Nekaj članic in članov KUD Ampus, ki so izdelali tržiškega zmaja, z županom Borutom Sajovicem, ki jim je za izdelek in prispevek h kulturni dediščini podelil županovo priznanje.

Na Šuštarsko se je naselil zmaj

Letošnja Šuštarska nedelja v Tržiču je bila prav posebna, že petdeseta. Kako primeren dan, da je mesto dobilo tudi več kot tono težko skulpturo zmaja, ki je povezan z legendo o nastanku Tržiča.

Tržič – Po tradiciji je t. i. šuštarski praznik vsako prvo nedeljo v septembru, na Angelsko nedeljo. Ulice v starem mestu so tudi letos zaživele v sejemskem vrvežu, glavni organizator Turistično društvo Tržič pa je precej poudarka namenil novosti, stojnicam z oznako Slovenski šuštar, s katerimi so omogočili slovenskim čevljarjem oz. izdelovalcem obutve (vseh vrst) brezplačni razstavno-prodajni prostor. Odziv je bil in tržiškim čevljarjem, ki ohranjajo to bogato tržiško dediščino večinoma kot družinska podjetja, so se pridružili ponudniki iz drugih koncev Slovenije. Čevljem, pohodni obutvi, natikačem, copatom ... po recimo sejemskih cenah so se pridružile bosonoge japonke pa unikatni poslikani čevlji. V čevljarski delavnici so obiskovalci lahko od blizu pogledali tudi, kako se izdelajo šolski copati; Andrej Galun iz Hotemaž jih še vedno dela ročno.

Po novem vhod v mestno jedro simbolično zaznamuje skulptura zmaja, ki spominja na nastanek Tržiča. Izdelali so jo članice in člani KUD Ampus Tržič, zmaj tehta več kot tono, v celoti je narejen iz železnih delov, za varjenje vseh delov pa so porabili skoraj pet kilometrov žice. Večino denarja zanj je prispevala Občina Tržič, odzvali so se tudi sponzorji, v zmaja pa je bilo vloženih veliko prostovoljnih ur. »Za tiste, ki delate in ustvarjate, so vrata vedno odprta,« jim je spodbudno dejal tržiški župan Borut Sajovic. Za zmaja in za aktivno vključevanje ter ohranjanje kulturne dediščine pa si je KUD Ampus prislužil županovo priznanje. Z miniaturo zmaja, ki je izdelek učencev OŠ Tržič, se je ustvarjalcem zahvalil tudi predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

Več »prireditvenih« prizorišč je bilo na Šuštarski. Tržiški muzej je odprl vrata tudi s prenovljeno stalno razstavo nogavičarske, tekstilne in barvarske zbirke Klobčič in nit, stari modni hit, potekalo je tekmovanje v kuhanju tržiških bržol, Planinsko društvo Tržič pa je pogumne povabilo na plezanje na mlaj. Gre za običaj z začetka 19. stoletja, ko so francoski vojaki Tržičane pozivali, naj splezajo na mlaj, ki pa je bil namazan z mastjo. Plezalcem na Šuštarski jo z mastjo niso zagodli, med prvimi, ki se je povzpela kar šest metrov visoko, od največ desetih metrov, je bila osemletna Anja Antolin. Plezalci so bili varovani, najboljši po višini in času pa nagrajeni.

Med sopotniki Šuštarske so Ribničani s suho robo pa nogavičarji, rokodelska delavnica Kosmač, njen novejši leseni izdelek je igra z imenom Slaba banka ... Partner Šuštarske je tudi Občina Tržič, župan je obiskovalce povabil, naj povedo, kaj jim je bilo letos všeč in kaj bi za drugo leto želeli, da se še doda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/15

petek

10/19

sobota

8/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Lesce, 30. september 2022

Medse vabijo nove pevce

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3