Natalia Lapina, ruska Ločanka / Foto: Gorazd Kavčič

Rusinja, ki je postala Ločanka

Počutila sem se, kot bi me objeli moji predniki Slovani in me povabili v Slovenijo, o občutkih ob svojem prvem, takrat turističnem obisku Slovenije pravi Rusinja Natalia Lapina. Še posebej jo je prevzela Škofja Loka, kjer živi dve leti in kot turistična vodička za rusko govoreče turiste njene čare predstavlja svojim gostom.

Natalia Lapina je gostovala v ruski televizijski oddaji Let'go Let's eat s poudarkom na gastronomiji in etnografiji predstavljene dežele. Posneli so jo v gostilni Pr' Starman v Stari Loki. Natalia je kuhala telečjo obaro in govorila o Škofji Loki.

Temo za detektivsko igro Kdo je umoril škofa, ki je popestritev vodenja po znamenitostih Škofje Loke, je Natalia našla v zgodovini mesta, ki so mu več stoletij vladali freisinški škofje. Zgodba o umorjenem škofu iz prve polovice 15. stoletja se opira na nekatera nedvomno zgodovinska dejstva. Pred nekaj leti so dramatizirano zgodbo pod naslovom Umorjeni škof, ki jo je napisal duhovnik in dramatik Janez Veider (1898–1964), prikazali tudi na starološkem odru, govori pa o škofu Konradu, zaradi koristoljubja umorjenem na Loškem gradu.

Natalia Lapina, po rodu Rusinja z Urala, se je po štirih letih v Sloveniji in dveh letih v Škofji Loki tako močno vživela, da se počuti kot »ruska Gorenjka« ali »ruska Ločanka«, kot se nam je sama predstavila. Sicer je ponosna Rusinja, Uralka, s priimkom, znanim iz 14. stoletja, ki izvira iz pomena živalska šapa, tako pa so v srednjem veku poimenovali močne ljudi. Takšna je zagotovo tudi Natalia, sicer ne bi pred leti v domovini vsega prodala, zapustila domačega kraja in na tujem začela znova, tako rekoč od začetka. Osem let je živela v »severni ruski prestolnici« St. Peterburg, delala je kot detektivka kriminalistične policije. Pravi, da je v njeni domovini to še vedno zelo moško področje, kjer se ženska kljub izobrazbi in sposobnosti težko uveljavi. In tudi njena značilnost, da vselej iskreno pove, kar misli, se ni zdela zaželena. Ker ni želela obtičati pri dolgočasnem pisarniškem delu in ker so jo mikali novi izzivi, se je odločila oditi na tuje.

»Učila sem se tuje jezike in pri učenju češkega jezika nekaj izvedela tudi o majhni in skrivnostni deželi, Sloveniji. Kot detektivka sem želela skrivnosti priti do dna in obiskala sem Slovenijo. Tukaj sem začutila, kot da so me objeli moji predniki Slovani in me povabili v Slovenijo,« Natalia čustveno postreže s svojim prvim vtisom o naši državi, ki jo je najprej obiskala kot turistka. Doma je vse prodala in leta 2015 prišla živet v Slovenijo. V Ljubljani se je vpisala na višješolski študij velnesa in se ob tem preživljala z raznimi deli.

Slovenščine se je učila tudi iz otroških knjig

»Opravljala sem najbolj enostavna dela, od čistilke v vrtcu do pomočnice v kuhinji. Ko sem delala v vrtcu, sem si ogledovala otroške knjige, jih slikala in se iz preslikanih besed učila slovenskega jezika,« pripoveduje o svojih začetkih tako rekoč z dna. »Mnogi me niso razumeli, kako lahko z univerzitetno izobrazbo opravljam takšna dela, toda zame je to pomenilo predvsem učenje, študij, raziskovanje. Vsako svojo službo sem skušala izkoristiti za spoznavanje jezika, navad in ljudi. Šolanja velnesa nisem končala, študij je bil zame predrag. Sem se pa tudi ob tem marsikaj naučila in nato spoznala, kako je Slovenija zanimiva in kako bi kazalo njene lepote in posebnosti ponuditi turistom.«

Ob svojih priložnostnih delih je nekaj časa prostovoljno delala tudi kot turistična vodička. Sklenila je opraviti izpit za turističnega vodnika in med vsemi tujimi kandidati ga je edina opravljala v slovenščini. Našega jezika se je že kar dobro naučila in tudi z menoj se je pogovarjala v slovenščini. Praktični del izpita pa je delala v Škofji Loki, od koder je imela že izkušnje z brezplačnih vodenj. Tako je pridobila licenco turističnega vodnika v Sloveniji, dovoljeno pa ji je tudi voditi ruske turiste v škofjeloškem gradu. Ustanovila je svoje podjetje za turistično vodenje in si pridobila že nekaj izkušenj. Lani je v treh mesecih v Škofjo Loko privabila več kot sto ruskih turistov, za katere pravi, da so zelo navdušeni nad tem lepim srednjeveškim mestom. Tudi sama se kot vodička obleče v srednjeveško oblačilo in svoje goste vodi po po mestnih zgodovinskih znamenitostih.

Zakaj je prav Škofjo Loko izbrala ne le za pomembno turistično destinacijo za svoje rojake, temveč tudi za svoje mesto bivanja? »V Sloveniji sem živela v Ljubljani, Idriji, na Ptuju in v Škofji Loki in prav v Škofji Loki se najbolje počutim,« zatrdi sogovornica. Tu je lepa narava, zanimivo mesto, tu občutiš razliko med letnimi časi podobno kot doma na Uralu, všeč so ji ljudje, ki ji dajejo občutek, da so jo sprejeli za svojo. Tudi njeni rojaki, Rusi, ki živijo v Sloveniji in jih je ob priložnosti povabila na obisk in brezplačen ogled Škofje Loke, jo imajo za »Natašo iz Škofje Loke«. Povezala se je s škofjeloškim turističnim centrom, postala je tudi članica turističnega društva. Z mamo sta se naselili v bloku v Podlubniku, in čeprav iz tretjega nadstropja ne vidita mesta kot na dlani, je za to veliko možnosti z Loškega gradu in z bližnjih vzpetin.

Kdo je umoril škofa Konrada

Zanimiva je tudi Natalijina pripoved o tem, kako je povezala svoj prejšnji detektivski poklic s turističnim vodenjem. V nekaterih državah vodenje po turističnih znamenitostih začinijo z različnimi legendami in zgodbami, tako denimo v Londonu vodijo po temačnih ulicah, kjer je svoje žrtve iskal Jack Razparač. Ponekod turistične oglede naredijo zanimivejše z igro iskanja zaklada. Natalia pa se je domislila igre, ko naj bi gostje med ogledom Škofje Loke iskali skrivnostnega morilca škofa Konrada iz 15. stoletja, umorjenega prav v Škofji Loki. Raziskovanje mesta, povezano z uganko o srednjeveškem morilcu, je ponudila tudi svojim nedavnim gostjam, turističnim vodičkam za rusko govoreče turiste, ki jih je marca gostila v Škofji Loki. Gre za skupino vodičk iz Španije, Anglije, Italije, Avstrije, Nemčije, Rusije in Nizozemske, s katerimi se je spoznala na družbenih omrežjih, zdaj pa jih je povabila v Škofjo Loko, da se spoznajo med seboj, vidijo in doživijo Škofjo Loko ter jo (morda obogateno z detektivsko igro) ponudijo svojim prihodnjim gostom.

Tudi sicer je Natalia poskrbela, da bi se dober glas o Škofji Loki razširil in bi mesto obiskalo čim več rusko govorečih turistov. Predstavila nam je kanal YouTube, prek katerega predstavlja Slovenijo in Škofjo Loko. »Bila sem tudi junakinja ruske televizijske oddaje o Sloveniji za rusko govoreči trg. Gre za oddajo Let's go Let's eat, ki se osredotoča na gastronomijo in etnografijo dežele, ki jo predstavlja. Gre za enega najpopularnejših televizijskih šovov, posamezna predvajana oddaja doseže tudi do dva milijona ogledov. Snemali smo v gostili Pr' Starman v Stari Loki, kjer sem v družbi voditelja oddaje kuhala telečjo obaro. Naredila sem tudi prvi video vodnik o Škofji Loki v ruščini skupaj s Kamerovo TV iz Rusije,« našteva Natalia Lapina.

Po njeni zaslugi je že veliko ruskih turistov videlo Škofjo Loko. Kaj jih v tem mestu najbolj pritegne? »Presenečeni so nad lepo naravo, navdušeni nad tem, kako se je v mestu ohranil srednjeveški duh, kako zanimive legende so povezane z zgodovino tega mesta. Navdušujejo se nad reko in mostovi. Kapucinski samostan jih spomni na Škofjeloški pasijon, mnoge znamenitosti pa na dolgoletno gospostvo freisinških škofov na tem območju,« je le nekaj vtisov v Škofji Loki, ki so jih z Natalio delili njeni dosedanji gostje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

RAZSTAVE / Bled, 30. junij 2022

Razstava Ejti Štih

IZLETI / Naklo, 30. junij 2022

S kolesom na Bled

RAZSTAVE / Radovljica, 1. julij 2022

Monologi 1969–2019

PREDAVANJA / Visoko, 1. julij 2022

Franja Tavčar osebno

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 2. julij 2022

Sladoledni dan v Bistrici

 

 
 

 

 
 
 

O izzivih, ki so pred nami / 18:17, 28. junij

Primož: ej Pavle, a si že slišal, da bodo na GEN-I kmalu popravili cenike za elektriko ?

Wojciechowski: ma, sam da ne bodo podražil.

O izzivih, ki so pred nami / 10:52, 28. junij

TEŠ bo še dolgo kuril lignit. Upam, da ga nekoč predelajo na biomaso, kot recimo delajo v Angliji. Verjetnost je majhna, ker bomo gradili na...

Od danes goriva spet dražja / 09:32, 28. junij

Sestra v ambulanti kliče bolnike: "GOLOB, Medved, Čuk, Tič, Volk ?" Eden od pacientov se oglasi: "Sestra, kdaj bomo pa ljudje prišli na vrst...

O izzivih, ki so pred nami / 09:26, 28. junij

Na koncu bo še TEŠ - 6 odlična naložba... Nemci so že pozabli na zeleni preboj in kurblajo termoelektrarne!Sicer pa, moja mama so djal, prih...

Participativni proračun ostaja / 18:42, 27. junij

Denar za nepotrebni radar pred Šlandrom je pa bil! Menim, da sta dva ležeča miličnika čisto dovolj in pa znak 30km/h na pravem mestu. Bi pa...

Participativni proračun ostaja / 08:42, 27. junij

Rajši cesto do doma starostnikov uredite. Sramota sredi Radovljice. Pa cesto do zbirnega centra Komanala Radovljica. Človeka mine, da bi odp...

Zaznamovali četrt stoletja veteranske organizacije / 19:34, 26. junij

Ah ja. Šurc in samostojna Slovenija. Dva pojma, ki strižeta za kar nekaj kilometrov.