Izpuščaj škrlatinke na trebuhu / Foto: dr. Jurij Kurillo

Škrlatinka

Da jih ne pozabimo ... (5)

Škrlatinka (Scarlatina) je še vedno zelo razširjena in je najpogostejša nalezljiva bolezen med otroki v starosti od enega do štirih let. Povzroča jo bakterija, imenovana betahemolitični streptokok skupine A, ki se predvsem prenaša iz žrela okuženega na zdravega s kapljicami sline. To se dogaja še posebno tam, kjer so otroci v tesnem stiku. Po kratki inkubaciji, navadno že po 2–4 dneh, se pojavijo vročina, otekle in boleče vratne bezgavke, bolečine pri požiranju in v glavi, nemara tudi v trebuhu in večinoma tudi bruhanje. Telesna temperatura lahko preseže drugi dan celo 40 °C. Takrat se pojavi po koži trupa značilen droben in hrapav rdeč izpuščaj, v žrelu pa močno boleče vnetje z belo obloženim jezikom, ki se postopoma odlušči in postane »malinast«. Za škrlatinko je značilno, da na obrazu ni izpuščaja, pač je videti ob ustih in nosu poseben bled trikotnik. Vročina pade in čez približno teden dni se prične koža po trupu luščiti, nazadnje tudi na podplatih.

Streptokok je zelo občutljiv na klasični antibiotik, penicilin ali (pri otroku, ki je nanj alergičen) kakšen drug ustrezen preparat, ki ga mora bolnik dobivati deset dni, četudi nima več subjektivnih težav. To je zelo pomembno, da se izognemo morebitnim zapletom, ki so bili pred antibiotičnim obdobjem zelo pogosti in nevarni. Izjemoma se pojavijo še danes in so lahko gnojni, kot je vnetje srednjega ušesa, ali pa imunski, recimo vnetje ledvic (glomerulonefritis) ali revmatična vročica. Takim komplikacijam se izognemo z dosledno desetdnevno penicilinsko terapijo. To lahko zdravnik uporabi tudi, če hoče preprečiti novo okužbo pri ogroženih otrocih.

Koristno je, da damo ob tem obolenju pregledati urin, včasih pa se bo treba odločiti še za kakšno drugo preiskavo. Že na začetku bolezni bo terapevtu pri diagnozi koristil pozitiven hitri bris žrela na hemolitični streptokok, ki je narejen v pol ure; na rezultat običajnega brisa je treba čakati dan ali dva. Škrlatinka se lahko pri istem otroku še kdaj ponovi.

Vnetje žrela (faringitis) večinoma (pri dveh tretjinah bolnikov) povzročajo tudi najrazličnejši virusi, pri katerih ni potrebna antibiotična terapija.

V Sloveniji se pojavlja škrlatinka ciklično čez vse leto, vendar je najpogostejša v zimskih mesecih. Leta 2015 so našteli 3083 primerov.

Že veliko pred drugimi učenjaki je Slovenec Marko Anton Plenčič (1705–1786), profesor na dunajski medicinski fakulteti, v svoji knjigi opisal klinično sliko škrlatinke in pri tem domneval, da jo na daljavo prenašajo neke klice, imenovane kontagij. Plenčiča imamo lahko za prednika bakteriološke ere.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/4

četrtek

1/4

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PREDAVANJA / Gorenjska, 4. december 2021

O knjigah, ki govorijo o pandemiji

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....

Na Obli gorici postavili šest telovadnih točk / 12:40, 1. december

Super. Dodatna točka za vandalizem.

Lestvica najbogatejših sto / 11:19, 1. december

Jest sem koj za Pogačarjem in Oblakom, 103 mesto..

Kmalu gradnja težko pričakovane ceste / 20:46, 30. november

Obeti so, upajmo, da bodo tudi v najkrajšem možnem času realizirani. Take zadeve se vlečejo že predolgo, enako kot z avtobusno postajo v Kra...

Včeraj glasovali o referendumu / 20:29, 30. november

Občin v Sloveniji je že tako veliko preveč. Vsekakor pa verjamem, da bi se lahko na občinskih sejah dogovorili o vsem kar moti trenutne ljud...

Občina Lesce - Begunje, množična podpora! / 10:06, 30. november

Gre za razvoj Lesc. Predvsem za območje v lasti TD Šobec. Načrti so veliki; z novo občino bodo lažje dosegljivi tudi z Evropskim denarjem. Srečno.