Predstavili so načrte Društva SNG Kranj (od leve): Ajda Jurhar, Vid Zadnik, Uršula Vratuša in Igor Korošec. / Foto: Igor Kavčič

Prednost slovenski ustvarjalnosti

Z željo obogatiti gledališko in filmsko dogajanje na Gorenjskem in v Sloveniji je v Kranju zaživelo Kulturno-umetniško društvo SNG Kranj. Jeseni prva premiera ter abonmaja za odrasle in otroke.

Kranj – Pred dnevi so v Kulturnem domu na Kokrici predstavili novo Kulturno-umetniško društvo Slovensko narodno gledališče Kranj (Društvo SNG). Kot je povedal pobudnik društva, igralec, režiser in pedagog Igor Korošec, se je ideja zanj rodila lani ob pogovorih z umetniki, ki so tako kot on študirali v tujini in se nato kot izdelani ustvarjalci vrnili v Slovenijo.

Društvo ambicioznega imena v svojih nedrjih tako združuje profesionalne ustvarjalce s področja uprizoritvenih umetnosti in filmskega sveta, in sicer igralce, režiserje, scenariste, snemalce, koreografe, skladatelje, scenografe, kostumografe, producente, filmarje in tržnike iz vse Slovenije, tudi v prihodnje pa v svoje vrste vabijo vsakogar, ki ima v sebi ustvarjalni potencial. »Namen društva je oblikovanje ustvarjalnega poligona, ki daje priložnost profesionalnim projektom, ki izstopajo iz aktualne slovenske gledališke poetike, v kateri je veliko golote, nasilja in podobno. Združujemo ljudi, ki želijo ustvarjati onkraj te poetike.«

V društvu je že okrog petdeset članov iz vseh delov Slovenije, tako mladih, pravkar diplomiranih ustvarjalcev kot že izkušenih umetnikov z uspešnimi karierami. Korošec posebej omenja nekaj imen, kot so upokojena Nadja Strajnar Zadnik, režiser, scenarist in producent Matjaž Feguš, Vanja Slapar Ljubutin, v Rusiji diplomirana igralka, Lucija Grm, znana po sinhronizacijah risank, snemalec Luka Tomažič, ki je sodeloval pri nadaljevanki Jezero … »V medsebojnem sodelovanju bomo povezovali lokalno in globalno skupnost,« nadaljuje Korošec, pri tem pa bodo dajali prednost posameznikovi ustvarjalni širini in talentom. »V ospredje bomo postavili slovenske ustvarjalce, saj želimo ustvariti večjo prepoznavnost slovenske kulture in umetnosti in nekakšen filmsko-gledališki 'made in Slovenia'.«

V Društvu SNG Kranj se že pripravljajo na prvo gledališko sezono, za katero so poleg lastnih produkcij pripravili tudi abonma. Ta bo obsegal pet komedij, ki bodo na sporedu v oktobru, decembru, februarju, aprilu in juniju v Kulturnem domu Kokrica. Na oder bodo postavili tri predstave: Vinko Möderndorfer: Obiski, Olga Stepnova: Trapa in Ray Cooney: Minister, ljubica in truplo. Tu pa sta še gostujoči gledališči Ta bol' teater Kranjska Gora s predstavo Jacka Sharkeyja Kar v vrsto, prosim in Teater Rajhenburški – KD Svoboda Brestanica s predstavo Marca Camolettija Seks in ljubosumnost.

Vsako drugo soboto v mesecu bo na sporedu otroški abonma Bonbonma, od septembra do junija pa se bo zvrstilo deset predstav. »Ob lastnih produkcijah, s katerimi bomo gostovali po Sloveniji, smo odprti tudi za gostovanja pri nas, organizirali pa bomo tudi gledališke delavnice za osnovnošolsko mladino,« je povedala igralka Uršula Vratuša, ki je pripravila otroški abonma.

Prva domača otroška predstava bo Trije prašičji prašički Milana Dekleve, kot je povedal njen režiser Vid Zadnik, so že začeli vaje, njena premiera pa bo septembra. V društvu trenutno delujejo z lastnimi sredstvi in na prostovoljni bazi, upajo pa, da se bodo lahko v desetih letih lotili tudi konkretnejšega filmskega projekta.