Na letošnjih dnevih slovenskega papirništva se je zbralo 280 udeležencev. Srečanja se je udeležil tudi direktor Količevo kartona Branko Rožič (na fotografiji v ozadju). / Foto: Gorazd Kavčič

Največji izziv digitalizacija

Na Bledu se je v sredo pod naslovom Papir, vedno vznemirljiva zgodba odvijal jubilejni, 20. Dan papirništva, ki se ga je udeležilo 280 strokovnjakov iz petnajstih držav.

Bled – Ob oziranju v preteklost na ključne dogodke, ki so zaznamovali minuli dve desetletji v papirni in papirno-predelovalni industriji, so pozornost posvetili tudi ključnim izzivom, pred katerimi se je znašla ta panoga. Trende na področju papirne industrije spreminja predvsem digitalizacija.

Na srečanju se je tokrat zbralo 280 udeležencev iz petnajstih držav. Kot so ugotavljali, je papir iznajdba, ki je preživela veliko stoletij in se razvija še naprej, saj vstopa v nove tržne segmente, povsem drugačne od prvotnih, ko je bil namenjen le zapisovanju. »Z digitalizacijo papir izgublja tradicionalno vlogo, zato mu bo treba v prihodnje dati novo dimenzijo, novo materialnost,« je uvodoma poudaril predsednik DITP Marko Jagodič. Na to je opozoril tudi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. »Digitalno gospodarstvo postaja evropska strategija. Po nekaterih napovedih bo v nekaj letih osemdeset odstotkov delovnih mest potrebovalo digitalne kompetence,« je poudaril in dodal, da bomo v prihodnosti prešli na brezpapirno poslovanje, kar pomeni manjše povpraševanje po nekaterih izdelkih papirne industrije.

V papirni industriji se zavedajo, kaj jih čaka, in se na to tudi že pripravljajo. »Prihodnost vidimo v znanju in inovacijah,« je poudaril predsednik upravnega odbora Združenja papirne in papirnopredelovalne industrije pri GZS Tadej Gosak. Na izzive, ki jih prinaša digitalizacija, bo po njegovem treba odgovoriti z novimi poslovnimi modeli. »Prihodnost ne bo prišla čez dvajset let. To se dogaja in bo v naše življenje vstopila čez tri do pet let,« je opozoril in dodal, da bodo morali biti takrat pripravljeni tako pri izdelkih kot kadrih in tehnologiji. Pri tem je opozoril zlasti na slabost našega izobraževalnega sistema, ki ne zagotavlja izobraženih kadrov za njihovo industrijo. »Če želimo našo energetsko intenzivno panogo prilagoditi visokim okoljskim ciljem Evropske unije in izzivom digitalizacije, bo potreben bistven napredek pri izobraževanju strokovnjakov za to področje.« Ta čas so v Sloveniji za vse izobraževanje odgovorni v podjetjih in ga tudi sami financirajo, je opozoril Gosak.

Kljub temu pa se v tej panogi, ki zaposluje več kot štiri tisoč ljudi, lahko pohvalijo z uspešnim poslovanjem. »Letos smo imeli petodstotno rast, kar je več od povprečja v državi,« je pojasnil Gosak in dodal, da osemdeset odstotkov proizvodnje izvozijo. Čeprav na nekaterih segmentih opažajo upad povpraševanja, pa na področju embalaže raste. Take rezultate po Gosakovih besedah dosegajo z naložbami, ki so vse bolj vezane na lastne vire, vse manj pa je zadolževanja. Še vedno pa so energetsko ena bolj intenzivnih panog, zato bodo v prihodnjih letih potrebna še ogromna vlaganja, če bodo želeli slediti ciljem pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Papirničarji se zato zavedajo, da potrebujejo nova znanja in nove investicije, s strani zakonodajalcev pa pričakujejo spodbudno konkurenčno okolje.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

16/23

sreda

13/28

četrtek

15/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Preddvor, 26. junij 2024

Telovadba, angleška urica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 26. junij 2024

Sodobna umetniška keramika

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

 

 
 

 

 
 
 

Pirc Musar: Vsak dan moramo dokazovati, da smo skupnost / 19:25, 25. junij

Nismo skupnost, še zdaleč ne. Zato ste poskrbeli vladajoči, ker je lažje vladati razdeljenemu in naščuvanemu ljudstvu.

Tihotapili naj bi vojaško orožje / 12:27, 24. junij

Še malo, pa bodo taki služili kazen po en dan v tednu lahko na x lokaciji, recimo na morju. Edino kar je dobrega pri tem, ampak to ni v obzi...

Trasa v grobem določena, možna odstopanja / 09:04, 24. junij

Kako lepa pravljica. Naši politiki in projektanti so eni taki pravljičarji, da bi jim zavidal tudi največji svetovni pisatelji. V SLO je zgrajeno kar je zgrajeno. Smo še staro lahko popravljamo.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 09:01, 24. junij

Čimprej zgraditi. Cena? Cena ni problem. Že videno pri TEŠ-u. A se splača? Seveda se. Že videno pri TEŠ-u.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 09:00, 24. junij

Če bi bili avstrijci ali italijani naši gospodarji, bi bil že zdavnaj predor pod Vršičem; na Vršič pa bi vozila gondola. Cesta bi bila samo ...

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 19:35, 23. junij

Masovni turizem na gorenjskem zadnja leta uničuje krajino. Prejšnji dan sem bil na Bledu, pa to sploh ni več normalno !! Kaj bo šele na višku sezone..

V taborišču počasne smrti / 19:31, 23. junij

Zanimivo, ista zgodba mojega deda, po vojni bil 42 let obrtnik, nikoli nobenih težav !