Advija Halilović / Foto: arhiv Term Snovik

Na svežo tuhinjsko postrv

V Tuhinjski dolini je v Snoviku – natančneje v Termah Snovik – restavracija Potočka. Kljub sodobnemu pristopu po dvajsetih letih ohranja domačnost, že nekaj časa pa v restavraciji sledijo Kneippovi filozofiji. Trenutno so aktualne tudi čemaževe in špargljeve jedi. V Potočki s svojo ekipo ustvarja kuharska mojstrica Advija Halilović. V restavraciji je že enajst let, pred tremi leti pa je prevzela vodenje kuhinje. »Od nekdaj sem si želela delati z ljudmi, zato sem se odločila za poklicno pot v gostinstvu in turizmu. Preden sem prišla v Terme Snovik, sem delala v bolnišnični kuhinji, kjer sem se izurila v pripravi različnih diet in zdravih obrokov. Izkušnje sem nabirala tudi pri opravljanju popoldanske obrti, po več a la carte kuhinjah, kjer sem vsa ta leta nudila pomoč številnim kuharskim mojstrom,« pripoveduje Halilovićeva, ki kuha tako rekoč že od mladih nog, profesionalno pa več kot četrt stoletja.

V zvezi s Kneippovo filozofijo zdravega načina življenja, v kateri dva od petih stebrov predstavljata prehrana in zelišča in jo je že v 19. stoletju razširjal Sebastian Kneipp, pa Advija Halilović pojasni: »Kneipp je dajal pri pripravi hrane poudarek sezonskim in lokalnim izdelkom in živilom rastlinskega izvora, ni pa prepovedoval določene vrste hrane. Majhni obroki večkrat na dan varujejo prebavila in preprečujejo napade lakote. Kneipp je ljudem, ki jih je zdravil, naročal pitje vsaj litra in pol vode na dan in uporabo čim manj soli v prehrani ter več zelišč.« V Snoviku imajo tudi lastne zelenjavne in zeliščne vrtove, tako da se njen dan velikokrat začne prav na zeliščnem vrtu. V nadaljevanju izvemo, da je bil tudi kruh za Kneippa pomemben, je pa dajal prednosti moki iz celega zrna, saj se vitalne snovi v zrnu ohranijo dalj časa.

Seveda pri tovrstnih menijih brez izzivov ne gre. Glavni kuharici predstavlja velik izziv priprava sodobnih jedi za vsakdanjo ponudbo ob uporabi svežih, sezonskih, lokalnih in zdravih živil. »Pri tem se trudim upoštevati tradicionalne jedi in tudi načine priprave, kot so jih poznali naši dedki in babice, ko so skrbeli za zdravje tudi tako, da so v prehrani uporabljali veliko raznovrstnih zelišč in začimb.« V Potočki pa seveda sledijo tudi trendom v gostinstvu in sezonam ter se prilagajajo okusom in željam gostov. Prav posebno pozornost posvečajo pripravi zajtrka, v okviru katerega gostom na primer nudijo tudi brezglutenski kotiček. Ravno sedaj pa je med številnimi domačimi namazi pri njih na voljo tudi čemažev. Družbo mu delajo še namazi iz dimljene postrvi, skute ter veganski namazi iz sončničnih in bučnih semen. Halilovićeva omeni še, da imajo v meni vključene tudi jedi z Okusov Kamnika, kot sta firštov golaž s tuhinjsko filo in sveža tuhinjska postrv, ki je pravzaprav posebnost restavracije in jo pripravljajo na več različnih načinov – kuhano, pečeno na žaru, ocvrto, dušeno … Na koncu pa ne moremo tudi mimo dejstva, da je Kamnik med slovenskimi mesti zagotovo eno najbolj znanih po domačih pivih, tako da si v Potočki lahko ljubitelji tega napitka privoščijo še znanega »lokalca«, pivo iz Domače pivovarne pod Menino.