Nataša Mikelj, Maks Pogačnik in Kristina Prošić z zmagovalnimi pralineji / Foto: Tina Dokl

Čokoladna Radovljica

Deseti Festival čokolade je v Radovljici gostil triindvajset butičnih čokoladnic, ki so na dveh lokacijah, v grajskem parku in na Linhartovem trgu, predstavile svojo sladko, barvito in raznoliko ponudbo.

Radovljica – Sobota in nedelja sta bili v Radovljici ponovno rezervirani za Festival čokolade, ki je tokrat potekal že desetič. Kot je pojasnila direktorica Javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton, je namen Festivala čokolade v prvi vrsti postaviti Radovljico na turistični zemljevid Slovenije ter dati poudarek in priložnost manjšim, butičnim čokoladnicam, da pokažejo svojo inovativnost in raznolikost izdelkov. »Čokolada je čokolada, vendar so čokoladni mojstri res pokazali svojo ustvarjalnost in za obiskovalce pripravili raznovrstne pralineje vseh okusov in oblik,« je razložila. Na festivalu se je predstavilo skupno 23 čokoladnih ponudnikov, obiskovalci pa so lahko uživali v pestrem programu na dveh lokacijah – v grajskem parku in na Linhartovem trgu, vključno z Radovljiško graščino.

V okviru dvodnevnega progama je bilo mogoče okušati najrazličnejše vrste čokolad, od klasične Gorenjke pa tudi do tistih bolj eksotičnih okusov z azijskim pridihom. V času dogajanja so bile obiskovalcem na voljo mnoge delavnice, primerne tako za otroke kot tudi za tiste malce starejše sladokusce. Uživali smo lahko v kulinaričnih delavnicah spajanja vina s čokolado, pripravi veganskih čokoladnih sladic, vaniljeve kreme, otrokom pa so konec tedna popestrili Nik Škrlec in Žiga Gabrovec ter mnoga športna, plesna, ustvarjalna in kulinarična doživetja. Organizatorji pa so poskrbeli tudi za pester glasbeni program, nastopili so namreč Adi Smolar, glasbeni duo Maraaya, Veseli Begunjčani, virtuoza WildArt in mnogi drugi.

Zmagovalni praline

Tudi tokrat je bilo mogoče pokusiti zmagovalne pralineje festivala, ki sta jih izbrala priznani avstrijski čokolatier Josef Zotter in njegova hči Julia. Zmagovalni praline snickers, ki je nastal pod rokami mladega čokoladnega mojstra Maksa Pogačnika iz Hiše čokolade Molinet iz Krope, sestavljajo bela čokolada ter trojno polnilo iz slane karamele, domače arašidove paste in hrustljavega elementa iz vafljev, pri ustvarjanju pa ga je vodila predvsem želja po zmagi.

Na drugo mesto se je zavihtel praline iz Radolške čokolade, butične lokalne čokoladnice, ki je ustvarila dovršen posladek s kozjo skuto. »Kozja izbira – dobra izbira je sestavljena iz kozje skute, pehtrana in oljčnega olja belica ter je pravi dokaz, da lahko tudi ne tako običajne sestavine združimo v bombon,« je pojasnila Nataša Mikelj iz Radolške čokolade, kjer prisegajo na tradicijo in lokalne okuse.

Tretje mesto pa si je prislužil praline juzu in japonski poper čokoladnice Aska, ki ga po besedah Kristine Prošić odlikuje cvetlično-citrusna aroma in je rezultat igranja z okusi in ljubezni do kulinarike, ki jo goji glavni ustvarjalec praline, njen mož Boško Prošić.

V Radovljiški graščini pa so za svoj najljubši praline lahko glasovali tudi obiskovalci in rezultati so pokazali, da je v zelo izenačenem dvoboju kozja izbira prehitela snickers.