Najpogumnejši so se spustili po približno osemdeset metrov dolgi vrvni žičnici s Kokrškega mostu. / Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Postavil rekord v žimarjenju

Prvo junijsko soboto so jamarji iz Jamarskega društva Carnium Kranj obiskovalcem omogočili spust po vrvni žičnici s Kokrškega mostu v središču Kranja. Popoldan je sledilo tekmovanje v žimarjenju.

Kranj – Kot je pojasnil Bojan Stanek, podpredsednik Jamarskega društva Carnium Kranj in vodja enote za reševanje iz jam in višin v mestni občini Kranj, dogodek vsako leto organizirajo z namenom širjenja zavedanja o jamarstvu in jamah. »Jamarstvo je raziskovalna dejavnost, kjer odkrivamo kotičke sveta, kamor človeška noga še ni stopila. V Sloveniji se odkrije približno med 250 in 400 novih jam. Vsako novo odkritje pa je za jamarje posebno doživetje, obarvano z adrenalinom in navdušenjem,« je povedal Stanek. Njihovo društvo šteje okoli štirideset članov, ki trenutno raziskujejo jame na Kalu, Kaninu, Jelovici in v okolici Besnice. »Prizadevamo pa si, da bi v svoje vrste dobili več mladih članov,« je dodal.

Najpogumnejši najmanjši

Obiskovalci so se lahko spustili po približno osemdeset metrov dolgi vrvni žičnici s Kokrškega mostu in v simulatorju izkusili, kako ozke so lahko jame. »Pri spustu so bili najpogumnejši otroci, med njimi je bil najmlajši moj dveletni vnuk, ki se tudi sicer že podaja v jame,« je povedal Stanek. Predsednik društva Vasja Zaman je še dodal, da se vrvna žičnica redno uporablja pri jamarskih reševanjih. »V našem društvu sicer ni pogosto v uporabi, običajno le na tovrstnih dogodkih, ki pa so vsako leto bolje obiskani. Tudi tokrat je bilo veliko pogumnih, ki so kljub dežju prišli in izkusili spust, ob tem pa vidno uživali.«

Sedemletna Mateja Velkovski iz Kranja se je prvič spustila po vrvni žičnici, ob tem pa, kot je poudarila, je ni bilo nič strah. Njena mama Marina Velkovski je dejala, da sta s hčerko obe navdušeni nad adrenalinskimi izkušnjami. »Spust je bil prvi tovrstni adrenalinski podvig, želiva pa se spustiti tudi po jeklenici, zanimiv bi bil skok s padalom in skok z elastiko,« je povedla. Prvič sta spust izkusili tudi mama Monika in njena sedemletna hčerka Sofija Celar iz Naklega. »Izkušnja je bila zanimiva, malce je bilo strahu zaradi višine,« je povedala mama Monika, Sofija pa je še dodala, da je ob koncu kot nagrado za pogum dobila bombon in jagodo.

Najhitrejši v 23 sekundah

Popoldan je potekalo tekmovanje v žimarjenju oziroma vzpenjanju po vrvi na Kokrški most na višini trideset metrov. »Ko jamo odkrijemo, jo opremimo s statičnimi vrvmi, po katerih je treba priplezati nazaj na površje, ob tem pa sta potrebni fizična moč in kondicija. V tej spretnosti so se preizkusili tekmovalci ob vzpenjanju na Kokrški most,« je pojasnil Stanek.

Tekmovanja se je udeležilo štirideset tekmovalcev v vseh starostnih kategorijah iz vseh slovenskih jamarskih društev. Med njimi je bilo deset tekmovalk in deset otrok do 15 leta starosti. Pri vzpenjanju je bil najhitrejši Janez Poklukar iz Društva za raziskovanje jam Kranj, ki je s časom 23 sekund postavil nov rekord v žimarjenju na Kokrški most. Drugi je bil njegov društveni kolega Jože Poklukar s časom 27 sekund, tretji pa Edi Benko iz Jamarskega društva Danilo Remškar Ajdovščina s časom 32 sekund.

Med ženskami je bila najhitrejša Jerca Koren, članica Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica, ki je na vrh priplezala v 1 minuti in 10 sekundah, druga je bila Lana Sladič iz Društva za raziskovanje jam Kranj s časom 1 minuta in 28 sekund, tretja pa Jožica Kanižar iz Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale s časom 1 minuta 30 sekund.