Počitnice so tu

Šolarji so se danes še zadnjič v tem šolskem letu odpravili v šolske klopi, po prevzemu spričeval pa se zanje začenjajo težko pričakovane poletne počitnice. Zgodnje vstajanje, domače naloge, dolge ure učenja, težki testi in stres bodo kmalu le še bled spomin. V naslednjih tednih se bodo lahko spočili in si napolnili baterije za nove podvige.

Dolge poletne počitnice pa niso tako zelo brezskrbne za starše učencev najnižjih razredov. Medtem ko bodo otroci prosti skoraj deset tednov, ima večina staršev na voljo le dva ali tri tedne dopusta, le redki so lahko doma dlje. Tako se že precej pred iztekom šolskega leta začnejo spraševati, kam z otrokom čez počitnice, ko bodo oni v službi. Sedem- ali osemletnika je namreč težko pustiti samega doma osem ur, in to dan za dnem. Nimajo vsi otroci dedkov ali babic, ki bi bili pripravljeni lep del počitnic paziti na vnuke, so pa marsikateri stari starši tudi sami še v službi in tako niti ne morejo nuditi varstva. Že res, da so otrokom na voljo tudi plačljive počitniške aktivnosti in razni tabori, ki pa pri komercialnih ponudnikih niso ravno poceni. Večina staršev si ne more privoščiti, da bi na ta način reševali več tednov počitniškega varstva za otroka – če imajo dva ali več otrok, pa še težje. K sreči so stisko staršev glede počitniškega varstva mlajših otrok začele prepoznavati tudi občine, ki v zadnjih letih izvajalcem subvencionirajo aktivnosti, da so te lažje dostopne, oz. so za otroke iz socialno ogroženih družin brezplačne. Ko starš sešteje svoj dopust, pomoč starih staršev in kak teden organiziranih počitniških aktivnosti, če seveda družinske finance to omogočajo, nekako uspe »pokriti« celotne počitnice.

Tudi pri nekoliko starejšem otroku, ki je načeloma že lahko sam doma, zadeve niso povsem enostavne. Ko so starši v službi, njegovi prijatelji pa na dopustih in tako nima možnosti za druženje, mu hitro postane dolgčas. In tega je sila enostavno pregnati tako, da v roke prime telefon, tablico ali pa prižge televizijo. Ure, ki so se prej vlekle, minejo en, dva, tri. V tem primeru ne pozabimo, da je pri uporabi zaslonov potrebna zdrava mera, hkrati pa velja otroke in najstnike poučiti o varni rabi interneta in pasteh, na katere lahko naletijo.

Nikakor nisem zagovornica tega, da je treba otrokom načrtovati počitnice od prvega do zadnjega dne in jih natrpati s kopico organiziranih aktivnosti. Seveda so si po napornem šolskem letu zaslužili čas tudi za lenarjenje, sprostitev, druženje in igro s prijatelji, za poležavanje v senci dreves, ne le s telefonom v roki, pač pa tudi z lahkotnim poletnim branjem … Naj bodo počitnice karseda brezskrbne, jeseni pa novim zmagam naproti.