Takole so se člani okteta s simpatično Melanijo ovekovečili za novo dvojno zgoščenko. / Foto: arhiv Gorenjskega okteta

Ljubezen s pisanih polj

Gorenjski oktet gre v Argentino, še prej pa bo na koncertu prihodnjo soboto predstavil pesmi, ki jih bo zapel tamkajšnji slovenski skupnosti in vsem, ki imajo radi lepo pesem. O poti, pesmih, novi zgoščenki in še čem smo se pogovarjali z obema basistoma, Marjanom Tratarjem in Boštjanom Jordanom.

Kranj – Gorenjski oktet je eden tistih pevskih sestavov, ki veliko nastopa tako na domačem terenu kot drugje po Sloveniji. V začetku oktobra se ta med poslušalci priljubljen in tudi uspešen sestav odpravlja na svojo doslej najdaljšo pot k slovenskim rojakom v Argentino. Na turneji, nanizali bodo pet koncertov, bodo predstavljali nov program, ki so ga te dni tudi trajno zabeležili na dvojno zgoščenko z naslovom Ljubim pisana polja. V veselje domači publiki se bodo nekaj dni pred odhodom, 1. oktobra, ob 19.30 predstavili v naši ljubi in edini kranjski pogojno tudi pevski dvorani na Gimnaziji Kranj. Oktet bo nastopil pod vodstvom Andreja Ropasa, pridružila pa se jim bo tudi sopranistka Melanija Markovič.

Če je zgoščenka dvojna, se spodobi, je na njej tudi dvojni program. »Na prvi so domovinske pesmi, ki jih posvečamo 25-letnici slovenske države, na drugi pa je nekaj najlepših ljubezenskih pesmi, med njimi so tri napisane oziroma prirejene posebej za naš sestav in Melanijo, ki smo jo povabili k trajnejšemu sodelovanju,« pojasnjuje Marjan Tratar, na glasovni lestvici basist, sicer pa tudi predsednik okteta, in poudarja, da so izbrali nekaj pesmi iz železnega repertoarja slovenskih pesmi, ki se danes mogoče ne izvajajo tako pogosto, so jih pa prepevali že naši dedi. »V želji, da svojim rojakom predstavimo Slovenijo po 25 letih, pa smo dodali tudi nekaj novejših skladb oziroma posodobljenih priredb,« dodaja še nekdo iz basovske vrste, Boštjan Jordan. Tako je Andrej Makor posebej za Melanijo Markovič in Gorenjski oktet priredil pesem Prav po prstih, še en mladi skladatelj Patrick Quaggiato pa tržaško narodno Pogovor z ljubico. Katarina Pustinek Rakar je za oktet priredila ljudsko Snočkaj sem no pošto zvedev. Pevci se veselijo tudi podobnih sodelovanj v prihodnje. Skladbe so v juniju posneli v majhni cerkvici sv. Uršule na Lanišču pri Škofljici, njihov snemalec pa je bil Samo Homšak.

Gorenjski oktet sestavljajo pevci, ki so svoje izkušnje nabirali v različnih zborovskih in manjših vokalnih sestavih, po nekajletnem delovanju pod imenom Kranjski oktet se od leta 2014 uveljavljajo pod imenom Gorenjski oktet. Ob obeh basistih v oktetu slišimo še Rudija Čebulja in Tomaža Debeljaka (ob bariton), druga tenorja sta Marko Sušnik in Aleš Leben, prva tenorja pa Martin Kovačič in Andrej Ropas. Že od vsega začetka sodelujejo tudi s sopranistko Melanijo Markovič.

Program, ki ga sicer izbirajo za nastope in koncerte, je pogosto prijetno presenečenje za publiko, ki jih vedno sprejme z aplavzi. »Posebno na Primorskem nas imajo radi,« poudari Boštjan, oba sogovornika pa prisegata na pevsko širino. Da je v repertoarju treba imeti tako nove priredbe starih skladb in pevske klasike kot ljudske, kakšno dalmatinsko in skladbe sodobnih avtorjev. »Poleg tega je pomembno, da na oder velikokrat stopamo tudi v sodelovanju z drugimi tako večjimi kot manjšimi sestavi, pa ne zato, da bi se primerjali med seboj. Takrat predvsem želimo, da pesem zmaga,« razmišlja Marjan, Boštjan pa ga dopolni, da njihov moto ni le ugajati publiki, ampak ji z odra ponuditi še kaj več od pesmi. S tem seveda misli predvsem na pozitivno energijo, ki običajno kar seva od fantov, ki večinoma prihajajo iz Kranja in okolice, Marjan je z ljubljanskega konca, Andrej pa kamniškega. Ker so vsi tudi sicer aktivni ljudje s številnimi poznanstvi, jim nastopov res ne manjka.

Letošnji vrh bo vsekakor gostovanje med 5. in 15. oktobrom v Argentini, kamor so jih povabili slovenski rojaki. Po internetu in družabnih omrežjih so zasledili njihove pevske posnetke, ki so jih navdušili. »Lani so bili na enem naših koncertov tudi pevci iz družine Selan, ki skrbijo za slovensko pesem v okviru Slovenskega doma San Justo v Buenos Airesu,« pove Boštjan in doda, da imajo gostitelji izjemno velika pričakovanja do njih. »Nas kar malo skrbi, ali jim bomo kos,« v duhovitem tonu doda.

V Argentini bodo nastopili petkrat, najprej v Slovenskem domu Slomskov dom v Ramos Mejii, potem na 61. slovenskem dnevu in ob 60-letnici Našega doma San Justo, na celovečernem koncertu jih bodo slišali v Društvu Slovencev v mestu Mendoza, oktet pa bo nastopil tudi na koncertu v Salón Azul del Congreso de la Nación Argentina (v stavbi parlamenta) in sicer ob dvajseti obletnici osamosvojitve Slovenije in dvestoti obletnici osamosvojitve Argentine. Od rojakov se bodo poslovili na zaključnem koncertu v Našem domu San Justo.

Ne manjka jim načrtov za nadaljevanje sezone, ko bodo za tradicionalni vsakoletni festival JSKD Sozvočenja, ki bo 12. novembra, pripravili tri skladbe, napisane prav za Gorenjski oktet in Melanijo Markovič, ob zgoraj omenjenih še priredbo skladbe Žal F. Chopina. Zanje jo je priredil Gašper Jereb, ki jih bo tudi spremljal na klavirju. Na neki način bodo osvežili tudi sestav, a naj to ostane skrivnost in presenečenje za prihodnje koncerte, dodajata Marjan in Boštjan, ki trenutno stanje okteta pred kranjskim koncertom in potjo v Argentino po športno opisujeta z besedami »smo v nizkem startu«.

Oddajte svoj komentar

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica,

Pohod DU Kokrica

 

 
 

 

 
 
 

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...