Doskočimo v telemark

Kako je imeti očeta, kot je Primož Roglič? Kaj vse se mota po glavi malemu Levu, ko stoji z njim na podijih svetovne slave? Ko ga strahoma in spoštljivo, hkrati pa nagajivo pogleda, kdaj mora sneti čepico in skupaj z njim skočiti v telemark ...

Milijoni ljudi po vsem svetu ne bodo nikdar izvedeli, kaj se je malemu Levu na sklepnem dejanju Gira v Rimu motalo po glavi. Tudi Primož, čeprav bo tisočkrat ubesedil nešteto medijem, kako se je počutil, ne bo znal povedati natanko tistega, kar je doživel v sekundah, ko se mu je na predzadnji etapi snela veriga. Še manj bo znala povedati, kako je čutila etapo na Višarje, njegova žena Lora.

Primož Roglič je eden od tistih, ki nas vedno znova ganejo. Ob poškodbah, ob zmagah, ob rojstvu otrok. Ni se mu treba izpostavljati v medijih, mediji ga izpostavijo sami. Ni se mu treba dobrikati množici, množica ga je izluščila sama. Ima vse tisto, kar si želimo, da bi imeli vsi: skromnost, delavnost, hrabrost, zmožnost strmega vzpona po nizkem padcu. Primož je eden tistih, ki nam dajejo zgled, da se da pobrati po najbolj grdem padcu. Realno in v prenesenem pomenu.

Ne more vsakdo zmagati na Giru. Lahko pa zmaga marsikdo v marsičem. Začel se je junij, mesec, ko bo Gorenjska, objeta v topel piš prihajajočega poletja, kipela od prireditev. V Kranj, denimo, prihaja izjemni filmski festival Krafft, v amfiteatru gradu Khislstein se začenjajo vrhunski koncerti, Škofja Loka pa svojo 1050-letnico ves junij praznuje s številnimi dogodki, ki jih bo skoraj več kot v Ljubljani, kot smo se v šali izrazili nekateri. Uvertura v praznični junij se je zgodila že včeraj, z Znanstvenim posvetom Škofja Loka 1050, eden od vrhuncev se obeta jutri, s celodnevnim Historialom na Mestnem trgu, ki se bo v večernih urah zaključil s koncertom izvrstne zasedbe Teo Collori in Momento Cigano. Več kot 30 organizatorjev sodeluje na loških junijskih dogodkih, ki bodo paša za čute ljubiteljev glasbe, razstav, kulinarike, športa. Prav za vse okuse bodo poskrbeli organizatorji, ki so program snovali dolge mesece. Tuhtali, se znojili, tkali misli in ideje, smelo postavili program v upanju, da bodo v Škofjo Loko ob koncu pomladi in začetku poletja privabili čim več kakovostnih dogodkov željnih obiskovalcev. Kdo ve, morda se vam uspe na tradicionalnem turnirju Jana Oblaka, ki poteka od danes do nedelje na nogometnem igrišču v Puštalu, rokovati z velikim zvezdnikom svetovnega nogometa. A najprej se bo tja treba odpraviti. In ohraniti upanje na del­ček zvezdnega prahu, ki se bo usul na nas, če bomo obiskali kako od prireditev, ki nas bodo v Škofji Loki popeljale v dolgo vroče poletje. Z doskokom v telemark, si želim.