Za lažjo zaznavo prikritih podražitev izdelkov je priporočljivo spremljati ceno za enoto (za kilogram oz. liter izdelka) in seznam sestavin. Slika je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Prikritih podražitev vse več

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na »skrčflacijo« oz. prikrito dviganje cen izdelkov z zmanjšanjem njihove količine in na »skimpflacijo«, kar označuje spremembo sestave izdelkov in s tem slabšo kakovost.

Ta praksa je do potrošnika neprijazna,
ni pa prepovedana.

Kranj – V času inflacije tudi pri nas vse več proizvajalcev prikrito dviga cene, opažajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ob tem so opozorili na vse pogostejšo »skrčflacijo« (ime izhaja iz besed skrčenje in inflacija), kar pomeni, da potrošnik za enako ali v nekaterih primerih celo višjo ceno dobi manj izdelka, saj je proizvajalec zmanjšal njegovo količino. Potrošnik tega praviloma ne zazna, saj velikost in videz embalaže večinoma nista bistveno spremenjena. »Ta praksa je do potrošnika neprijazna, ni pa prepovedana,« so razložili na ZPS.

Izdelek prepolovljen, cena pa ...

V sklopu kampanje ZPS svetuje, potrošnik privarčuje so začeli zbirati primere izdelkov, za katere so potrošniki zaznali manjšo količino. V zadnjem obdobju so t. i. skrčflacijo najbolj opazili pri prehranskih izdelkih, npr. instant napitkih z vitamini, rezancih in margarinah pa tudi pri kozmetiki in hrani za domače živali. Največjo spremembo količine so zaznali pri jajčnih širokih rezancih, kjer se je pakiranje prepolovilo s 500 gramov na 250 gramov, cena pa se je zmanjšala za pičlih 16 centov: z 2,35 na 2,19 evra. Med drugim so navedli tudi primera margarine, za katero so potrošniki v 500-gramski embalaži odšteli 2,55 evra in nato v 400-gramski 2,94 evra, ter instant vitaminskega napitka, ki je v kilogramskem pakiranju stal 5,84 evra, v novem, 900-gramskem pa 6,59 evra.

Proizvajalci, ki jih je ZPS vprašal o razlogih za zmanjšanje količine izdelkov, so odgovarjali različno: da so to storili na željo kupcev, ki so navajali, da je npr. 500-gramsko pakiranje širokih rezancev preveliko za eno- ali dvočlansko gospodinjstvo, da so se za to odločili z namenom nadomeščanja višjih proizvodnih stroškov zaradi motenj v svetovni dobavni verigi, proizvajalec mačje hrane pa je pojasnil, da so porcijo zmanjšali s 100 na 85 gramov, ker veliko mačk prvotne količine ne more pojesti v enem obroku.

Spremenjena receptura

ZPS je opozoril še na t. i. skimpflacijo (izraz izhaja iz angleške besede 'skimp' oz. skoparjenje), kjer proizvajalci z namenom zniževanja proizvodnih stroškov spremenijo sestavo izdelkov in s tem zmanjšajo njihovo kakovost. ZPS je med omenjenimi primeri navedel bio napitek iz mandljev, ki je prej vseboval sedem odstotkov mandljev, sedaj pa vsebuje tri odstotke mandljeve paste, in pomfrit za pripravo v pečici, pri katerem so sončnično olje zamenjali z manj kakovostnim palmovim oljem.

Kaj storiti

ZPS potrošnikom svetuje, naj pri nakupovanju izdelkov spremljajo cene za enoto (za kilogram oz. liter izdelka), s čimer lahko hitreje zaznajo prikrite dvige cen. Več pozornosti naj namenijo seznamu sestavin. »Če opazite, da je proizvajalec izdelek skrčil oz. spremenil njegovo sestavo, poiščite alternativo, npr. istovrsten izdelek drugega proizvajalca, ki je primerljive kakovosti in ima nižjo ceno na enoto.«