Priznanja za gorenjske dobrote

Kdo so gorenjski prejemniki priznanj za kis, konzervirano zelenjavo, marmelado in čaj?

Kranj – V okviru priprav na 34. festival Dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 19. do 21. maja na Ptuju, že poteka ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov. Zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanj kisa, konzervirane zelenjave in drugih pridelkov, marmelade, čaja in medu. Prejemnikom bodo priznanja podelili na festivalu.

Na ocenjevanju marmelad je Peter Jereb iz Račeve pri Žireh prejel zlati priznanji za robidovo in breskovo marmelado, Radmila Lapuh z Bleda zlato za sibirsko pojedino, Janez Markuta iz Čadovelj srebrno za ribezovo marmelado, Bernarda Benet iz Podkorena srebrno za marmelado iz gozdnih sadežev in bronasto za marmelado iz črnega ribeza, Primož Trebušak z Bele pri Motniku pa srebrno za slivovo marmelado.

Na ocenjevanju konzervirane zelenjave in drugih pridelkov je Matej Rozman z Jame prejel zlati priznanji za beljakovine – proteine konoplje in oluščeno seme konoplje, Primož Trebušak z Bele pri Motniku pa zlato za čili omako in srebrno za mešano solato.

Kakšen je bil razplet ocenjevanja kisa? Mateja Reš iz Zgornjih Gorij je prejela zlati priznanji za namok cvetnih lističev dišečih vrtnic v kisu in za purpurno baziliko v kisu, Aleš Jerala iz Podbrezij pa bronasto priznanje za jabolčno-bezgov kis.

Poglejmo še rezultate ocenjevanja čaja! Mateja Reš iz Zgornjih Gorij je prejela zlato priznanje za zeliščni čaj vrtna roža, Matej Rozman z Jame zlati priznanji za CBD konopljin čaj in CBG konopljin čaj, Polona Kuhar z Ambroža pod Krvavcem zlato za krvavški čaj, Vesna Cesar iz Jereke pa srebrno za čaj čarobno poletje in bronasto za čaj lahkih nog naokrog.

Na ocenjevanju medu ni bilo medu s širšega gorenjskega območja.