Janko Golorej

Nižje cene, a večji odkup

Čeprav se odkupne cene mleka znižujejo, odkup mleka narašča. V Kmetijski zadrugi Cerklje je bil lani v primerjavi z letom prej večji za 4,7 odstotka, v letošnjem prvem četrtletju pa je bil glede na enako lansko obdobje večji za 10,7 odstotka.

Miro Jenko: »Pri poslovnem sodelovanju zadrug so še precejšnje rezerve, za povezovanje zadrug pa ni interesa.«

V zadrugi v zadnjih dveh letih »čistijo« članski imenik, število članov se je v tem obdobju formalno zmanjšalo za sto, na 629, glavna razloga za to sta smrt članov in opustitev kmetovanja.

Cerklje – Člani Kmetijske zadruge Cerklje so prejšnji petek na občnem zboru za predsednika zadruge ponovno izvolili Janka Goloreja, kmeta iz Voklega, kar je že njegov šesti zaporedni štiriletni mandat. Poleg predsednika so izvolili tudi nov upravni odbor in druge organe zadruge. V upravnem odboru je v primerjavi s prejšnjim mandatom zelo malo sprememb, od dvajsetih članov pa sta dva z območja nekdanje Kmetijske zadruge Komenda in trije z območja nekdanje Kmetijske zadruge Moravče. Spomnimo: leta 2004 se je k cerkljanski zadrugi priključila zadruga Komenda, dve leti kasneje pa še zadruga Moravče.

Lani 135.700 evrov čistega dobička

Kot sta po občnem zboru povedala predsednik zadruge Janko Golorej in direktor Miro Jenko, je zadruga lani s prodajo ustvarila 17,8 milijona evrov prihodkov, kar je v primerjavi z letom prej skoraj sedem odstotkov manj. Upad prihodka je bil posledica znižanja cen kmetijskih pridelkov, samo pri mleku je bilo zaradi tega za poldrugi milijon evrov izpada prihodka pa tudi nižjih cen kmetijskega reprodukcijskega materiala. »Da je to res, potrjujejo podatki o količinski prodaji. Zadruga je lani prodala 28,5 milijona litrov mleka, to je 4,7 odstotka več kot leto prej, 1815 glav živine ali 11,5 odstotka več ter 1755 ton poljedelskih in vrtnarskih pridelkov, kar predstavlja glede na leto prej 3,6-odstotno povečanje. Tudi pri večini blagovnih skupin kmetijskega reprodukcijskega materiala je bila prodaja količinsko večja kot predlani, gnojila smo prodali 2223 ton ali skoraj četrtino več,« je pojasnil Miro Jenko in dodal, da je zadruga lani poslovala pozitivno in ustvarila 135.700 evrov čistega dobička, kar je sicer nekoliko manj kot leto prej, ko ga je bilo 218.185 evrov. Že pred koncem poslovnega leta je kmetom, članom zadruge, na podlagi prometa z zadrugo (prodaj in nakupov) namenila 16 tisoč evrov superrabata.

Mleko odkupujejo tudi na Primorskem

Čeprav se je odkupna cena mleka v zadnjem letu, med lanskim in letošnjim januarjem, znižala od osem do devet centov oz. za trideset odstotkov, se količina prodanega mleka še povečuje, v letošnjih prvih treh mesecih je bila v primerjavi z enakim lanskim obdobjem višja za dobrih 10 odstotkov. »Kmetje poskušajo izpad prihodka zaradi znižanja odkupne cene nadomestiti z večjimi količinami mleka, pri tem pa jim je povečanje staleža krav omogočila tudi lanska zelo dobra letina krme – trave in koruze,« je dejal predsednik Janko Golorej, ob tem pa je direktor Miro Jenko pripomnil, da je zadrugi doslej uspevalo vse odkupljene količine mleka tudi prodati. 97 odstotkov vsega mleka prodajo v Italijo, tri odstotke pa Ljubljanskim mlekarnam. Ob koncu lanskega leta so ga odkupovali na 232 kmetijskih gospodarstvih, že od avgusta 2012 ga odkupujejo tudi na območju Vipave, od koder ga po zadnjih podatkih z devetnajstih kmetij vsak drugi dan odpeljejo okrog 18.000 litrov. Pri goveji živini je bila lani odkupna cena dokaj stabilna, občutno povečanje odkupa pa je bila tudi posledica okrepitve nabavne službe. Okrog 70 odstotkov živine prodajo v slovenske klavnice, izjema so le krave, ki jih večinoma prodajajo na tuje trge.

Priprave na večje investicije

Kot je dejal Jenko, se v zadrugi pripravljajo na nekatere večje investicije, pri tem pa se srečujejo z administrativnimi ovirami. Letos jim bo verjetno uspelo na lokaciji v Cerkljah postaviti pokrito halo, v kateri bo zbirni center za mleko. Že več let načrtujejo izgradnjo nove kmetijske trgovine s ponudbo za dom in vrt v Šenčurju, vendar jim verjetno tudi letos še ne bo uspelo uskladiti vseh interesov. V Komendi so lani dokončno odkupili 8000 kvadratnih metrov stavbnega in 3000 kvadratnih metrov gozdnega zemljišča, kamor bodo v prihodnosti preselili trgovino, ki je zdaj v središču kraja; zemljišče pa bodo po preselitvi prepustili občini. Podobno kot Občina Komenda je tudi Občina Moravče pokazala razumevanje, da bi se zadruga preselila na obrobje, zemljišče v središču kraja pa prepustila občini za ureditev vaškega jedra.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/9

sobota

-7/1

nedelja

-8/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 7. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

DELAVNICE / Tupaliče, 7. februar 2023

Kulinarična delavnica priprave flancatov

OBVESTILA / Preddvor, 7. februar 2023

Počitniško dopoldne za otroke

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 7. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 17:20, 3. februar

"Je pa naša naloga, da vztrajamo na stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni," je povedal Borut Sajovic. Super. Se ...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...