S simboličnim prerezom traku so Saša Bavec, Jaen-Claude Carlin in Tomaž Lanišek odprli nov demonstracijsko-izobraževalni center in prenovljeno linijo dve. / Foto: Tina Dokl

Pilotni projekt za trajnostne gradnje

Škofjeloška družba Knauf Insulation je slovesno zaznamovala 60-letnico obstoja in s praznovanjem združila odprtje novega demonstracijsko-izobraževalnega centra KIEXC, zgrajenega po najsodobnejših konceptih trajnostne gradnje.

Škofja Loka – Knauf Insulation je največji slovenski proizvajalac izolacijskih materialov in eden večjih izvoznikov v državi. Letno s skoraj petsto zaposlenimi (med njimi so tudi delavci iz drugih držav) ustvari več kot 130 milijonov evrov prihodkov. Dobro desetletje deluje v okviru mednarodne korporacije Knauf Insulation, ki v 35 državah zaposluje več kot 5500 delavcev.

Po besedah glavnega direktorja Tomaža Laniška zadnja leta intenzivno vlagajo v tehnologijo, vložili so kar 80 milijonov evrov. Pred tremi leti so prenovili linijo dve in s koksa prešli na plin, ob praznovanju 60-letnice pa so jo tudi simbolično odprli.

Tudi v prihodnje bodo nadaljevali s svojimi inovativnimi pristopi, saj načrtujejo vrsto velikih projektov tako na področju tehnologije kot tudi na področju izolacijskih in zelenih rešitev ter nastopa na trgu. Med drugim jih čaka prenova več kot 25 let stare linije ena, ki edina še ni posodobljena. V prihod­nje bi radi tudi prešli s fenol formaldehidnega veziva na biorazgradljiva veziva v izdelkih iz kamene volne, kar jim je že uspelo v njihovi tovarni na Hrvaškem.

Na prireditvi smo slišali, da Knauf kot proizvajalec izolacij iz kamene, steklene in lesne volne trgu danes ponuja celovite izolacijske rešitve, ki pomembno prispevajo k zmanjševanju porabe energije, večji požarni varnosti in manjšemu zvočnemu onesnaževanju okolja.

Povpraševanje po rešitvah, ki presegajo običajno varčevanje z energijo, v svetu narašča, zato predstavlja trajnostna gradnja podjetju velik izziv. Praznovanja se je udeležil tudi Jean-Claude Carlin, predsednik uprave mednarodne korporacije Knauf Insulation, ki je dejal, da je škofjeloško podjetje v samem vrhu razvoja izolacijskih rešitev: »V Škofji Loki je središče znanja naše družbe, ki spodbuja inovacije in ustvarja nove, pionirske rešitve za varčevanje energije. Naš uspeh tako temelji na visoko specializiranih rešitvah in prvorazrednem strokovnem znanju na svetovni ravni, ki nas uvršča v sam vrh izolacijske tehnologije.« O napredku podjetja je spregovoril tudi Saša Bavec, nekdanji glavni direktor škofjeloškega podjetja, danes pa direktor Divizije Sistemi in direktor skupine Knauf Insulation za trženje, ki je predstavil tudi nov izobraževalno-demonstracijski center (Knauf Insulation Experience Center), ki predstavlja evropski pilotni projekt za trajnostne gradnje.

Zgradba je bila že od začetka načrtovana kot prikaz pionirskega pristopa k prihodnosti trajnostne gradnje, po rabi energije spada med skoraj ničenergetske objekte. V centru, ki obsega 832 kvadratnih metrov površine, prikazujejo izolacijske rešitve in primere dobrih praks trajnostnih gradenj partnerskih podjetij. V stavbi so tudi predavalnice in digitalno izobraževanje, na vrhu je zelena streha. Gre za prvo novogradnjo v Sloveniji, certificirano po nemškem standardu za trajnostno gradnjo DGNB. Sodoben sistem certificiranja trajnostnih stavb temelji na okoljski, ekonomski in družbeni kakovosti stavbe skozi njeno celotno življenjsko dobo, kar omogoča nižje stroške in optimizacijo procesov pri obratovanju. Gradbenim izvajalcem, ki uporabljajo njihove izdelke, in tudi drugim kupcem želijo v centru pokazati svoje izdelke in njihovo uporabo.

Ob jubileju je generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc podjetju izročila plaketo GZS, podjetje pa je podelilo spominske plakete Občini Škofja Loka ter krajevni skupnosti in prostovoljnim gasilcem s Trate.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

7/20

nedelja

5/21

ponedeljek

4/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...

So zvonovi res preglasni / 10:09, 1. oktober

Nekaj v primerjavo z zakoni, katere enkateri lahko brez problema kršijo:V pristojnosti policije pa je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. čl...