Ob asistenci učencev kranjskih osnovnih šol Franceta Prešerna, Simona Jenka in Janeza Puharja sta Park slovenske himne z rezanjem traku odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. / Foto: Tina Dokl

Park, ki združuje in povezuje

V Kranju so odprli Park slovenske himne, posvečen državni himni Zdravljica in himni Slovenske vojske Naprej zastava slave ter avtorjema njunih besedil Francetu Prešernu in Simonu Jenku, pokopanima v bližnjem Prešernovem gaju.

Kranj – Park slovenske him­ne je Mestna občina Kranj uredila na zapuščenem cerkvenem zemljišču ob Prešernovem gaju. Vrednost del je bila 129 tisoč evrov, še dodatnih 19.500 evrov pa so stale arheološke raziskave. Včeraj sta ga odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je častna pokroviteljica projekta, in kranjski župan Matjaž Rakovec. Odprtja sta se udeležila tudi obrambni minister Marjan Šarec in nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je park tudi blagoslovil.

Predsednica republike je poudarila, da ta projekt povezuje kulturo, umetnost, narodno zavest, zgodovino, tradicijo, naravo in kakovost bivanja na enem me­stu. »Oba umetnika sta gojila iste vrednote: ljubezen do naroda, domovine, sanje o skupni državi, o svobodi, o ponosu, o pogumu, o slovenski besedi in slovenski kulturi. V tej vznesenosti sta ustvarila mojstrovini Zdrav­ljico in Naprej zastave slave. V prelomnih časih za Slovenijo smo ju umestili v svojo nacionalno bit kot državno himno in kot himno Slovenske vojske,« je dejala.

Rakovec je pojasnil, da je bil ta prostor že dolgo zamišljen kot razširjeni del Prešernovega gaja. »Danes bomo z odprtjem Parka slovenske himne počastili združevanje in enotnost, ki sta bila po­dlaga za naš obstoj in vse velike dogodke v naši zgodovini. Prepričani smo, da bo ta park postal nacionalni pro­stor, v katerem se bo Slovenska vojska najmanj enkrat v letu poklonila svoji in državni himni, ter kraj, kjer se bosta ob rojstnih dneh Jenka in Prešerna ter državnih praznikih recitirali obe himni – in bodo obiskovalci občutili njuno zgodbo in sporočilo.«