Ozaveščanje o zavrženi hrani

Vlada je na pobudo Ekošole in Lidla Slovenija ter partnerjev 24. april razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane.

Leta 2021 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane.

Kranj – »Osrednje poslanstvo slovenskega dneva brez zavržene hrane je družine, posameznike, podjetja in druge ustanove tako v javni kot zasebni sferi povabiti k sodelovanju in zavezništvu za manj zavržene hrane,« so poudarili v Lidlu Slovenija in ob tem navedli podatke Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), da je leta 2021 vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane, od tega je bilo štirideset odstotkov hrane še užitne.

Skupna količina odpadne hrane se je v zadnjih letih povečevala, in sicer s 118 tisoč ton v letu 2013 na okoli 143 tisoč ton v letu 2021. »Ta količina bi bila lahko precej manjša, če bi bil odnos do hrane drugačen in bi zagotovili, da hrana, ki je še užitna, ne bi končala med odpadki,« so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. K temu želijo prispevati tudi pobudniki razglasitve slovenskega dneva brez zavržene hrane, zato bodo v ponedeljek, 24. aprila, potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane. V šolah in v vrtcih se bodo otroci pogovarjali, razmišljali in ustvarjali na temo zavržene hrane. Pod pokroviteljstvom Lidla Slovenija bodo v enoti biotehniške fakultete na Rodici pri Domžalah predstavili predelovalni obrat Mini tovarna, »ki odgovarja na potrebe predelave presežkov, ki nastajajo pri kmetih oziroma manjših pridelovalcih, in omogoča predelavo manjših količin pridelkov«. Tudi preostali partnerji bodo ozaveščali o problematiki zavržene hrane.