Janez Fajfar / Foto: arhiv Gorenjskega glasa, Gorazd Kavčič

Dogovor s figo v žepu?

Janez Fajfar in Toni Mežan sta se pred lanskimi lokalnimi volitvami dogovorila, da ne bosta županska protikandidata, ampak da bo Fajfar kandidiral za blejskega župana, za podžupana pa imenoval Mežana.

Bled – Dogovor oziroma, kot ga oba vpletena imenujeta, ugotovitveni sporazum, sta Janez Fajfar in Toni Mežan podpisala 2. oktobra 2018. V tem sta enotna, ne strinjata pa se, kdo ga je predlagal. Fajfar pravi, da Mežan, Mežan trdi obratno in svojo trditev podkrepi s tem, da župan tega na sestanku s svetniki 19. marca 2019 ni zanikal. Mežan dodaja, da je stari novi župan pisno izjavil, da ga tudi v aktualnem mandatu želi imenovati za poklicnega podžupana.

Obema smo postavili enaka vprašanja, pri nobenem nismo omejevali dolžine odgovorov. Fajfar je na kratko povedal, da se je za podpis ugotovitvenega sporazuma odločil zaradi pritiskov Tonija Mežana, medtem ko Mežan svoj pogled pojasnjuje obširneje: »Ker glede na najino dotedanje sodelovanje iz politične korektnosti županu nisem želel kot protikandidat odžirati glasov na volitvah, sem bil pa pripravljen s ponosom in zagonom še naprej opravljati funkcijo poklicnega podžupana in z uvedbo nekaterih sprememb pri delu občinske uprave zagotoviti transparentnejše delo, kar je razvidno iz alinej v ugotovitvenem sporazumu.« Dodaja, da je s svojim podpisom želel uvesti tudi nekaj po svoji oceni pozitivnih sprememb v delovanju občine. In kaj je bil razlog, da sporazum ni bil realiziran? »Po premisleku sem spoznal, da sem ravnal narobe, zato sem Toniju Mežanu ponudil mesto nepoklicnega podžupana, ki pa ga je zavrnil,« je pojasnil Fajfar, Mežan pa: »Janez Fajfar mi je nekaj dni po volitvah povedal, da najin sporazum ne velja nič in da me ne bo imenoval na mesto poklicnega podžupana. Na moje začudenje in vprašanje, ali sem kaj storil narobe, je dejal, da lahko o meni pove same pohvale, celo priporočila mi je predal.«

Mežan pričakuje naprej javno opravičilo, ker se počuti izigranega in zavedenega: »Če bom v bližnjem času dočakal opravičilo, bo glede plačila odškodnine zaradi nespoštovanja dogovorjenega v sporazumu moja odločitev precej lažja in bova verjetno zadevo lahko precej hitreje zaključila. Ne gre samo za mojo plačo. Gre tudi za realizacijo ostalih točk glede transparentnejšega delovanja, za kar se že dolgo trudim. Kljub temu ostajam konstruktiven in sem bil med tistimi svetniki, ki smo dvignili roko za sprejetje proračuna.« Janez Fajfar pa je odločen: »O nobenem denarnem nadomestilu nikoli nisem in ne bom razmišljal. Mar gre gospodu Mežanu za denar?« Mežana ne moti, da je zdaj širša javnost seznanjena s sporazumom, se je pa s tem po njegovi oceni pokazalo, da so nekateri pripravljeni žrtvovati tudi župana.

Oddajte svoj komentar

Kranj 31°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.