Med Willendorfsko Venero in Duchampovo fontano: Matej Plestenjak in Matija Vastl v Miheličevi galeriji / Foto: Biljana Ristić (arhiv Loškega muzeja)

Umetnik vseh najboljših svetov

V Galeriji Franceta Miheliča v Kašči se je v ciklu Pogovorov z umetniki – na svoj duhovit, odprt način – predstavil akademski kipar in likovni pedagog Matej Plestenjak.

Škofja Loka – Pogovori s člani Združenja umetnikov Škofja Loka, ki nastajajo pod okriljem Loškega muzeja, imajo namen nekoliko pobliže predstaviti ustvarjalne poti umetnikov, ki jih Ločani sicer že poznajo po njihovih likovnih delih, redko pa imajo priložnost pogovora z njimi.

Tokrat so obiskovalci lahko izvedeli marsikaj o Mateju Plestenjaku, ki prihaja iz znane škofjeloške umetniške družine, katere člani so bili tudi prisotni v Kašči. Matej se je posvetil kiparstvu in na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral pri Slavku Tihcu, študiral pa je tudi likovno pedagogiko – danes deli svoje znanje na škofjeloški gimnaziji. Vodil je več likovnih delavnic ter razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah. Veščino sproščene verbalne komunikacije je dokazal tudi tokrat skozi vseskozi zanimiv pogovor s svojim prijateljem, sicer igralcem Matijem Vas­tlom, v katerem je na duhovit način povzel svojo pestro ustvarjalno pot, ob tem pa razodel številne osebne anekdote, ki so ga na različne načine izoblikovale v takšno odprto, razgledano, kozmopolitsko in originalno osebnost, polno človeške topline. S pomočjo projekcije fotografij je kronološko predstavil svoja izbrana kiparska, slikarska in grafična dela, začenši od najzgodnejših otroških risb, do resnih študij na Akademiji in zadnjih kiparskih izživetij, s katerimi se kot z izzivi vsakega likovnega ustvarjalca ukvarja sedaj. V zgodovinski umetniški lok, ki začenja z izhodiščno prvinskostjo narave (paleolitska Venera) ter svojo pot sklene v artificielnem (post)modernističnem artefaktu (Duchampova fontana), je vpeto tudi umetniško ustvarjanje – in obenem razmišljanje, življenje samo – Mateja Plestenjaka, čigar raznolika kiparska pa tudi ostala dela v svoji unikatnosti, pogostoma narejeni povsem spontano, iz ničesar, zmorejo podeliti smisel vezi med subjektom in objektom, med čutnostjo in razumom. Izraz te vezi pa so prav Matejeva umetniška dela sama, usklajena kombinacija klasičnih in modernističnih principov: kiparske skulpture, narejene v različnih tehnikah in materialih, od gline, propena, mavca, lesa, ali pa eksponati, zvarjeni iz železa, med katerimi motivno prevladuje figuralika, pa tudi portreti, akti in živalski motivi, katerih se Matej na sebi lasten, inventiven način še posebno rad loteva.

Osebnost in delo Mateja Plestenjaka dokazujeta neomejenost umetniškega univerzuma, rojstvo ideje, ki je zmožna realni svet na različne načine prezrcaliti v neskončnost prostora in časa vseh možnih svetov, obenem pa – kot to uspeva Mateju – še vedno, vsaj z eno nogo, ostati na realnih tleh.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/27

torek

13/26

sreda

14/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.