Brigita Požegar Mulej v Veliki Naravi / Foto: Melita Ažman

Narava v njenem bistvu

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj razstavlja Brigita Požegar Mulej.

Kranj – V petek so v društveni galeriji v Kranju odprli razstavo del akademske slikarke Brigite Požegar Mulej z naslovom Velika Narava. Gre za cikličen sklop slikarkinih del, v katerem ta naravo z veliko začetnico pojmuje kot prostor neskončnih, nepredvidljivih naključij, podob in asociacij, posegajočih v človeški prostor, hkrati pa je ta del nečesa, kar ni plod človeških rok. Ta pa ji kroji usodo, jo vidi, čuti, želi razumeti njeno bistvo in jo beleži ter na ta način tudi ohranja. Narava ni samo velika, je tudi osupljiva, še večji pa je njen vpliv na posameznika. Narava je glavna inspiracija umetniško-raziskovalne poti Požegar Mulejeve. »Na slikah nastopa v podobi pokrajin, detajlov ali izsekov, ki jo omrežijo in katerim v svojem prenosu na platno vdihne življenje. Dela, nastajajoča v ateljeju, se navezujejo na njeno okolje. Na platnu se meša vidna, interpretirana in podzavestna narava. Osrednji problem, ki se mu posveča s študijskim pristopom, ji ne dovoljuje hitrega zaključka. Tako na enodimenzionalni površini slika točno določene podobe, ki so kot skrivnosti, na meji med oprijemljivim in nakazanim, med kaosom in redom,« je o avtorici zapisala umetnostna zgodovinarka Melita Ažman. Razstavljena olja izpod slikarkinega čopiča nastajajo kot neke zaključene celote, saj ji zaradi same oljne tehnike dopuščajo, da jih razvija in nadgrajuje do točke, ko v njih najde svoje zadoščenje.

»Slikarka predstavlja tudi avtoportretni akt, ki ga lahko vidimo kot neko krhkost in odmaknjenost od vsega nenaravnega, motečega ter kot vrnitev k bistvu, medtem ko volk predstavlja moč, divjino in nedotaknjenost,« še dodaja Ažmanova. Brigita Požegar Mulej živi in ustvarja na Lancovem, želi ostati zvesta klasični sliki, a se hkrati že odmika od nje. V ciklu Velika Narava je tako prikazala več različnih pristopov k isti motiviki in predstavila problematiko prostora, ki pa vsekakor nosi v sebi tudi simbolno zavestno ali podzavestno noto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/33

ponedeljek

15/34

torek

17/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.