Gost domoznanskega večera, posvečenega stoletnici Vandotovega Kekca, je bil literarni zgodovinar dr. Miran Hladnik. / Foto: Gorazd Kavčič

Kekec je star sto let

Kljub častitljivi starosti Vandotov junaški pastirček Kekec, ki ga večina sicer bolj kot iz knjig pozna iz filmskih upodobitev, ostaja v zavesti slovenskih otrok. Je junak, s katerim odraščajo tudi današnji otroci.

Z domoznanskim večerom z naslovom Kekec je star 100 let so na predvečer kulturnega praznika v kranjskogorski knjižnici zaokrožili slovesnosti ob stoletnici enega naših osrednjih mladinskih literarnih likov – Kekca. Praznovanje jubileja se je sicer začelo že lani, saj je Josip Vandot planinske zgodbe o mladem pastirju Kekcu objavljal v letih med 1918 in 1924. Kekec se je prvič pojavil v pripovedki Kekec na hudi poti, ki je od januarja do decembra 1918 izhajala kot priloga mladinskega lista Zvonček. Nato je bil glavni junak še dveh Vandotovih pripovedk, Kekec na volčji sledi in Kekec nad samotnim breznom, ki sta prav tako izhajali v Zvončku v letih 1922 in 1924.

A kot je na literarnem večeru v Kranjski Gori, ki so se ga udeležili tudi pisateljevi sorodniki, poudaril literarni zgodovinar dr. Miran Hladnik, danes Kekca bolj kot literarnega poznamo kot filmskega junaka.

Iznajdljiv in spreten junak

»Literarni Kekec je bil socialno deprivilegiran junak, ki je služil pri tujih ljudeh in je moral s svojo iznajdljivostjo in spretnostjo pretentati nasprotnika, se znajti in poiskati svoje mesto pod soncem. Film pa na drugi strani govori o sožitju med otroškim junakom in vaško skupnostjo, ki stoji za njim in ga brani ter rešuje pred čudnimi bitji,« pojasnjuje Hladnik.

Kekec ostaja slovenski

Ker je od zadnje ekranizacije minilo že več desetletij, Hladnik sicer pravi, da težko ocenjuje, kaj je za današnjo mladino tisto, kar je pri Kekcu tako pomembno za aktualni čas, a se je doslej vedno izkazal kot zaupanja vredna točka. Zato, je prepričan Hladnik, Slovenci Kekca tudi v prihodnje ne bomo pozabili, saj vsaka nacija potrebuje svoje identitetne točke. »Če mu je uspelo preživeti sto let, zakaj jih ne bi še nadaljnjih sto, dokler Slovenci ne bodo tega junaka prodali najboljšemu ponudniku, ampak za zdaj na srečo povpraševanja za Kekca v tujini ni ... Zato mislim, da bomo še kar nekaj časa živeli z njim.«

Sicer pa je, kot še poudarja Hladnik, Kekec zelo pomemben tudi zato, ker določi kulturno obzorje in identiteto otrok od najmlajših let naprej. Prek Kekca smo to, kar smo, kajti druge nacije ga ne poznajo, poudarja. Obenem vsaki generaciji prinaša neko drugo sporočilo. Danes otroci nimajo te socialne izkušnje, kakršno je imel Kekec, a vseeno »deluje«, poudarja Hladnik. »Morda zaradi živali, morda zaradi strahov pred divjimi bitji ... Gre za fiktivno dimenzijo, ki je postala pomembnejša od realne, socialne, ki je bila nekoč v prvem planu.«

Čas za novega Kekca?

Na vprašanje, ali se tudi v sodobni literaturi skriva junak, ki bi lahko prevzel Kekčevo mesto, dr. Hladnik odgovarja, da tega še ne moremo vedeti. »Vsako leto izide okoli 120 romanov, ob tem še okoli trideset mladinskih del in okoli tristo pesniških zbirk. Težko je vedeti, kje vse bi se lahko skrivali novi kekci, petri klepci, lepe vide, veronike deseniške ... Prav gotovo se.« Tisti, ki so, pa tudi še vedno funkcionirajo, pravi. Če ne bi, se jih ne bi učili v šolah, ne bi se vedno znova pojavljala besedila, ki bodisi v naslov postavljajo slovenske mitološke like ali pa so se njihova imena vključila v splošno rabo – tako kot Kekec danes ni več zgolj Vandotov junak, ampak, zapisan z malo začetnico, že pomeni nekaj čisto drugega.

Kot je še povedala Nataša Kokošinek, knjižničarka iz Občinske knjižnice Jesenice, v okvir katere sodi tudi kranjskogorski oddelek, so vse se prireditve in ure pravljic, ki se nanašajo na Kekčevo tematiko, še vedno dobro obiskane. Kekec se ji tudi danes zdi izjemno uspešen lik otroškega nacionalnega junaka, ki se ne kosa samo s Harryjem Potterjem, ampak tudi kakšnim novejšim likom. In to ne velja zgolj v primeru kranjskogorskih otrok, temveč za vso Slovenijo. V Kranjski Gori, ki je kot Vandotov rojstni kraj Kekčev dom, pa do Kekca seveda gojijo še prav poseben odnos, je povedala.

Razstava ilustracij

Knjižnica Kranjska Gora je pri zaznamovanju stoletnice združila moči z Gornjesavskim muzejem, ki je v Liznjekovi domačiji pripravil razstavo likovnih del Ivana Erbežnika (1881–1960), slikarja, ki je ilustriral Vandotovega Kekca. Erbežnik je svoje prve ilustracije začel objavljati prav v publikacijah, kakršna je bila revija Zvonček, List s podobami za slovensko mladino. Prva izmed Vandotovih povesti o Kekcu je bila v njem z Erbežnikovimi ilustracijami objavljena leta 1924, po Vandotovi smrti je ilustriral še povest Kekec nad samotnim breznom, objavljeno leta 1952. Razstava, ki jo je zasnovala Zdenka Torkar Tahir, je v Liznjekovi domačiji na ogled od konca marca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

10/18

ponedeljek

11/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Evropski teden mobilnosti / 09:59, 25. september

care4climat :

STRAH + OBČUTEK KRIVDE = do denarja brez "motike".

PS: kakšno vprašanje?

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.