Da je uspel tudi letošnji Minfos, imata veliko zaslug dva od organizatorjev – predsednik TD Plac Tržič Peter Miklič (levo) in muzejski svetovalec ter namestnik direktorice Prirodoslovnega muzeja Slovenije dr. Miha Jeršek. / Foto: Tina Dokl

Sijajni pripovedovalci časa

»Minerali in fosili so čudovite stvaritve narave. So bleščeči, sijajni, vsak si zaželi kakšnega, ampak če pogledamo nekoliko globlje, v sebi nosijo zgodbe ...« S temi besedami je dr. Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije povzel ta čudoviti svet, ki je bil že tradicionalno na ogled v Tržiču.

Tržič – Okrog sedemdeset slovenskih in tujih razstavljavcev v Dvorani tržiških olimpijcev na 47. Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja (Minfos) ter čez štirideset zlatarjev in oblikovalcev nakita na razstavi Narava in nakit v Galeriji Paviljon so minule dni obiskovalce privabili v Tržič. Minfos sta organizirala Turistično društvo (TD) Plac Tržič ter Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije. Kot je poudaril predsednik TD Plac Peter Miklič, je vsak Minfos poseben po nekaterih dogodkih, letos sta izstopala predstavitev rudnika Sitarjevec v Litiji in razstava Narava in nakit. Miklič upa, da se bo sodelovanje med zlatarji, oblikovalci nakita in razstavljavci ohranilo.

Muzejski svetovalec, vodja Kustodiata za geologijo in namestnik direktorice Prirodoslovnega muzeja Slovenije dr. Miha Jeršek je poudaril: »Minerali in fosili so čudovite stvaritve narave. So bleščeči, sijajni, vsak si zaželi kakšnega, ampak če pogledamo nekoliko globlje, v sebi nosijo zgodbe. Vsi, ki se ukvarjamo z minerali in fosili, ne glede na to, ali jih samo zbiramo ali raziskujemo, imamo privilegij ugotavljati, kaj se je dogajalo na našem planetu pred več milijoni let. Večina strokovnih razstav odkriva minerale in fosile, ki so stari vsaj dva, tri, lahko tudi več deset milijonov let, in kakšno je bilo nekoč življenje. S tematskimi razstavami, sploh v okviru Društva prijateljev mineralov in fosilov iz Tržiča, vidimo to bogato paleontološko dediščino in temu se pridružujejo tudi minerali. Kdo bi pomislil, da bomo v Halozah pred dvajsetimi leti našli kristale kremena, ki so zelo zanimivih, svojevrstnih oblik. Rudnik Sitarjevec v Litiji pa je eden redkih rudnikov, ki ima zelo različno mineralno sestavo, primerki mineralov in kristalov iz tega rudnika so ohranjeni na Dunaju, v Gradcu, v večini najpomembnejših evropskih muzejev, tudi v našem prirodoslovnem. Dediščina, ki jo ponuja Sitarjevec, sploh z novim pristopom, možnostjo turističnega ogleda, je nedvomno eden od letošnjih presežkov.« Miha Jeršek je poleg tega, da je razstava tudi prodajna, poudaril izobraževalno noto Minfosa in delavnice oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete, Zlatarske šole Mengeš, Višje strokovne šole Sežana, ki je demonstrirala brušenje kamna ... »To je ena redkih razstav, ki delavnice ohranja v takšnem obsegu in mislim, da je to edina prava pot,« je sklenil.

Tržiški župan Borut Sajovic je poudaril, da je Minfos pokazal, naj tisto, kar je dobro, živi naprej, vedno pa ti dnevi spominjajo tudi na s Tržičem pobrateno mesto Sainte-Marie-aux-Mines, saj je Minfos otrok tega pobratenja. Minfos ima spremljajoče aktivnosti, od ustvarjalnic za otroke do ogleda muzejskih zbirk, vodenih ogledov po okoliških znamenitostih pa tudi tržni dan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 30 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

11/28

sreda

11/28

četrtek

14/24

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 11. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2022

Na Pokljuški gams in Debelo peč

PRIREDITVE / Tržič, 11. avgust 2022

Kino z zvezdami

PRIREDITVE / Sebenje, 12. avgust 2022

Poletni večer pod vaško lipo

IZLETI / Kokrica, 12. avgust 2022

Pohod na Krvavec

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. avgust 2022

Javno vodstvo po razstavi

 

 
 

 

 
 
 

Za brezplačne higienske pripomočke za ženske / 10:01, 10. avgust

Če imajo spoštovane dame sredstva za draga ličila, drage obleke in zabave, bodo imele tudi denar za poceni pripomočke osebne higiene.

Večje število nezakonitih prehodov / 11:14, 9. avgust

Če podirate ograjo naj gre državno mejo varovat vojska !!

Ko nastaja FeNOMEN / 11:12, 9. avgust

Pa kva je s to graščino, kolk miljonov še???

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 11:11, 9. avgust

Radmansdorfer,
Točno to !

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 22:56, 8. avgust

AC Policija Ljubljana . Karavanke ! Vsaka ob ac policijska postaja Jesenice, Radolca, Kranj, poj je pa že Ljubljana! Vsaka ima prometne poli...

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 21:14, 7. avgust

Vsekakor je potrebna avtocestna policija, saj število vsakodnevnih nesreč kaže na to, da že lep čas zamujamo s tem. Ne morejo se pa pogovarj...

Prostovoljstvo / 19:33, 5. avgust

Na Gorenjskem:
Dragi, dva gasilca spet težita, pobirata za cisterno. Kaj jima dam?
Reku, dej jima en ajmar vode.