Ob jubileju novi prostori

V torek je minilo 125 let od začetka organiziranega planinstva pri nas. Na Planinski zvezi Slovenije so ob tem pripravili srečanje s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in uradno odprli nove prostore.

Planinska zveza Slovenije se je po dvajsetih letih pobud z Dvorakove ulice v središču Ljubljane preselila na obrobje BTC-ja, na naslov Ob železnici 30a.

Ljubljana – Sedemindvajsetega februarja 1893 je bilo ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, predhodnik Planinske zveze Slovenije, ki 125 let pozneje združuje 290 planinskih društev in klubov. Z več kot 57 tisoč člani je najbolj množična športna organizacija v Sloveniji in med najbolj množičnimi nevladnimi in prostovoljskimi organizacijami v državi. Planinska društva upravljajo 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov ter skrbijo za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot 10 tisoč kilometrov po vsej Sloveniji. Poleg tega planinska organizacija skrbi za varovanje gorske narave in varnost v gorah, za strokovno usposabljanje planinskih kadrov in planinsko kulturo. Pod okriljem zveze že vse od leta 1895 izhaja Planinski vestnik, ponosni pa so tudi na prepoznavno alpinistično dejavnost in športno plezanje, ki se lahko pohvalita z vrhunskimi mednarodnimi dosežki.

Vse to so na Planinski zvezi Slovenije ponosno poudarili ob visokem jubileju, ki so ga počastili z več dogodki. Predstavniki zveze so se srečali s predsednikom vlade Mirom Cerarjem pri spominski plošči na pročelju blagovnice Nama v Ljubljani in položili cvetlice, glavnino dogajanja pa so pripravili v svojih novih prostorih na naslovu Ob železnici 30a na obrobju BTC-ja v Ljubljani, kamor so se po dvajsetih letih pobud preselili konec januarja, po tem, ko so prodali prostore na Dvorakovi ulici. »Današnji uvod v praznično leto smo želeli proslaviti delovno, zato smo svečano odprli nove prostore planinske zveze, ki so pomembna pridobitev za našo organizacijo predvsem zaradi funkcionalnosti, dostopnosti in možnosti, da bomo lahko v lastnih prostorih izvajali vsaj del planinskih usposabljanj, kot tudi večji del organizacijskih aktivnosti, ki so bile do zdaj razpršene na različnih lokacijah. Upam, da bodo s tem ti prostori postali tudi novi dom slovenskih planincev oz. stična točka ljubiteljev gora v urbanem okolju glavnega mesta. Praznovanje 125-letnice se je z odprtjem novih prostorov začelo, vsekakor pa se bomo visokega jubileja spomnili še na različnih planinskih prireditvah v letošnjem letu,« je poudaril predsednik PZS Bojan Rotovnik.

Ob jubileju je planinska zveza prejela certifikat Zdravju prijazna organizacija, predstavili pa so tudi več projektov, povezanih z informatizacijo delovanja, s katerimi stopajo korak s časom: informacijski sistem Naveza, ki povezuje vsa planinska društva, vzpostavitev katastra planinskih poti, alternativne možnosti včlanjevanja v planinsko organizacijo (prek spleta, na Petrolu, z darilnimi karticami), prenos podatkov in arhivov na spletno stran ter dejavnost na družabnih omrežjih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 71 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/25

sreda

15/24

četrtek

15/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

RAZSTAVE / Bled, 20. september 2023

Krhkost bivanja

RAZSTAVE / Jesenice, 20. september 2023

Razstava Foto kluba Hrastnik

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 20. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

 

 
 

 

 
 
 

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!