvzeli sto brisov. / Foto: Tina Dokl

Vprašajmo se, kaj lahko vsi skupaj naredimo

Danes do 14. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 89 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 3058 testiranj. Prva okužba je tudi v zdravstveni regiji Kranj. V družbi Valicon so izvedli prvo v nizu raziskav, s katerimi bodo spremljali odziv prebivalcev na epidemijo pri nas in na sprejete ukrepe.

Ljubljana, Kranj – Kot smo že poročali, bo na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglašena epidemija. Aktivirala se bo Civilna zaščita Republike Slovenije, ki sicer že zdaj sodeluje, z odredbo ministra za zdravje pa bo svoje naloge lahko izvajala učinkoviteje. Ob razglasitvi epidemije je že imel nagovor predsednik Borut Pahor. Med drugim je povedal, da smo se znašli v položaju, ko smo zaradi širitve koronavirusa še bolj odvisni eden od drugega. »Zato si moramo pomagati. Najprej in najbolj si bomo pomagali tako, da bomo dosledno upoštevali navodila in priporočila pristojnih oblasti in služb. Vsi za to poklicani opravljajo zelo zahtevno delo po svojih najboljših močeh. V mojem in našem skupnem imenu jim izrekam veliko hvaležnost.« Kot je tudi poudaril, tovrstne krize preizkušajo človeški značaj: »Zdaj moramo vsak zase in vsi skupaj pokazati svoje najboljše in najbolj plemenite vrline. Pogum, srčnost in solidarnost.« In kot še razmišlja, nihče ne ve, koliko časa bomo mi in ves svet potrebovali za okrevanje: »Tudi ko bomo enkrat premagali neposredno nevarnost virusa samega, se bomo soočili z njegovimi posledicami. Ne le Slovenija, ves sodobni svet nima izkušenj s problemom, ki ima toliko neznank in take razsežnosti. Mnoge naše odzive bo treba premisliti povsem na novo.« Vprašajmo se torej, kaj lahko vsak od nas in vsi skupaj naredimo, da si pomagamo in premagamo težave.

Začasno zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov

Vlada je sprejela tudi sklep o začasnem zaprtju vrtcev, šol, univerz, organizacij za izobraževanje odraslih. Zaprtje je predvideno od 16. do 29. marca. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, priporoča, da šole za jutrišnji dan prilagodijo svoje aktivnosti in jih organizirajo na prostem, tam, kjer lahko, pa svetuje, da otroci že z jutrišnjim dnem ostanejo doma. Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo posamezni vrtci in šole lahko imeli organizirano varstvo, vendar samo za nujne primere oziroma za otroke tistih staršev, ki so zaposleni v službah, nujnih za delovanje države. Staršem, ki bodo zaradi varstva otrok v prihodnjih dneh ostali doma, pripada 50-odstotno nadomestilo, je pojasnila Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle.

Potrjena okužba pri hokejistu

Koronavirus je že prisoten v vseh slovenskih regijah, prvi potrjen primer smo dobili tudi v zdravstveni regiji Kranj. Podatki se zelo hitro spreminjajo, število narašča. V HDD SIJ Acroni Jesenice so potrdili okužbo pri enem od članov ekipe. Oboleli je bil včeraj v samoizolaciji in se dobro počuti, so sporočili iz hokejskega kluba. Takoj so poskrbeli še za izolacijo vseh članov ekipe, odpovedali so vse treninge in aktivnosti. Vsem članom ekipe je odrejena 14-dnevna karantena in čakajo na preventivna testiranja.

Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, dr. med., je povedala, da so do včeraj na tamkajšnji vstopni točki odvzeli sto brisov, rezultate so že dobili za 82 brisov, ki pa so bili negativni. Še ena vstopna točka za odvzem brisov na Gorenjskem je v zabojniku pred Urgentnim centrom Splošne bolnišnice Jesenice, storitev pa izvaja ZD Jesenice. Direktor ZD Jesenice prim. Saša Letonja, dr. med., ni želel povedati števila do zdaj pri njih odvzetih brisov (in rezultatov), ker da so za te informacije pristojne državne službe. Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki zapušča ta položaj, je pozval tudi zdravstvene delavce, naj z vidnimi znaki okužbe ne prihajajo na delo, pri delu s pacienti pa naj bodo primerno zaščiteni. »Ne želimo si italijanskega scenarija, kjer se je virus razširil po bolnišnicah,« je opozoril.

V zvezi z vse več vprašanji o povrnitvi stroškov odpovedi potovanj pa je Andrej Šter z Ministrstva za zunanje zadeve razložil, da je razglasitev epidemije oziroma pandemije dovoljšen razlog za sprožitev ustreznih postopkov pri zavarovalnicah in organizacijah za varstvo potrošnikov za povrnitev stroškov že plačanih potovanj.

Večjih motenj s prehrano v tem trenutku še nimamo

Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša in predsedniki drugih koalicijskih strank Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (DeSUS) so danes popoldne na novinarski konferenci predstavili nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa v Sloveniji. »Ne glede na to, kako učinkoviti bodo ukrepi (zdravstveni sistem je deloma že na preizkušnji), je naš napor usmerjen v to, da se zagotovijo dodatne kapacitete. Od tega bo veliko odvisno, koliko bomo sposobni obvladati val, ki prihaja, in virus zaustaviti,« je poudaril Janša in opozoril na dosledno upoštevanje ukrepov pri vseh skupinah prebivalstva in na izogibanje zbiranja ljudi. Ustanovili bodo krizni štab v širši in ožji sestavi. Pivčeva je povedala, da večjih motenj s prehrano v tem trenutku še nimamo, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine. Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, je zagotovila. Počivalšek je napovedal seznam ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Tri četrtine je zaskrbljenih, a večina zmerno

V družbi Valicon so izvedli prvo v nizu raziskav, s katerimi bodo spremljali neposreden odziv prebivalcev na epidemijo koronavirusa v Sloveniji, na sprejete ukrepe ter vsakodnevno ravnanje in dojemanje stanja v družbi. Prvo meritev so izvedli s srede, 11., na četrtek, 12. marca, na vzorcu 1129 anketiranih. Seznanjenost s širjenjem virusa je vsesplošna, je potrdilo 96 odstotkov anketiranih, zaskrbljenost pa relativno visoka, 76-odstotna, a dokaj zmerna – razmerje med »do neke mere« zaskrbljenimi in »zelo« zaskrbljenimi je tri proti ena v korist bolj zmerno zaskrbljenih. Na prvem mestu je z naskokom skrb za družino, skrb za delovno mesto izraža 13 odstotkov zaposlenih. Danes objavljeni ukrepi so že vplivali na dojemanje ukrepov vlade, a večina še vedno meni, da so premalo strogi. Ocena razvoja dogodkov v zvezi s širjenjem virusa je v tej fazi pričakovano še zelo pesimistična, so podatke interpretirali v Valiconu.

Sodeč po odgovorih anketirancev, se večina prebivalcev drži navodil NIJZ o samozaščitnem ravnanju, saj naj bi za tri četrtine vprašanih v celoti ali vsaj deloma veljalo, da si pogosteje umivajo roke in jih razkužujejo. Od vseh vprašanih se jih 79 odstotkov ne zadržuje v notranjih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi; od tega jih 48 odstotkov to v celoti upošteva, 31 odstotkov pa deloma. Da so si doma priskrbeli zalogo osnovnih živil, je do danes dopoldne veljalo za 40 odstotkov vprašanih, pri čemer jih 12 odstotkov odgovarja, da to zanje velja v celoti, za 28 odstotkov pa to velja le deloma. Do danes dopoldne je ena šestina zaposlenih v raziskavi Valicona odgovorila, da v celoti ali vsaj deloma delajo od doma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/16

torek

6/18

sreda

11/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

FILM / Jesenice, 9. maj 2023

Torkova kinoteka: Zgodba Save

RAZSTAVE / Jesenice, 9. maj 2023

Zgodba Save

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, Šenčur, 9. maj 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Kranj, 9. maj 2023

Kopanje in ogled Škocjanskega zatoka

IZLETI / Naklo, 9. maj 2023

Pohod v Planico

IZLETI / Cerklje, 9. maj 2023

Kolesarjenje in pohod

OBVESTILA / Kranj, 9. maj 2023

Živimo zdravo

IZLETI / Kranj, 9. maj 2023

Kolesarski izlet čez Sorško polje

 

 
 

 

 
 
 

Podprli gradnjo drugega tira / 09:36, 29. april

Ta proga bo zelo drag lokalni projekt. Če bo v igri evropski denar, ga bomo dobili zelo malo. 2TDK je dobil zelo malo denarja. Glavne pomemb...

Prvi Tek na Blejski grad / 18:48, 27. april

Da bo jasno! Dvigala za invalide ni. Čeprav ga je Janez obljubljal, nikogar pa to ne moti, da je blejski grad tisočletje nedostopen za invalide.

Prvi Tek na Blejski grad / 20:54, 26. april

Blejci, Blejčani, na ta vaš grad pa še vedno ni dvigala! Ga je že g.Fajfar pred desetimi leti obljubljal. Kaj pa pravi nov župan g.Mežan Toni?

Zaznali več kot sedemdeset kršitev / 16:17, 26. april

No 'gledam', pa povejte vi, da bomo vedl?

Zaznali več kot sedemdeset kršitev / 22:48, 25. april

Prav zanimivo bi bilo vedeti, koliko voznikov sploh ve, kaj je to defenzivna vožnja!

S kolesom po sto kilometrov na dan / 08:18, 25. april

Iskrene čestitke! Želim ti, da se ti izpolni stari rek, da gre v tretje rado:)!

Vendarle kmalu podvoz pod železnico / 12:43, 22. april

Na tako malem prostoru mi je poznan podvoz v Celovcu, nedaleč proč od letališča. St.Veiter Strasse - Flughafen Strasse ! Sem p mnenja, da je...