Režiser Gojmir Lešnjak - Gojc, Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro po premieri na Jesenicah / Foto: Nik Bertoncelj

Kajmak in marmelada na odru

Dvajset let po nastanku filma Kajmak in marmelada, pod katerega se je podpisal Branko Đurić - Đuro, je ljubezenska zgodba o Špeli in Božu, Slovenki in »južnjaku«, dobila gledališko različico. Premiera predstave v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca je prejšnji teden navdušila v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. Udeležila sta se je tudi filmska Špela in Božo – Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro.

Branko Đurić - Đuro: »Vesel sem, da se nekaj, kar sem davno nazaj napisal na 'Fužinama' in smo snemali na 'Prulama', igra na 'Jesenicama' ...«

Jesenice – »Film izjemnega ustvarjalca Branka Đurića - Đura je prvovrstna metafora o ljubezni. Kako lahko sobivata dva človeka, ki prihajata iz različnih kulturnih okolij. On z območja kajmaka, ona iz dežele marmelade. Z uprizoritvijo dokazujemo to, kar dokazuje film – prava ljubezen ne pozna meja ...« S temi besedami je premiero predstave Kajmak in marmelada na odru jeseniškega gledališča pospremil režiser Gojmir Lešnjak - Gojc, ki je filmsko uspešnico, ta je nastala pred natanko dvajsetimi leti, priredil za gledališče. Premiero je doživela prejšnji četrtek v Gledališču Toneta Čufarja. Glavno vlogo Slovenke Špele je zaupal Nataši Anderle, »južnjak« Božo je Gašper Stojc, poleg njiju pa sladko-slano komedijo oblikuje še preostala »izjemna igralska zasedba jeseniškega gledališča«, kot jo je opisal režiser.

Premiera je navdušila jeseniško občinstvo, udeležila pa sta se je tudi filmska Špela in Božo, Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro, ki je tudi avtor scenarija in režiser filma iz leta 2003, ki je takrat navdušil občinstvo in za rekorden obisk v kinematografih prejel tudi veliko zlato rolo.

Kot je dejal Đuro, ga je odrska različica Kajmaka in marmelade navdušila in ganila. »Fenomenalen ansambel, sijajni igralci, režija, scenografija, kostumografija, glasba – vse je res vrhunsko,« je dejal.

Tanja Ribič pa je povedala, da je predstavo gledala, kot da zgodbo gleda prvič. »Trpela sem s Špelo, trpela sem Božom … Posebno pa sem ponosna, da ste odigrali slovenski tekst. Zdi se mi, da je premalo ponosa in premalo iščemo po zakladnici slovenskih tekstov,« je dodala.

Ponovitve predstave bodo v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice še v torek, 13., sredo, 14., in četrtek, 15. junija, vsakič ob 20. uri.

Četrtkova predstava bo dobrodelna, izkupiček bodo namenili Alešu Kranjcu, ki se bori z boleznijo. Aleš je nekdanji hokejski reprezentant, ki je svojo športno pot začel na Jesenicah in dolgo s ponosom nosil jeseniški dres s številko 28 na hrbtu.