Od leve: Marinka Delavec, Marjan Gantar, Boštjan Trilar, Lev Arnejšek iz Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana in Milan Klemenčič, predsednik Krajevne skupnosti Kokrica / Foto: Tina Dokl

Med krvodajalci tudi župan

Terenske krvodajalske akcije na Kokrici se je udeležilo 59 krvodajalcev, med njimi tudi kranjski župan Boštjan Trilar. Spodbuden je podatek, da so pri Rdečem križu Slovenije – Območnem združenju Kranj v prvi polovici letošnjega leta zabeležili 9,4 odstotka več krvodajalcev kot v enakem obdobju lani.

Kranj – Župan Boštjan Trilar je pohvalil tako izvedbo torkove akcije v Domu krajanov na Kokrici, organizirala jo je Krajevna organizacija Rdečega križa (KO RK) Kokrica, kot tudi prijaznost zdravstvenega osebja iz Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana. Župan je krvodajalec že dolgo, zadnja leta pa kri daruje redno, za kar gre njegova zahvala partnerki Mojci, ki je redna krvodajalka. Prvič je daroval kri še kot dijak, se spominja, seveda je bil tedaj še najboljši del, ko ni bilo treba biti pri pouku. Krvodajalstvo sicer ocenjuje kot koristno in zelo potrebno in spodbuja ljudi, naj darujejo čim pogosteje, ne nazadnje človek nikdar ne ve, kdaj bo kri tudi sam potreboval.

Osemnajstletni Kevin Gorjanc iz Predoselj je kri daroval prvič, v to ga je nagovoril oče Gregor, ki je krvodajalec že več let, in pravi, da je zares dober občutek, ko narediš nekaj dobrega za sočloveka. Krvodajalka Kranjčanka Sabina Gril je pohvalila tudi to, da akcije občasno organizirajo na terenu v domačem okolju in se ji na odvzem ni treba peljati v Ljubljano. Odziv na krvodajalske akcije, tako terenske kot na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani in njihovem oddelku na Jesenicah, je bil v prvih šestih mesecih letošnjega leta na območju Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja (RKS – OZ) Kranj za 9,4 odstotka večji kot v enakem obdobju lani, pa zadovoljno ugotavlja predsednik RKS – OZ Kranj Marjan Gantar. RKS – OZ Kranj pokriva občine Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur, skupaj so imeli 2039 odvzemov, porast so zabeležili prav v vseh. »Polletno povečanje števila krvodajalcev je posledica večjega števila operacij in posledično večjih potreb po krvi. Po drugi strani pa novi postopki predelave krvi, smotrnejša uporaba krvi in krvnih pripravkov in novosti na področju zdravljenja prispevajo k racionalnejši porabi krvi med operacijskimi posegi,« je pojasnil Gantar.

V prvih šestih mesecih so pri RKS – OZ Kranj izvedli 34 rednih in dve izredni krvodajalski akciji, ki so se jih udeležili krvodajalci iz vseh njihovih KO RK, pohvalna je bila tudi udeležba dijakov Gimnazije Kranj, Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole – Šolskega centra Kranj in Tehniškega šolskega centra Kranj ter študentov Kluba študentov Kranj. Terenske krvodajalske akcije so letos že organizirali pri kranjskih poklicnih gasilcih in na Primskovem ter torkova na Kokrici, kjer so opravili 59 odvzemov krvi, nižjo udeležbo je predsednica KO RK Kokrica Marinka Delavec pojasnila z odsotnostjo več krvodajalcev zaradi počitnic in dopustov. Sredi septembra sledijo terenske akcije v Dupljah, Cerkljah in v Šenčurju, oktobra pa v Stražišču.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/17

ponedeljek

3/18

torek

3/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

IZLETI / Kranj, 21. oktober 2021

Koča na Ljubelju in Ponova peč

IZLETI / Šenčur, 23. oktober 2021

Sveta Ana in Apaško polje

PRIREDITVE / Kranj, 27. oktober 2021

Espacio flamenco: Dictarot

IZLETI / Kranj, 28. oktober 2021

V dolino Radovne

 

 
 

 

 
 
 

Nobelove nagrade 2021 / 06:59, 18. oktober

" Svoboda izražanja in pravica do informacij pomagata pri informiranju javnosti. "

--------------------

blablablablabla

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 06:59, 17. oktober

Glede na to, da za 60% odstotkov prebivalstva ni več omejirev in da so na pohodu respiratorne bolezni, ki jih leto dni ni bilo na spregled, ...

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:58, 16. oktober

Vsem nam je pa jasno, da šef dobi po 'P...čki', če se bo v to vtaknila inšpekcija.
Važno, da nas zajedajo in se sončijo na jahtah.

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:44, 16. oktober

JAz osebno doma ne odvržem hrane nič. Sem pa med sezono delala v kuhinjah, kjer je vse odvisno od šefa. Ali gre cel lonec hrane v 'bioter...

Cepljenje proti gripi / 22:26, 16. oktober

Ne morem verjet. CEPITE se proti covidu.... lohk tudi poživitveni curek. Zdaj pa še za gripo. Pa gobarji proti klopom.... saj boste cepilci kmalu v fazi mamilašev... .

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 22:18, 16. oktober

Spet nadlegovanje zdravih.
Danes je sobota....... nekoč veselice za vsakim vogalom - zdaj smrtna tišina.

Zgradili bodo štirisedežnico / 16:45, 15. oktober

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ne da soglasja ?!
Divjemu petelinu je bolj všeč sedežnica kot gondola ane..