Jeseniško »morje«

»Fajn, da bom lahko spet odplavala tisti svoj kilometer v tem čisto navadnem mestnem bazenu ...« Tako je napisala ena od občank Jesenic pod objavo Občine Jesenice, da so pred dnevi začeli obnavljati poškodovano školjko bazena Ukova. Legendarni, a dotrajani bazen so lani zaprli, ker naj bi bilo tveganje za varnost kopalcev preveliko. Energetski pregled bazena je namreč pokazal, da obstaja potencialna nevarnost električnega udara zaradi zastarele elektroinštalacije, dodatni pregled pa tudi, da nosilnost konstrukcije bazenske školjke ni več zadostna. Na Zavodu za šport Jesenice in Občini Jesenice, ki jo je takrat vodil Blaž Račič, so zato pred lansko poletno sezono sklenili, da bazen ostane zaprt. To pa je razžalostilo številne ljubitelje kopališča, ki so začeli podpisovati celo spletno peticijo za ohranitev bazena, burni pa so bili odzivi tudi na spletnih omrežjih.

Prihodnost kopališča Ukova je bila tako ena od točk, na kateri so se lomila predvolilna kopja na lanskih lokalnih volitvah. Sedanji župan Peter Bohinec je, zavedajoč se pomena mestnega kopališča za domačine, obljubil, da bodo bazen Ukova že to poletje ponovno odprli. Tako se je kmalu po izvolitvi lotil dela, naročil analize in popise del in pridobil pozitivno mnenje gradbenega inštituta ZRMK glede statičnih posegov v bazen. Tako so pred dnevi bazen res začeli obnavljati, sanacija pa naj bi bila zaključena do 20. junija. Tako naj bi bila »jeseniška plaža« konec meseca pripravljena za kopalce. Bazen v sedanji podobi naj bi bil na voljo Jeseničanom vsaj še nekaj let, dokler ne bodo poskrbeli za celovito prenovo. Občina je že pridobila idejne rešitve, kako bo bazenski kompleks videti v prihodnosti – nastal naj bi sodoben objekt z dodatnimi garderobami, velnesom s savnami in fitnesom ter gostinskim obratom, ohranili naj bi tudi skakalni stolp.

A nekdanji župan Blaž Račič je glede na lanske ugotovitve ZRMK, na podlagi katerih je bazen tudi ostal zaprt, prepričan, da hitra in poceni kratkoročna sanacija bazena ni smiselna. Prav zaradi bazena je bil pred dnevi razrešen tudi direktor Zavoda za šport Jesenice Almin Gorinjac, ki je lani na osnovi strokovnih poročil vztrajal, da je tveganje za varnost kopalcev preveliko in bazena ni varno odpirati. Na drugi strani so se zdaj, pod novo oblastjo, nanj zgrnili očitki, da ni iskal rešitev za ponovno odprtje kopališča, zato ga je občinski svet razrešil.

Upati je, da bo sanacija, ki poteka v teh dneh, uspešna in da bodo Jeseničani že konec meseca lahko ponovno uživali na »jeseniškem morju«. Predvsem pa verjamemo, da odgovorni vedo, kaj delajo, in bo uporaba bazena v prvi vrsti – varna.