Tekači v mlajših veteranskih kategorijah in na odprti tekmi za vse so startali v Železnikih. / Foto: Andrej Tarfila

Veterani tekli na Ratitovec

V Železnikih so gostili svetovno prvenstvo za veterane v gorskih tekih. Pomerili so se na Teku na Ratitovec. Velik športni dogodek je bil pomemben tudi za promocijo v prvi vrsti Selške doline.

Svetovno prvenstvo v gorskih tekih za veterane se je v Železnikih začelo v petek s parado držav udeleženk in slovesnim odprtjem, zaključilo pa v soboto po teku in razglasitvi rezultatov z uradnim zaključkom in druženjem udeležencev.

Ratitovec – Ratitovec je priljubljena pohodniška točka v Selški dolini, na katero so se v soboto podali tekači, ki so tekmovali na Teku na Ratitovec, ki je letos štel za 18. svetovno prvenstvo veteranov v gorskih tekih.

Okrog štiristo veteranov s celega sveta

Atletskemu društvu Železniki so znova zaupali organizacija velikega mednarodnega tekmovanja. »Letošnji Tek na Ratitovec je že 23. Če želiš, da raste, je treba kaj za to tudi narediti. Leta 2015 je štel za svetovni pokal v gorskih tekih, lani pa smo dobili kandidaturo za svetovno prvenstvo veteranov. Nanj smo se pripravljali vse od septembra, ko smo imeli prvi sestanek. Za tem dogodkom je skoraj dvesto prostovoljcev, ki smo vse delo opravili brezplačno,« je povedal Brane Čenčič, predsednik AD Železniki.

Njihov trud je bil poplačan, saj so bili udeleženci zadovoljni. Samo na svetovnem prvenstvu je teklo skoraj štiristo veteranov iz več kot dvajsetih držav, 69 je bilo tekačic in tekačev še na odprti tekmi, najhitrejša sta bila Timotej Bečan in Jasmina Jelovšek. Na veteranskem svetovnem prvenstvu so bili tekači in tekačice razdeljeni v starostne kategorije po pet let, od 35 do 70 let. Starejši in ženske so startali iz Podlonka, mlajši iz Železnikov.

Zlata tudi Kranjčanka

Veliko je bilo tudi Slovencev, ki so bili znova zelo uspešni. Miran Cvet je postal svetovni prvak v kategoriji nad petdeset let, Mojca Koligar pa je najboljša na svetu v skupini nad 35 let. Srebrno medaljo je osvojil Aleš Žontar (+35), bronasto pa Simon Alič (+45). Skupaj so dosegli skoraj dvajset uvrstitev med najboljšo deseterico (peti je bil v kategoriji nad 40 let tudi član domačega društva Stanko Janžekovič) in bili uspešni tudi ekipno. »Po Trail vikendu Krvavec in nekaj napornih treningih na ravnini, ki so del priprav za svetovno prvenstvo v gorskem maratonu, ki bo 24. junija na Poljskem, nisem vedela, kaj lahko pričakujem od tokratnega teka na Ratitovec. Bolj kot naslov veteranske svetovne prvakinje me razveseli napredek v času v primerjavi z lani, občutek moči in lahkotnosti, ki mi jo uspeva razvijati v zadnjem obdobju, skupaj s širitvijo obzorja in doživljanja gorskega teka,« je povedala Kranjčanka Mojca Koligar, ki je imela absolutno najhitrejši ženski čas (52:04 iz Podlonka).

Zmagovalci so zagotovo vsi, ki so prišli v cilj, saj Tek na Ratitovec velja za zahtevnega. »Je res težka tekma. To povedo vsi, ki so ga odtekli. Gre pa večinoma za pri­pravljene tekače, ki se stalno ukvarjajo z rekreacijo, s tekom,« je potrdil Čenčič.

Priložnost za turizem

Tako velik mednarodni športni dogodek je tudi dobra promocija. »Je zelo dobra reklama tako za Slovenijo, predvsem pa za Železnike, za Selško dolino. Nastopa okrog tristo tekačev iz tujine, z vsakim je vsaj še en spremljevalec. Največ je Italijanov, več kot sto, veliko je tudi Čehov in Slovakov ter Angležev in Ircev. Nekoliko sem morda presenečen le nad slabšo udeležbo Avstrijcev. Na splošno pa smo z udeležbo tekačev zelo zadovoljni,« je še dejal Čenčič. Udeleženci iz tujine so bili nastanjeni po vsej Gorenjski in tudi v Ljubljani. Večina jih je udeležbo na tekmi združila s turizmom. »To je odlično tekmovanje. Organizatorji so zelo prijazni. Prišla sem, ker sem slišala, da je tukaj lepo. In res je. Ostali bomo en teden. Šli bomo še na Bled, v Julijske Alpe in na obalo,« je bila na Ratitovcu navdušena Charlie Woodcock, ki je tekmovala za Veliko Britanijo.

Želja znova gostiti svetovni pokal

V Železnikih sta bila tudi Dušan Papež, predsednik slovenskega odbora Združenja za gorske teke, in Jonathan Wyatt, predsednik svetovnega združenja za gorske teke. Oba sta pohvalila organizacijo. »Za Slovenijo je to zelo pomemben dogodek in novo veliko priznanje. AD Železniki so že znani organizatorji in skozi tradicionalno delo jim je bil zaupan že svetovni pokal, sedaj še svetovno veteransko prvenstvo. Mislim, da so ga izpeljali v velikem slogu,« je povedal Papež.

V AD Železniki so usmerjeni že v prihodnost Teka na Ratitovec. Kot je tudi dejal Čenčič, si želijo, da bi v nekaj letih skušali znova pripeljati svetovni pokal v gorskih tekih v Železnike.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/2

petek

-4/2

sobota

-5/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.