Kruh in namaz s čemažem

Čemaž raste v vlažnih listnatih gozdovih. Lahko ga posadimo tudi sami na senčni del vrta. Uporabljamo ga lahko za česnov nadomestek.

Nič ni boljšega kot vonj po sveže pečenem kruhu, ki se širi po kuhinji. Če v testo vmešamo še čemaž in vanj zavijemo domačo klobaso, kruh povzdignemo še na višjo raven. Kruh in namaz s čemažem je popoln način, da uživamo v slastnih okusih pomladi.

Za pripravo čemaževega kruha s klobaso potrebujemo: 0,5 kg moke, 1 vrečko suhega kvasa ali pol kocke svežega, 2 žlici olivnega olja, 3,3 dl vode, 1 žličko soli, 1 skodelico na trakove narezanega čemaža, 1 dimljeno klobaso.

Moko presejemo, po­tresemo s soljo in dodamo kvas. Prelijemo s toplo vodo in oljem ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo gnetemo vsaj 5 minut, nato vanj umesimo še čemaž. Testo položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pu­stimo ga vzhajati na toplem eno uro. Po tem času testo na rahlo pregnetemo ter vanj zavijemo dimljeno klobaso. Pustimo, da testo še enkrat vzhaja. Po vrhu testo večkrat prerežemo in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, pri­bližno 40 minut.

Za pripravo čemaževega namaza potrebujemo: 0,5 kg skute, 1 lonček kisle smetane, 1 manjšo čebulo, 2 kuhani jajci, 7 žlic nasekljanega čemaža, 1 žličko gorčice, sol in poper.

Jajci naribamo. Skuto, kislo smetano in gorčico skupaj zmešamo v gladko zmes. Dodamo na drobno narezano čebulo, čemaž in naribani jajci. Vse skupaj dobro zmešamo ter posolimo in popopramo po okusu.