SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'osteoporoza--1---najnevarnejsi-je-zlom-stegnenice' to data type int.
Osteoporoza prizadene tudi kosti gležnja in stopala, enega od pomembnih temeljev za kakovost življenja.

Osteoporoza (1): najnevarnejši je zlom stegnenice

Osteoporoza je bolezen, pri kateri pride do zmanjšane kostne gostote in strukture kosti. Statistični podatki kažejo, da zaradi osteoporoze trpi že vsaka tretja ženska v starosti nad 50 let in vsak peti moški v starosti nad 60 let, kar skoraj nakazuje že na razsežnosti epidemije. Dejstvo je, da se vsi ne staramo enako. Na proces staranja vplivata genetska nagnjenost in tudi način življenja. Na prvo seveda težko vplivamo, vsekakor pa je kakovost drugega dejavnika povsem naša izbira.

Struktura kosti se razlikuje tudi glede na našo starost. V otroštvu in adolescenci se kostna masa hitreje gradi, kot razgrajuje, v starosti se ta proces prične obračati. Osteoporoza je »tiha« bolezen – največkrat se je zavemo šele takrat, ko se pojavijo kakšni zlomi. Ob morebitnih komplikacijah je najbolj nevaren zlom stegnenice. Vzrok zloma kosti pa niso zgolj padci, saj se na primer zlom vretenca lahko zgodi tudi zaradi kolapsiranja hrbtenice. Prav slednje bi morali vzeti v obzir, ko se odločate za telesno aktivnost.

Najboljši način je preventiva

Trenutno je edini znani način odkrivanja bolezni v zgodnejših fazah kostna denzitometrija (postopek merjenja gostote kosti). Nekaj drugih metod je manj znanih in se tudi uporabljajo v manjši meri. No, kljub vsemu pa na nekatere stvari, ki vplivajo na osteoporozo, ne moremo vplivati. To so npr.: spol (bolezen v večji meri prizadene ženske), telesna zgradba, dednost, prebolene bolezni in pogoste poškodbe kosti. Prav zaradi poznega odkritja bolezni je najboljši način preprečevanja bolezni preventiva.

Na kaj pa lahko vplivamo? Kar nekaj dejavnikov je, ki so popolnoma v naši domeni. S primernim načinom prehranjevanja lahko poskrbite za zadosten vnos kalcija in vitamina D v organizem. Izogibajte se kajenju ter čezmernemu uživanju alkohola in kave. S telesno aktivnostjo poskrbite za vzdržljive in močne stegenske mišice, prav tako je priporočljivo izboljšati ravnotežje in koordinacijo.

Fizična aktivnost je najpomembnejša, ko govorimo o borbi proti osteoporozi. Ne glede na to, kako urejeno je pri vas področje prehrane, če ste premalo telesno aktivni, nevarnost za obolelost še vedno obstaja. Telesno aktivne osebe imajo tudi do 30 odstotkov večjo kostno gostoto od tistih, ki niso aktivni. O dveh tipih telesne aktivnosti, ki imata največji vpliv na zdravje kosti, bom več pisala v prihodnji številki, tokrat naj poudarim le še sledeče: če berete ta članek, ne razmišljajte samo o sebi in svojem zdravju, temveč vlagajte v zdravje svojih otrok! Pravilno izbrana telesna aktivnost v mladih letih vpliva na stopnjo kostne gostote v zrelejših. Do približno 20 leta lahko v povprečju dosežemo 98 odstotkov svoje kostne gostote. Po 20. letu pa je v izogib osteoporozi ključno doseženo stopnjo osteoporoze čim dlje zadržati.

Povezave

Osteoporoza (2): vpliv telovadbe

 

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...