Čufarjevima prijateljema iz otroštva Tonetu Potočniku in Janezu Lotriču se je na odru pridružil še Tone Habjan. / Foto: Andrej Tarfila

Francetove pesmi živijo

V nabito polnem kulturnem domu v Železnikih je bil v nedeljo koncert v spomin na Franceta Čufarja. Nastopilo je okoli sto pevcev in glasbenikov, s katerimi je sodeloval vse do lanske prezgodnje smrti.

Kulturni dom Železniki je bil v nedeljo premajhen za vse obiskovalce ko­ncerta, na katerem se se spomnili domačega vsestranskega glasbenika in zborovodje Franceta Čufarja, ki je umrl oktobra lani pri svojih 65 letih. Kot je pojasnil pobudnik koncerta, pevec in glasbenik Janez Triler, je že ob Čufarjevem slovesu začela zoreti ideja, da ob prvi obletnici z njegovimi domačimi in prijatelji, s katerimi je sodeloval tako na glasbenem kot tudi pevskem področju, pripravijo spominski koncert. »Naslovili smo ga Moje pesmi, saj nas Francetove pesmi spremljajo še naprej. Tako kot smo slišali v zadnji pesmi: zopet bodo ptičice, ptičice vesele, pesmi nam prepevale, pesmi žvrgolele,« je dejal Triler po koncertu, ki so ga sklenili vsi nastopajoči, združeni v pesmi Lipa zelenela je.

Večer sta z ljudsko pesmijo De­kle povej, povej … začela Čufarjeva dobra prijatelja že od otroštva – operni pevec Janez Lotrič in Tone Potočnik za klavirjem, ki se jima je na odru namesto Franceta pridružil še en odlični operni pevec Tone Habjan. Navdušili so tudi z Verdijevimi Sicilijanskimi večernicami. Lotrič je ob obujanju spominov na mlada leta povedal, da so bili s Čufarjem res pravi prijatelji, ki so skupaj preživeli ogromno časa, ne samo ob petju. In kaj je pri njem najbolj cenil? »Njegovo muzikalnost, posluh, sposobnost vsako glasbo, ki jo je slišal, kar zapisati. Bil je fenomenalen glasbenik,« je odvrnil.

V nadaljevanju se je Čufarju z nastopi poklonilo še osem glasbenih in pevskih zasedb, pri katerih je v preteklosti sodeloval kot član ali vodja. Njegova najdaljša glasbena pot je zapisana pri Mešanem pevskem zboru Domel, ki bo naslednje leto praznoval štiridesetletico delovanja. Čufar ga je vodil od začetka. Pri ansamblu Triglav kvintet Katerman iz Hlebc pri Lescah je bil šestnajst let; igral je bariton in bas kitaro ter pel. »Bil je dobra duša, sposoben glasbenik pa tudi zelo zaseden, tako da smo včasih morali na nastop brez njega,« nam je zaupal vodja ansambla Janez Žilih. Pa tudi, da sta bili Čufarju še posebej pri srcu Avsenikovi skladbi Gremo na Gorenjsko in Igral sem na orglice. Bil je mojster mnogih inštrumentov, tudi orglic, s katerimi se je predstavil na svoji prvi samostojni zgoščenki, izdani sredi lanskega leta. Prav tedaj mu je Občina Železniki podelila tudi plaketo za dolgoletno ustvarjalno delo na kulturnem področju.

Nastopajoči na spominskem koncertu, ki ga je povezovala Jana Jenko, so občinstvo popeljali v različne glasbene vode. Poleg že omenjenih so nastopili še Rogisti Lovske družine Selca z novo vodjo Blažko Pogačnik, ki je navdušila tudi kot pevka, Lovski pevski zbor iz Škofje Loke, ki ga je Čufar prav tako vodil od začetka, njegovi pevci s kora cerkve sv. Antona iz Železnikov, Jelovške grinte, Kvartet Obzorje in Mešani pevski zbor Društva upokojencev za Selško dolino.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.