Pogosto se dogaja, da pacient namesto tega, da se za nenujno stanje naroči na pregled k izbranemu zdravniku, raje obišče urgentno ambulanto v nočnem času, kjer pričakuje, da ne bo čakal. Tudi to želijo odpraviti z zaračunavanjem nenujnih storitev. / Foto: Tina Dokl

Zaračunavali bodo nenujne storitve

V sedmih urgentnih ambulantah Osnovnega zdravstva Gorenjske bodo s ponedeljkom začeli zaračunavati nenujne zdravstvene storitve. Odstranitev klopa bo na primer stala trideset evrov. Z ukrepom naj bi zagotovili boljšo dostopnost pacientom, ki nujno pomoč dejansko potrebujejo.

Kranj – Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jože Veternik je na sredini novinarski konferenci povedal, da so se za ukrep zaračunavanja nenujnih zdrav­stvenih storitev v ambulantah nujne medicinske pomoči in dežurnih ambulantah na Gorenjskem odločili zato, da bodo zagotovili boljšo dostopnost pacientom, ki nujno pomoč dejansko potrebujejo. Obisk teh ambulant se namreč povečuje, od tega je nenujnih stanj od deset do več kot petdeset odstotkov. »Nenujni obiski vodijo v preobremenjenost urgentnih ekip, posledice preobremenjenosti so lahko zamuda pri zdrav­ljenju resno bolnih, slabša kakovost oskrbe, nezadovoljstvo bolnikov in ne nazadnje neučinkovitost sistema zdravstvene oskrbe. Ena od možnosti, kako zmanjšati število nenujnih obiskov v ambulantah za nujno medicinsko pomoč, je zaračunavanje,« je pojasnil Veternik. Kot je tudi poudaril, imajo za ta ukrep, za katerega so se že odločili nekateri javni zdrav­stveni zavodi drugje po Sloveniji, pravno podlago. Strokovni vodja OZG asist. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., je ob tem poudaril, naj pacienti, ki niso prepričani o tem, ali je njihovo stanje urgentno ali ne, urgentno ambulanto seveda obiščejo.

Pri OZG so pripravili seznam samoplačniških storitev s cenikom nenujnih storitev v ambulantah nujne medicinske pomoči. Ukrep bo začel veljati s ponedeljkom, 14. januarja.

Za izdajo napotnic za nenujne in naročene preglede boste odšteli dvajset evrov, za zdravstvene ukrepe zaradi alkoholnega opoja 150 evrov (in plačali kilometrino), za odstranitev klopa in pregled v zvezi s kožnimi spremembami po ugrizu klopa trideset evrov, enaka bo cena za izpiranje ušes. Za nenujno cepljenje proti tetanusu pred potovanjem vam bodo zaračunali 25 evrov, za predpisovanje kronične terapije dvajset evrov. Za bolezenska stanja, kot so vraščeni nohti, ki jih ima bolnik že več tednov, razni otiščanci, pregled zaradi površinskih ran in odrgnin, ki so starejšega datuma in so brez znakov vnetja, boste plačali trideset evrov. Preventivni pregledi pred potovanji vas bodo stali petdeset evrov, pregled in predpisovanje terapije zaradi glistavosti trideset evrov, zdravniško potrdilo in opravičilo, ki je v pristojnosti izbranega zdravnika, pa 61 evrov. Jože Veternik je povedal, da cenik ni enoten za celotno Slovenijo, so pa cene OZG primerljive z drugimi zavodi, ki so ta ukrep že začeli izvajati.

V Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja je opredeljeno, da nujna medicinska pomoč vključuje storitve oživljanja, storitve, potrebne za ohranjanje življenjskih funkcij, za preprečitev hudega poslabšanja zdravstvenega stanja nenadno obolelih, poškodovanih in kronično bolnih. Storitve se zagotavljajo do stabilizacije življenjskih funkcij oziroma do začetka zdravljenja na ustreznem mestu. Nujni reševalni prevozi so vključeni v storitve nujne medicinske pomoči.

OZG ima na Gorenjskem sedem ambulant nujne medicinske pomoči; v Kranju, Radovljici, Škofji Loki, Bohinju, Tržiču, na Bledu in Jesenicah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/25

četrtek

7/25

petek

9/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...

Zaradi ujme zamik gradnje / 12:26, 24. september

Gradi se kolesarska povezava med Bohinjsko Belo in Bohinjsko Bistrico. Do Bleda se ne gradi nič.