Zmagovalci po izboru strokovne žirije: skupina Hlodi s predstavo Blaznost igre / Foto: Gorazd Kavčič

Čufarjevi dnevi znova napolnili gledališče

Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo po izboru žirije je prejela skupina Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin, za predstavo Blaznost igre. Občinstvo pa je za najboljšo izbralo domačo predstavo Za zmeraj!

V sredo zvečer so se s podelitvijo nagrad zaključili letošnji 32. Čufarjevi dnevi. Čufarjevo plaketo in denarno nagrado za najboljšo predstavo po izboru žirije (sestavljali so jo Bojan Maroševič, Ana Ruter in Janez Dolinar) je prejel sanjsko-lirični kabaret Blaznost igre v izvedbi skupine Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin, in v režiji in koreografiji Sebastjana Stariča.

Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo po izboru občinstva je prejela Igralska skupina pri GTČ Jesenice za predstavo Za zmeraj! v režiji Gabra Trseglava. Prejela je oceno 4,86.

Čufarjevo plaketo za najboljšo žensko vlogo je prejela Branka Guštin za vlogo Tone v predstavi Kraške intrige v izvedbi KRD Brce, Gabrovica pri Komnu. Čufarjevo plaketo za najboljšo moško vlogo so podelili Anžetu Zupancu za več vlog v predstavi Blaznost igre v izvedbi skupine Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin.

Posebno Čufarjevo plaketo je prejel ženski del ansambla v predstavi Kraške intrige.

Novo gaz za najboljšo izvedbo v mladinski kategoriji pa je strokovna žirija (ki so jo sestavljali Kaja Novosel, David Ahačič in Katja Stušek) namenila Loškemu odru Škofja Loka za predstavo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Blaža Veharja.

V tekmovalnem delu programa Čufarjevih dnevov so si ljubitelji gledališča letos lahko ogledali šest predstav za odrasle in tri mladinske predstave (ena mladinska predstava je zaradi bolezni v ansamblu žal odpadla).

Po slovesni podelitvi nagrad pa je sledila še domača premiera "smrtno resne komedije" Vozi, Miško!, ki je navdušila polno dvorano ljubiteljev gledališča.

V sklopu spremljevalnega programa je v sredo zvečer v Občinski knjižnici Jesenice Jure Sinobad predstavil faksimiliran natis prve izdaje povesti Miklova Zala Jakoba Sketa iz leta 1884.

Festival ljubiteljskih gledališč se je začel s polaganjem cvetja k spomeniku Toneta Čufarja na Čufarjevem trgu ob spremljavi Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora. Na odprtju je zbrane pozdravil predsednik organizacijskega odbora Boris Bregant, slavnostna govornica pa je bila Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo.

Na letošnji razpis za 32. Čufarjeve dneve je prispelo 32 predstav, med njimi pa je selektor Iztok Valič za tekmovalni del festivala izbral šest predstav za odrasle in štiri mladinske predstave.

Po Valičevih besedah so letošnje predstave zelo kakovostne, odlikujeta jih raznolikost tematike in drugačnost gledališkega raziskovanja. Izbor je poimenoval kar sprehod od tradicionalnega do skrajnosti gledališkega raziskovanja. V treh letih, kar je selektor, je opazil velik napredek in razvoj, večjo skrb za slovenski jezik, boljši odrski govor, povečuje se tudi število lastnih stvaritev, novih tekstov. V gledališki igri je viden napredek, ki ga prinašajo zlasti mladi igralci, je dejal.

Pester je bil tudi spremljevalni program, v sklopu katerega je potekala okrogla miza z naslovom Kam gre ljubiteljsko gledališče, ki jo je vodil Iztok Valič.

"Kam se bodo stvari obrnile, kje je tista niša, ki jo ljubiteljsko gledališče mora zapolniti? To je vprašanje prihodnjih let, a vidi se, da se ljubiteljska gledališča želijo ukvarjati s sodobnimi temami. Naj govorijo o svojem času, o svojih problemih, naj ne kopirajo profesionalnih gledališč," je dejal Valič in poudaril, da se je v zadnjih letih pokazala samozavest ljubiteljskih gledališč, samozavestno iščejo tematike, odlikuje jih sodobna igra.

Posebno pozornost so v sklopu letošnjega festivala namenili domačima igralcema – jubilantu Klemenu Klemencu, ki obeležuje petdeset let gledališke dejavnosti, in Ivanu Berlotu - Taubiju, ki je prejemnik Linhartove listine za leto 2018. Poklonili pa so se tudi spominu na Srečka Mlinariča, Stanko Geršak in Luko Breganta.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Čufarjevih dni Borisa Breganta festival vsako leto izpeljejo s proračunom 12 tisoč evrov, pri čemer po tretjino prispevata Občina Jesenice in JSKD, tretjino pa sponzorji, to je jeseniška podjetja.

"Jeseniško gospodarstvo ima posluh in se veseli festivala," je zadovoljen Bregant, ki je obenem zadovoljen, da je dvorana jeseniškega gledališča v času festivala "včasih premajhna, nikoli pa ni prazna". Ob zaključku je tako Bregant povabil obiskovalce na naslednje, že 33. Čufarjeve dneve, prihodnje leto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

2/11

petek

-2/10

sobota

-2/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 17. november 2023

Telovadba, zdravstvena delavnica, družabne igre

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 17. november 2023

Telovadba, zdravstvena delavnica, družabne igre

GLEDALIŠČE / Breznica, 17. november 2023

Jutri začnem in Od kod si, kruhek

PRIREDITVE / Visoko, 17. november 2023

Literarni večer

IZLETI / Kokrica, 17. november 2023

Okoli Brda ta petek

OBVESTILA / Kranj, Lesce, 17. november 2023

Dnevi odprtih vrat rehabilitacijske vadbe

IZLETI / Šenčur, 17. november 2023

Izlet na Bizeljsko

PREDAVANJA / Kranj, 17. november 2023

Predavanje

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:12, 11. november

Živim nasproti Belškega polja in imam industrijske obrate Acronija tako rekoč pred nosom. Prašni oblaki se z Acronija kadijo redno. To ni en...