Dijakinje in dijaki ter zastopniki treh gimnazij v petek v Celovcu. Strahinjsko srednjo šolo so zastopali: Pia Vidic, Nika in Jan Justin, Nika Novak, Lea Škerjanec in Maja Brgole.

Slovenščina v projektu mladih

V soboto, 27. oktobra, ob 14. uri je bila na pokopališču v Žitari vasi osrednja svečanost Zveze koroških partizanov ob dnevu mrtvih. Zvečer ob 19.30 pa je bila v farni dvorani v Železni Kapli prireditev Dober večer, sosed/Guten Abend, Nachbar v počastitev avstrijskega Dneva državnosti 26. oktobra. Na ta dan leta 1955 je Avstrijo zapustil zadnji zavezniški okupacijski vojak.

Pretekli petek je bila na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu končana druga etapa v uresničevanju mednarodnega projekta iz programa Erasmus Plus, imenovana Slavit, ki povezuje tri gimnazije s slovenskim učnim jezikom iz treh sosednjih dežel: Državni znanstveni licej France Prešeren iz Bazovice pri Trstu, Zvezno gimnazijo za Slovence v Celovcu in iz Slovenije Srednjo šolo Biotehniškega centra Naklo iz Strahinja. Naslov projekta je Naravoslovje treh dežel.

Po letu 2015, ko je dozorevala ideja za projekt, je bil prvi korak v njegovem uresničevanju storjen letošnjega maja v Biotehničnem centru v Strahinju, ko je 24 dijakinj in dijakov iz vseh treh gimnazij deset dni raziskovalo in pisalo na temo Voda in hrana za trajnostni razvoj. Druga etapa v uresničevanju projekta je bila po desetih dneh ustvarjanja sklenjena pretekli petek na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu. Tema je bila Trajnostni razvoj koroške regije. Mladi so obiskali nekatere koroške naravne posebnosti, kot sta soteska Čepa in naravni park na Dobraču, visokogorska kmetija v dolini Poden in bližnji hribi, seveda pa je bilo v program vključeno spoznavanje deželne prestolnice Celovec. Dijakinje in dijaki so tudi v Celovcu raziskovali in pisali, ustvarjali večjezični slovar naravoslovnih izrazov, večjezični vodnik za naravoslovne delavnice in pri svojem delu porabljali sodobne računalniške tehnike. Tudi za razvedrilo je ostajalo dovolj časa, tudi za vadbo glasbeno-instrumentalne skupine, ki je nastopila na petkovi sklepni prireditvi v Celovcu.

Koordinatorke projekta na treh gimnazijah Irina Kert v Celovcu, Irene Pecchiar v Bazovici in Bernarda Božnar v Strahinju so ob podpori ravnateljic Loredane Guštin, Zalke Kuchling in Andreje Ahčin ter sodelavcev zadovoljne z doslej opravljenim delom. Zadnja postaja projekta bo marca prihodnje leto v Bazovici oziroma v Trstu, tema pa bo Voda od Glinščice do Štivana in bo obsegala tudi spoznavanje drugih dejavnosti na tem območju.

Naslov projekta je Slovensko naravoslovje treh dežel. Vendar je njegova vsebina veliko več od imena. Je prvi mednarodni projekt, v katerem je slovenščina osnovni, povezovalni jezik in obsega območje v treh sosednjih deželah oziroma državah, v katerih živijo Slovenci. Mladim omogoča ustvarjanje in izražanje ter medsebojno spoznavanje, kar bo pri njih zanesljivo zapustilo opazno in, upajmo, trajno sled.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 58 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

8/22

petek

9/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!