»Katra«, ki povezuje

Verjetno ga skorajda ni Slovenca, ki v zadnjih mesecih ne bi slišal za slavno najdražjo »katro« na svetu. Za 32 let star avto Renault 4, od katerega se je nekdanji predsednik republike Borut Pahor v začetku letošnjega leta odločil posloviti – v želji pomagati otrokom, ki se borijo z rakom. Na dobrodelni dražbi je s »katro« iztržil 60 tisoč evrov oziroma kar 120-krat več, kolikor je odštel zanjo. Novi lastniki, Fratarjevi s Koroškega, so priljubljeni avto še bolje unovčili, saj jim je v drugem krogu akcije za dober namen uspelo zbrati vrtoglavih 275 tisoč evrov, nakar je po žrebu novega lastnika »katra«, ki s(m)o jo Slovenci očitno vzeli za svojo, pred dnevi prišla na Gorenjsko, v Selca.

Tomaž Habjan ne skriva, da so se mu ob novici, da je novi lastnik starodobnika Boruta Pahorja oz. nato že Fratarjevih, porajali mešani občutki, tako kot bi se verjetno še marsikomu drugemu. Vedel je, kaj ga čaka, da bo treba zavihati rokave, saj je »katra« sprožila pravo dobrodelno gibanje. A po začetnem šoku je Habjana prevzelo veselje, kar se je tudi ob nedavnem uradnem prevzemu avtomobila v Selcih že na daleč videlo. Kot ugotavlja, mu je bil avtomobil najbrž kar malce namenjen. Habjanova družina se je namreč pred slabimi štirimi leti tudi sama znašla v hudi preizkušnji, v kateri pa še zdaleč ni ostala sama. Življenje se jim je čez noč obrnilo na glavo, saj se je usoda kruto poigrala s sinom Aljošem, tedaj študentom, ki je ob skoku v morje postal tetraplegik. Po nesreči so zanj priredili številne odmevne dogodke in akcije, v katerih so pomagali mnogi, ki se jih je dotaknila Aljoševa zgodba. S pomočjo zbranega denarja mu je družina lahko uredila dom, prilagojen potrebam invalida, saj je njegov cilj biti kar se da samostojen.

Habjanovi se zavedajo, da jim slavni avto zdaj prinaša priložnost, da povrnejo dobroto, ki so je bili deležni tudi sami. Najbrž je bila »katra« Habjanovim res kar malce usojena. Prav neverjetno je, da je bivši predsednik republike iz bobna, v katerem so bila imena več kot pet tisočih donatorjev, potegnil prav listek z napisom Tomaž Habjan. Šla je v prave roke, v družino, ki je izkusila dobrodelnost in jo zna še kako ceniti ter bo dobrodelno zgodbo »katre« peljala naprej.

Držimo pesti, da bo uspešen tudi tretji krog akcije, v katerem se bodo še posebej osredotočili na Gorenjsko. Da bo »katrca«, ki je prerasla v simbol dobrodelnosti, povezala tudi nas, Gorenjce. Da bomo tudi v naših krajih tako kot že velikokrat doslej pokazali, da znamo stopiti skupaj za dober namen. Pomislimo na ljudi v stiski in ne pozabimo, da se zna življenje hitro obrniti in da smo že jutri lahko mi tisti, ki bomo prosili za pomoč.