Do konca leta bodo za slepe in slabovidne prilagodili tudi bankomat na Koroški cesti 21 v Kranju. / Foto: Tina Dokl

Bankomati tudi za slepe in slabovidne

V Ljubljani so odprli prvi bankomat, ki je prilagojen uporabi slepih in slabovidnih. Do konca leta v NLB načrtujejo prilagoditev še 51 bankomatov po državi, med njimi jih bo 13 na Gorenjskem.

Ko uporabnik v bankomat priključi svoje žične slušalke, se samodejno začne glasovno vodenje.

Ljubljana – Prvi prilagojeni bankomat za slepe in slabovidne stoji na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani. Na pobudo Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije so ga v NLB prilagodili tako, da lahko s pomočjo glasovnih navodil in žičnih slušalk dvignejo gotovino ali preverijo stanje na računu. Glasovno vodenje je za zdaj omogočeno v slovenskem jeziku.

Ko uporabnik v bankomat priključi svoje žične slušalke, se samodejno začne glasovno vodenje. Sporoči mu, naj vstavi kartico in vpiše svoje geslo, nato pa lahko uporabnik izvede dvig ali sliši svoje stanje na računu. Uporabnik bankomat upravlja s pomočjo tipkovnice, ki ima na sredini izboklino, ki označuje število pet. »Vsi bankomati, ki bodo prilagojeni slepim in slabovidnim, imajo tipkovnico, saj je tak način nemogoče uvesti s tipkanjem na ekran,« je delovanje pojasnil Tomaž Rahten, ki v NLB skrbi za bankomate.

Na Gorenjskem jih bo trinajst

Kot predvideva seznam bankomatov, ki je bil usklajen z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, jih bodo v NLB do konca leta za slepe in slabovidne prilagodili trinajst: štiri v Kranju, dva v Kamniku, po enega pa v Medvodah, Škofji Loki, Šenčurju, Tržiču, na Jesenicah, v Kranjski Gori in na Bledu. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj Emil Muri je povedal, da gre za pridobitev v pravi smeri, saj je pomembno, da tudi slepi in slabovidni z denarjem ravnajo čim bolj samostojno. »Upam, da bodo bankomate čim več uporabljali, saj je nujno, da se naučimo biti samostojni tudi pri tem. Na neki način so bili bankomati že prilagojeni, a s tehniko gre ta stvar naprej, saj zdaj obstajajo veliko boljše tehnične možnosti kot včasih. In prav je, da se jih slepi in slabovidni poslužujejo. Pozdravljam omenjeno posodobitev, ki prihaja na Gorenjsko.«