Dvojni jubilej Interpola

Tacen – Na Policijski akademiji v Tacnu je v petek potekala slovesnost ob stoletnici delovanja Interpola in tridesetletnici slovenskega sodelovanja v mednarodni organizaciji kriminalistične policije. Njen osnovni cilj je zagotoviti in širiti medsebojno pomoč med kriminalističnimi policijami skoraj dvesto držav članic ter s tem učinkovito preprečevanje in zatiranje kriminalitete, predvsem po zaslugi skupnih zbirk podatkov vseh držav članic.

Tudi v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić je poudaril pomen globalnega delovanja Interpola in vzpostavitev skupnih zbirk podatkov vseh držav članic. »Neprecenljivo je zlasti Interpolovo upravljanje 19 mednarodnih policijskih zbirk podatkov z informacijami o kaznivih dejanjih in storilcih kaznivih dejanj. Te so državam dostopne v realnem času in so se izkazale kot nenadomestljive. Policisti v državah članicah v povprečju več kot 20-milijonkrat na dan opravijo iskanja v podatkovnih zbirkah Interpola. To pomeni približno 250 iskanj na sekundo, kar je nepredstavljivo!« je dejal.

Slovenija je dolgoletna in zaupanja vredna partnerica pri izvajanju vseh strateških in operativnih policijskih nalog, je izpostavil predstavnik Interpola Franz Schermann. »Odlikujejo jo izjemno vodstvo, strokovnost in predanost zaposlenih. Slovenija je bila prvih držav, ki je v svoj nacionalni policijski sistem integrirala podatkovne zbirke Interpola. Izjemno pomembna pa je bila njena vloga tudi pri vzpostavljanju sodelovanja med Svetom EU in Interpolom. Leta 1992 je Slovenija 1.200-krat izmenjala informacije z Interpolom, v prvi polovici leta 1993 je to storila že 3.000-krat, od takrat dalje pa redno uporablja podatkovne zbirke Interpola in obenem prispeva vanje,« je povedal. »Republika Slovenija in slovenska policija vse od začetka vseskozi poudarjata svojo zavezanost aktivnemu sodelovanju z Interpolom in v skladu z svojimi možnostmi prispevata k uspešni izvedbi nalog Interpola, pa je poudaril notranji minister Boštjan Poklukar.

Slovenija, ki je članica Interpola postala novembra 1993, je sicer kot del takratne Kraljevine Jugoslavije sodelovala že pri ustanavljanju organizacije na mednarodnem kongresu na Dunaju leta 1923. V času nekdanje Jugoslavije pa je sodelovanje z Interpolom potekalo prek Nacionalnega centralnega biroja Beograd. Interpol je danes s 195 državami članicami največja mednarodna policijska organizacija.