Dijakinje in dijaki ter zastopniki treh gimnazij v petek v Celovcu. Strahinjsko srednjo šolo so zastopali: Pia Vidic, Nika in Jan Justin, Nika Novak, Lea Škerjanec in Maja Brgole.

Slovenščina v projektu mladih

V soboto, 27. oktobra, ob 14. uri je bila na pokopališču v Žitari vasi osrednja svečanost Zveze koroških partizanov ob dnevu mrtvih. Zvečer ob 19.30 pa je bila v farni dvorani v Železni Kapli prireditev Dober večer, sosed/Guten Abend, Nachbar v počastitev avstrijskega Dneva državnosti 26. oktobra. Na ta dan leta 1955 je Avstrijo zapustil zadnji zavezniški okupacijski vojak.

Pretekli petek je bila na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu končana druga etapa v uresničevanju mednarodnega projekta iz programa Erasmus Plus, imenovana Slavit, ki povezuje tri gimnazije s slovenskim učnim jezikom iz treh sosednjih dežel: Državni znanstveni licej France Prešeren iz Bazovice pri Trstu, Zvezno gimnazijo za Slovence v Celovcu in iz Slovenije Srednjo šolo Biotehniškega centra Naklo iz Strahinja. Naslov projekta je Naravoslovje treh dežel.

Po letu 2015, ko je dozorevala ideja za projekt, je bil prvi korak v njegovem uresničevanju storjen letošnjega maja v Biotehničnem centru v Strahinju, ko je 24 dijakinj in dijakov iz vseh treh gimnazij deset dni raziskovalo in pisalo na temo Voda in hrana za trajnostni razvoj. Druga etapa v uresničevanju projekta je bila po desetih dneh ustvarjanja sklenjena pretekli petek na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu. Tema je bila Trajnostni razvoj koroške regije. Mladi so obiskali nekatere koroške naravne posebnosti, kot sta soteska Čepa in naravni park na Dobraču, visokogorska kmetija v dolini Poden in bližnji hribi, seveda pa je bilo v program vključeno spoznavanje deželne prestolnice Celovec. Dijakinje in dijaki so tudi v Celovcu raziskovali in pisali, ustvarjali večjezični slovar naravoslovnih izrazov, večjezični vodnik za naravoslovne delavnice in pri svojem delu porabljali sodobne računalniške tehnike. Tudi za razvedrilo je ostajalo dovolj časa, tudi za vadbo glasbeno-instrumentalne skupine, ki je nastopila na petkovi sklepni prireditvi v Celovcu.

Koordinatorke projekta na treh gimnazijah Irina Kert v Celovcu, Irene Pecchiar v Bazovici in Bernarda Božnar v Strahinju so ob podpori ravnateljic Loredane Guštin, Zalke Kuchling in Andreje Ahčin ter sodelavcev zadovoljne z doslej opravljenim delom. Zadnja postaja projekta bo marca prihodnje leto v Bazovici oziroma v Trstu, tema pa bo Voda od Glinščice do Štivana in bo obsegala tudi spoznavanje drugih dejavnosti na tem območju.

Naslov projekta je Slovensko naravoslovje treh dežel. Vendar je njegova vsebina veliko več od imena. Je prvi mednarodni projekt, v katerem je slovenščina osnovni, povezovalni jezik in obsega območje v treh sosednjih deželah oziroma državah, v katerih živijo Slovenci. Mladim omogoča ustvarjanje in izražanje ter medsebojno spoznavanje, kar bo pri njih zanesljivo zapustilo opazno in, upajmo, trajno sled.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 85 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-7/7

ponedeljek

-6/9

torek

-6/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

OBVESTILA / Naklo, 30. januar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

IZLETI / Kranj, 2. februar 2023

Na Sv. Jošt

IZLETI / Kranj, 8. februar 2023

V žirovski konec

GLEDALIŠČE / Podnart, 11. februar 2023

Dama slanih oči

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.