Privarčujemo lahko tudi s spremembo navad

Zaradi slabih navad lahko porabimo tudi od trideset do štirideset odstotkov več energije, kot če bi ravnali premišljeno.

Ljubljana – Zveza potrošnikov Slovenije redno (ZPS) pripravlja nasvete za učinkovitejšo rabo energije. Pred kratkim so opozorili na pet preprostih ukrepov, ki ne stanejo nič in jih lahko v svoj vsakdan uvedemo takoj.

Z ugašanjem luči lahko prihranimo do 40 evrov na leto. Če pet varčnih žarnic, ki gorijo štiri ure na dan, zamenjamo z LED-sijalkami, lahko prihranimo 15 evrov na leto. Z zamenjavo halogenskih žarnic pa celo 42 evrov na leto.

Za eno ščetkanje zob s toplo vodo pri odprti pipi porabimo približno pet litrov vode, kar pomeni deset litrov na dan. Če vodo zapiramo, lahko prihranimo do 30 evrov letno na osebo.

Če temperaturo v bojlerju znižamo z 80 na 60 stopinj Celzija, pa se lahko nadejamo do 125 evrov prihranka pri porabi električne energije na leto.

Prav tako ZPS priporoča prhanje namesto kopanja. Skozi običajno ročko pri prhanju steče devet litrov vode na minuto. »Če ena oseba v gospodinjstvu zmanjša porabo tople vode za deset litrov, boste prihranili približno 27 evrov na leto, če se voda ogreva z električnim grelnikom. Če se voda ogreva z zemeljskim plinom, je prihranek približno 18 evrov na leto,« so izračunali v Zvezi potrošnikov.