Pod deset nagrajenih gorenjskih inovacij se je podpisalo skupno 87 inovatorjev. / Foto: Tina Dokl

Razglasili najboljše gorenjske inovacije

Regionalna gospodarska zbornica Gorenjske je včeraj že sedemnajstič razglasila najboljše inovacije v regiji. Podelili so tri zlata, pet srebrnih in dve bronasti priznanji.

Kranj – Mediainteractive Franc Dolenc, s. p. iz Škofje Loke, Domel iz Železnikov in Iskratel iz Kranja so letoš­nji prejemniki zlatih regijskih priznanj Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za inovacije. GZS – Regionalna zbornica Gorenjska jim jih je v sodelovanju s podporniki inovativnosti, gospodarskega minis­trstva in agencije SPIRIT včeraj podelila na 17. tovrstni prireditvi, ki jo je letos gostil Iskratel. Poleg treh zlatih inovacij, ki se bodo septembra potegovale tudi za priznanja GZS na nacionalni ravni, so včeraj podelili še pet srebrnih regijskih priznanj, ki so jih prejeli Domel, Lotrič Meroslovje, M Sora, SIJ Acroni in INT vrata, ter dve bronasti priznanji (zavse.eu, naravni kozmetični izdelki Edi Bagar, s. p., ter skupaj Polycom Škofja Loka in Lovran). Pod deset nagrajenih inovacij se je podpisalo skupno 87 inovatorjev.

Nagrajene inovatorje je nagovoril tudi Boštjan Gorjup, predsednik GZS, ki je poudaril, da Slovenijo uvrščajo med najbolj inovativne v Evropi in tudi na svetu, pri čemer ključna naloga gospodarstva ostaja drznost in povezovalnost. Inovacije so po njegovih besedah pomembne, ker omogočajo izdelavo zahtevnejših izdelkov. Ti namreč omogočajo tudi dvig plač, kar je pomembno, da mladi strokovnjaki ostanejo doma, je še dejal.

Podjetje Mediainteractive Franc Dolenc, s. p., je za zlato inovacijo – sistem Mi­Team MediColl – prejelo največ točk ocenjevalne komisije. Ekipa strokovnjakov s področja medicine in tehnologije je namreč zasnovala posebno aplikacijo, ki ekipam nujne medicinske pomoči omogoča, da na intervencijah in ob množičnih nesrečah namesto papirja, svinčnika in radijske postaje za prenos informacij odslej uporabljajo mobilne naprave, kar bistveno pospeši prenos podatkov o pacientu v urgentni oddelek bolnišnice in omogoča video komunikacijo za pomoč na daljavo.

Ekipa Domelovih razvojnikov je tokrat navdušila z novim elektromotorjem NZ 270. Gre za svetovno novost, saj motorji NZ 270 s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosegajo 96-odstotni izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti na tem področju.

Iskratelovi strokovnjaki pa so si zlato priznanje prislužili z novim hibridnim izdelkom za širokopasovno povezovanje uporabnikov SI3000 Lumia GPON OLT, kjer program teče v oblaku in ni potrebe po strojni nadgradnji. S tem se operaterji izognejo celotnemu investicijskemu ciklu pri preobrazbi omrežja dostopa naslednje generacije, saj rešitev omogoča cenovno ugodno nadgradnjo obstoječe infrastrukture, še preden se operaterji lotijo varne vpeljave popolnoma virtualizirane arhitekture NGPON.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 83 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/25

sreda

15/24

četrtek

15/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

RAZSTAVE / Bled, 20. september 2023

Krhkost bivanja

RAZSTAVE / Jesenice, 20. september 2023

Razstava Foto kluba Hrastnik

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 20. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

 

 
 

 

 
 
 

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!