V središču mesta, na »Placu«, bo po prenovi še več dreves. / Foto: arhiv Občine Škofja Loka

Mestna drevesa s »Placa«

Jeseni naj bi se v Škofji Loki začela prenova Mestnega trga in Klobovsove ulice, ta teden pa vabijo na delavnico o mestnih drevesih.

Poleg ohranitve Homanove lipe načrti prenove predvidevajo zasaditev dodatnih dreves.

Škofja Loka – Bliža se začetek prenove Mestnega trga in Klobovsove ulice v središču Škofje Loke. Objavljeno je bilo povabilo za izbiro izvajalca prenove, da bi predvidoma jeseni lahko začeli delati.

»Doslej smo izvedli že več aktivnosti komuniciranja in vključevanja javnosti, med drugim smo objavili spletno stran www.naplacu.skofjaloka.si, kjer lahko spremljate podrobnosti glede prenove, opravili smo več intervjujev s predstavniki ciljnih skupin, izvedli pogovor z lastniki in uporabniki lokalov ter govorili z upravniki večstanovanjskih objektov na tem območju. Pred nami je delavnica, kjer se bomo pogovarjali o mestnih drevesih s 'Placa', saj nas zanje vse skrbi. Dobro se počutimo, ko jih gledamo ter pod njimi posedamo, in vsi menimo, da bi jih moralo biti na 'Placu' še več. Poleg ohranitve Homanove lipe načrti prenove predvidevajo zasaditev dodatnih dreves. Tudi nekoč so že bila in prav je, da jim vrnemo mesto,« pravijo na loški občini in dodajajo, da drevesa želijo predvsem zaščititi in ohraniti.

»S tem namenom sodelujemo z več zunanjimi strokovnjaki, arboristko Tanjo Grmovšek in krajinsko arhitektko Tanjo Simonič Korošak, ki sta opravili obsežno analizo stanja javorjev na Mestnem trgu. V preteklih dneh smo opravili tudi georadarske meritve, ki bodo pokazale trenutno stanje korenin javorjev s 'Placa',« tudi pojasnjujejo in vabijo zainteresirane, da spoznajo rezultate vseh analiz in različne scenarije. Te bodo skupaj s strokovnjaki predstavili na delavnici pod javorji, ki bo potekala v četrtek, 23. marca, ob 16.30. Po uvodnem razmisleku na Mestnem trgu se bodo odpravili v veliko sejno sobo Upravne enote Škofja Loka.

»Želimo si, da bi bili po prenovi zadovoljni vsi, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite in skupaj z nami načrtujete prenovo. Le tako bo lahko 'Plac' za vse!« še pravijo odgovorni.