Tekači v mlajših veteranskih kategorijah in na odprti tekmi za vse so startali v Železnikih. / Foto: Andrej Tarfila

Veterani tekli na Ratitovec

V Železnikih so gostili svetovno prvenstvo za veterane v gorskih tekih. Pomerili so se na Teku na Ratitovec. Velik športni dogodek je bil pomemben tudi za promocijo v prvi vrsti Selške doline.

Svetovno prvenstvo v gorskih tekih za veterane se je v Železnikih začelo v petek s parado držav udeleženk in slovesnim odprtjem, zaključilo pa v soboto po teku in razglasitvi rezultatov z uradnim zaključkom in druženjem udeležencev.

Ratitovec – Ratitovec je priljubljena pohodniška točka v Selški dolini, na katero so se v soboto podali tekači, ki so tekmovali na Teku na Ratitovec, ki je letos štel za 18. svetovno prvenstvo veteranov v gorskih tekih.

Okrog štiristo veteranov s celega sveta

Atletskemu društvu Železniki so znova zaupali organizacija velikega mednarodnega tekmovanja. »Letošnji Tek na Ratitovec je že 23. Če želiš, da raste, je treba kaj za to tudi narediti. Leta 2015 je štel za svetovni pokal v gorskih tekih, lani pa smo dobili kandidaturo za svetovno prvenstvo veteranov. Nanj smo se pripravljali vse od septembra, ko smo imeli prvi sestanek. Za tem dogodkom je skoraj dvesto prostovoljcev, ki smo vse delo opravili brezplačno,« je povedal Brane Čenčič, predsednik AD Železniki.

Njihov trud je bil poplačan, saj so bili udeleženci zadovoljni. Samo na svetovnem prvenstvu je teklo skoraj štiristo veteranov iz več kot dvajsetih držav, 69 je bilo tekačic in tekačev še na odprti tekmi, najhitrejša sta bila Timotej Bečan in Jasmina Jelovšek. Na veteranskem svetovnem prvenstvu so bili tekači in tekačice razdeljeni v starostne kategorije po pet let, od 35 do 70 let. Starejši in ženske so startali iz Podlonka, mlajši iz Železnikov.

Zlata tudi Kranjčanka

Veliko je bilo tudi Slovencev, ki so bili znova zelo uspešni. Miran Cvet je postal svetovni prvak v kategoriji nad petdeset let, Mojca Koligar pa je najboljša na svetu v skupini nad 35 let. Srebrno medaljo je osvojil Aleš Žontar (+35), bronasto pa Simon Alič (+45). Skupaj so dosegli skoraj dvajset uvrstitev med najboljšo deseterico (peti je bil v kategoriji nad 40 let tudi član domačega društva Stanko Janžekovič) in bili uspešni tudi ekipno. »Po Trail vikendu Krvavec in nekaj napornih treningih na ravnini, ki so del priprav za svetovno prvenstvo v gorskem maratonu, ki bo 24. junija na Poljskem, nisem vedela, kaj lahko pričakujem od tokratnega teka na Ratitovec. Bolj kot naslov veteranske svetovne prvakinje me razveseli napredek v času v primerjavi z lani, občutek moči in lahkotnosti, ki mi jo uspeva razvijati v zadnjem obdobju, skupaj s širitvijo obzorja in doživljanja gorskega teka,« je povedala Kranjčanka Mojca Koligar, ki je imela absolutno najhitrejši ženski čas (52:04 iz Podlonka).

Zmagovalci so zagotovo vsi, ki so prišli v cilj, saj Tek na Ratitovec velja za zahtevnega. »Je res težka tekma. To povedo vsi, ki so ga odtekli. Gre pa večinoma za pri­pravljene tekače, ki se stalno ukvarjajo z rekreacijo, s tekom,« je potrdil Čenčič.

Priložnost za turizem

Tako velik mednarodni športni dogodek je tudi dobra promocija. »Je zelo dobra reklama tako za Slovenijo, predvsem pa za Železnike, za Selško dolino. Nastopa okrog tristo tekačev iz tujine, z vsakim je vsaj še en spremljevalec. Največ je Italijanov, več kot sto, veliko je tudi Čehov in Slovakov ter Angležev in Ircev. Nekoliko sem morda presenečen le nad slabšo udeležbo Avstrijcev. Na splošno pa smo z udeležbo tekačev zelo zadovoljni,« je še dejal Čenčič. Udeleženci iz tujine so bili nastanjeni po vsej Gorenjski in tudi v Ljubljani. Večina jih je udeležbo na tekmi združila s turizmom. »To je odlično tekmovanje. Organizatorji so zelo prijazni. Prišla sem, ker sem slišala, da je tukaj lepo. In res je. Ostali bomo en teden. Šli bomo še na Bled, v Julijske Alpe in na obalo,« je bila na Ratitovcu navdušena Charlie Woodcock, ki je tekmovala za Veliko Britanijo.

Želja znova gostiti svetovni pokal

V Železnikih sta bila tudi Dušan Papež, predsednik slovenskega odbora Združenja za gorske teke, in Jonathan Wyatt, predsednik svetovnega združenja za gorske teke. Oba sta pohvalila organizacijo. »Za Slovenijo je to zelo pomemben dogodek in novo veliko priznanje. AD Železniki so že znani organizatorji in skozi tradicionalno delo jim je bil zaupan že svetovni pokal, sedaj še svetovno veteransko prvenstvo. Mislim, da so ga izpeljali v velikem slogu,« je povedal Papež.

V AD Železniki so usmerjeni že v prihodnost Teka na Ratitovec. Kot je tudi dejal Čenčič, si želijo, da bi v nekaj letih skušali znova pripeljati svetovni pokal v gorskih tekih v Železnike.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/28

sreda

11/28

četrtek

14/24

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Šenčur, 10. avgust 2022

Zajamniki in Uskovnica

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 11. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2022

Na Pokljuški gams in Debelo peč

PRIREDITVE / Tržič, 11. avgust 2022

Kino z zvezdami

PRIREDITVE / Sebenje, 12. avgust 2022

Poletni večer pod vaško lipo

IZLETI / Kokrica, 12. avgust 2022

Pohod na Krvavec

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. avgust 2022

Javno vodstvo po razstavi

 

 
 

 

 
 
 

Večje število nezakonitih prehodov / 11:14, 9. avgust

Če podirate ograjo naj gre državno mejo varovat vojska !!

Ko nastaja FeNOMEN / 11:12, 9. avgust

Pa kva je s to graščino, kolk miljonov še???

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 11:11, 9. avgust

Radmansdorfer,
Točno to !

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 22:56, 8. avgust

AC Policija Ljubljana . Karavanke ! Vsaka ob ac policijska postaja Jesenice, Radolca, Kranj, poj je pa že Ljubljana! Vsaka ima prometne poli...

Domnevno sporne pogodbe policije in Darsa / 21:14, 7. avgust

Vsekakor je potrebna avtocestna policija, saj število vsakodnevnih nesreč kaže na to, da že lep čas zamujamo s tem. Ne morejo se pa pogovarj...

Prostovoljstvo / 19:33, 5. avgust

Na Gorenjskem:
Dragi, dva gasilca spet težita, pobirata za cisterno. Kaj jima dam?
Reku, dej jima en ajmar vode.

Prostovoljstvo / 17:39, 5. avgust

Gremo fantje, gori!
Je reku vodja izmene , počas fantje, davčna gori.