Andrej Štremfelj, prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu / Foto: Tina Dokl

Najvišje priznanje Andreju Štremflju

Planinska zveza Slovenije je v četrtek podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2016 pa tudi za življenjsko delo v alpinizmu, s čimer so se poklonili himalajcu Andreju Štremflju.

Ljubljana – Najboljši alpinisti, športni in ledni plezalci ter turni smučarji so se letos zbrali na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru sejma Natour Alpe-Adria, med prejemniki priznanj pa je bilo znova tudi več Gorenjcev.

Priznanje za najuspešnejšo alpinistko minulega leta je prejela Tjaša Jelovčan iz AO PD Kranj, ki je sezono posvetila visokim alpskim skalnim stenam in jo okronala z vzponom po najdaljšem grebenu na Mont Blanc. Najuspešnejši alpinist 2016 je postal Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), ki nase že nekaj let opozarja tudi na svetovni alpinistični sceni. Najperspektivnejši alpinistki 2016 sta naveza Marija Jeglič (AO PD Ljubljana - Matica) in Sara Jaklič (AO PD Kranj), najperspektivnejši alpinist 2016 pa Matija Volontar (AO PD Jesenice). Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu sta prejela Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO).

»Še vedno neznansko rad plezam«

Posebno mesto med najuspešnejšimi alpinisti je letos zavzel šestdesetletni Kranjčan Andrej Štremfelj, ki je za svojo izjemno, štirideset let trajajočo alpinistično pot prejel priznanje za življenjsko delo, ki ga je pospremil dolg aplavz vseh prisotnih. Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1972, v zgodovino slovenskega alpinizma pa se je z zlatimi črkami zapisal že pet let kasneje z zgodovinskim vzponom na vrh Everesta po zahodnem grebenu, ko sta z Nejcem Zaplotnikom na vrhu sveta stala kot prva Slovenca. Enajst let pozneje je znova pisal zgodovino na najvišjem vrhu sveta, ko sta se nanj povzpela z ženo Marijo in tako postala prvi zakonski par, ki je osvojil vrh. Pol leta za tem je sledil tudi njegov največji uspeh, ko sta skupaj z Markom Prezljem preplezala novo smer na Južni vrh Kančdendzenge, za kar sta prejela zlati cepin. »Če me kdo vpraša, ali mi je lepše ob prejemu priznanja ali ko pridem na neki vrh, ni dvoma, da mi je na vrhu lepše. Slava je vendar najbolj pokvarljivo blago, kar ga lahko dobiš, ob prejemu priznanja s strani stroke pa se seveda počutiš drugače. Od poškodb imam težave z obrabljenimi sklepi, zato zdaj bolj izbiram in se ne zapodim v vsako stvar, a še vedno neznansko rad plezam,« je povedal Andrej Štremfelj.

Najuspešnejša športna plezalka 2016 je pričakovano postala Janja Garnbret (Šaleški AO), presenečenja pa ni bilo niti med fanti, saj je priznanje za najboljšega prejel Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), prvi slovenski tekmovalec s skupno zmago svetovnega pokala v športnem plezanju. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje - Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) z bronom s svetovnega prvenstva in Urban Primožič (PK Škofja Loka), posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor). Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in v evropskem mladinskem pokalu so prejeli Matic Kotar (ŠD Proteus), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) in Tjaša Slemenšek (Šaleški AO). Srebrni častni znak PZS sta v zahvalo za dolgoletno in uspešno zastopanje barv slovenske članske in mladinske reprezentance v športnem plezanju prejela Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani sklenila tekmovalno kariero.

Tudi priznanji za najuspešnejšega lednega plezalca in najuspešnejšega turnega smučarja minulega leta sta šli na Gorenjsko; prejela sta ju Janez Svoljšak (AO PD Kranj) in Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/22

sobota

12/24

nedelja

9/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. maj 2023

Prost vstop za družine

IZLETI / Možjanca, 20. maj 2023

13. pohod po tovorni poti

IZLETI / Škofja Loka, 20. maj 2023

Izlet MDI Škofja Loka

PRIREDITVE / Štefanja Gora, 20. maj 2023

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Cerklje, 20. maj 2023

Slovenec moj – z glasbo po Sloveniji

RAZSTAVE / Britof, 20. maj 2023

Razstava ročnih del

RAZSTAVE / Koroška Bela, 20. maj 2023

Likovna razstava

PRIREDITVE / Šenčur, 20. maj 2023

Kolesarski dan

 

 
 

 

 
 
 

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:36, 20. maj

Ja, znano je, da pri na se vse cene ponavadi skrijejo, tako da se potem dva do tri krat povečajo. In seveda folk pele, celo pohvale dobijo t...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:34, 20. maj

Samo primer, tole sem danes našel:Take je bilo objavljeno na Portugalskem: Each Canadair costs €30 million, a source for the Air Force ha...

Slovenci – takšni in precej drugačni / 09:27, 20. maj

Vpliv priseljenih po 2.SV je močan, so že v tretji generaciji. Naša slovenska kultura se močno spreminja, samo če omenim najbolj poslušan ra...

Zašli v času in prostoru / 04:05, 20. maj

Slovenci se niso nič naučili komu lahko zaupajo. Britanci niso narod, ki mu lahko zaupaš. Ne marajo preveč balkanske narode.

Slovenci – takšni in precej drugačni / 04:00, 20. maj

Slovencev v matični domovini je max. 1.5 milijona. Slovenci v Italiji so razdeljeni na dve skupini: tradicionalna in revolucionarna. Se ne marajo preveč med sabo.

Prispelo prvo letalo za gašenje / 16:22, 17. maj

Deželan, to je verjetno cena brez rezervoarja :)))). Za vsak m3 rezervoarja dodatno 1 mio. Zraven 2,5 mio po komadu so k ceni dodali kubik...

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 09:45, 17. maj

Kje je investitor našel Jesenice. V Radovljici in Lescah bi takšna stanovanja brez težav prodal za 30% višjo ceno.