Če se bo uresničil črn scenarij, bo po odpovednem roku brez izbranega zdravnika v ZD Kranj ostalo več kot 40 tisoč ljudi iz občin Kranj, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Cerklje in Naklo. / Foto: Tina Dokl

Triindvajset zdravnikov že dalo odpoved

Včeraj do poldneva je triindvajset družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj odpovedalo delovno razmerje, je potrdil direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske. Zdravnikom je začel teči dvomesečni odpovedni rok, nekaj malega časa je torej ostalo, da pristojni preprečijo izredne razmere.

Če bodo zdravniki res odšli, sledi razpad sistema, napoveduje direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura. V tem primeru bi morali vzpostaviti izredne razmere in vse bolnike s tega območja usmeriti v nujne urgentne ambulante, kjer bi obravnavali nujna stanja. To bi pomenilo velik pritisk na dežurne ambulante, katerih nenujne storitve so na Gorenjskem za bolnike plačljive.

Kranj – Triindvajset družinskih zdravnikov iz Zdrav­stvenega doma (ZD) Kranj je včeraj do poldneva odpovedalo delovno razmerje, pa številka ni nujno dokončna. To je več kot dve tretjini zdravnikov, saj je v ZD Kranj skupaj 34 ambulant družinske medicine. »Zdravniki imajo dvomesečni odpovedni rok, ki začne teči od datuma prejema njihovih odpovedi. Vsi zdravniki imajo še del letnega dopusta iz leta 2018 in sorazmerni del dopusta iz leta 2019, tako da v primeru, da se odločijo za koriščenje dopusta v času odpovednega roka, lahko nastane problem pri nekaterih že konec aprila, zagotovo pa v maju. Kakšen bo dogovor glede izrabe letnega dopusta, bo odvisno od odločitve zdravnikov, OZG bo pripravljen pristopiti k vsem možnim zakonskim rešitvam,« je povedal direktor OZG Jože Veternik in dodal, da bodo pristopili k pripravi akcijskega načrta in obveščanju pacientov in občanov takoj, ko bodo imeli točne podatke o številu odpovedi in dogovor o izrabi dopusta.

Zdravniki družinske medicine v ZD Kranj so dlje časa opozarjali na to, da imajo preveč opredeljenih pacientov, da zaradi preobremenjenosti (tudi z administracijo) svojega dela ne morejo več opravljati kakovostno in varno. Že s februarjem so prenehali vpisovati nove paciente. Ker ministrstvo za zdravje ni pokazalo interesa za razrešitev situacije, kot so poudarili, so napovedali odpovedi delovnih razmerij. Družinski zdravniki so se zdaj zavili v molk, ker so, kot so poudarili, jasno izrazili svoje zahteve že pred odpovedmi. Če jim bodo pristojni v tem času prisluhnili in jih pravočasno razbremenili, bodo odpovedi delovnih razmerij tudi preklicali.

Vmes smo ostali še brez ministra za zdravje, novi minister Aleš Šabeder je bil po nastopu mandata v petek na delovnem sestanku v več zdravstvenih domovih, med drugim tudi v Kranju. Sestati se je želel tudi z zdravniki, a ko so ti predlagali, da bi bili na sestanku prisotni tudi sindikalisti, do srečanja z zdravniki ni prišlo. Minister je naknadno pojasnil, da je bil namen sestanka natančna in neposredna seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali, in ne pogajanja. Za ta teden je že napovedal ustanovitev posebne delovne skupine na področju primarnega zdravstva, socialnega dialoga ne izključuje ...

Ministrovega petkovega sestanka v Kranju so se udeležili direktor in strokovni direktor OZG Jože Veternik in Aleksander Stepanović ter pomočnik direktorja ZD Kranj Matjaž Žura. Veternik je povedal, da so si izmenjali stališča in mnenja, ministru so predstavili tudi svoje predloge in zahteve družinskih zdravnikov kranjskega zdravstvenega doma, s katerimi je bilo ministrstvo sicer že predhodno seznanjeno. Minister se je zavezal, da bo skušal čim prej prek vlade sprejeti aneks številka ena k splošnemu dogovoru za to leto, ki ga je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavrnil. A Veternik opozarja, da čas ni zaveznik, in apelira na ministrstvo, naj zadeve rešijo že aprila. Predlog kranjske občine, da bi zadevo začasno reševali s prerazporeditvijo zdravnikov iz drugih gorenjskih zdravstvenih domov, po Veternikovem mnenju ni realen, ker družinskih zdravnikov primanjkuje po celoti regiji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

jasno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/33

ponedeljek

15/34

torek

17/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.