Martin Roblek / Foto: Alenka Brun

Pesmi izven okvirja

Bašelj – Vstopil sem v svet pesniško izraženih misli Valentina Martina Robleka, je na zadnji platnici knjižice pesmi z naslovom Pesmi izven okvirja začel svojo misel pater Karel Gržan. »In nisem bil več sam,« je nadaljeval. »Z menoj je nekdo mislil ta krasni nori svet in ga dramil iz norosti v krasnost žlahtne človečnosti.«

Zakaj Valentin, smo vprašali avtorja Martina Robleka, ki prihaja iz Bašlja, vasi pod Storžičem. Pojasnil nam je, da je to njegovo umetniško ime. Strinja se z nami, da ljudje, ki ga poznajo, verjetno niso pričakovali, da v sebi nosi nekaj, kar ga je spodbudilo, da je nastala omenjena zbirka. Na skoraj 120 straneh knjižice, ki je izšla v samozaložbi, v nakladi petsto izvodov, najdemo več kot petdeset njegovih pesmi, pesniško zbirko pa bogatijo tudi fotografije. Te smiselno dopolnjujejo poezijo. Ene so njegove, avtor drugih je oblikovalec Žiga Jokić, ki je zasnoval platnice knjižice. Uvod pa je zapisal Marko Pavliha.

Ko je bil mlajši, Martin Roblek ni razmišljal o tem, da bo nekoč izdal knjigo pesmi. Očitno je to nosil v sebi, še enkrat na glas razmišlja. Po 35. letu pa je misel postajala vsak dan močnejša.

Zbirka je nastajala do­bra štiri leta. »Začelo pa se je tako, da sem se odločil, da bom po jutranji fizični aktivnosti ali telovadbi vsak dan poskusil zapisati eno misel. Potem je sčasoma iz nje nastala pesem. Včasih sem dobil navdih kar tako, takrat sem se posnel in potem ob pravem trenutku misel razvijal dalje.«

Bralci so pesniško zbirko dobro sprejeli, sam pa prav najljubše pesmi nima. Pri srcu mu jih je več. Navdih zanje črpa iz ljubezni, življenja, zelo rad je družbeno kritičen. »To niso vsakdanje pesmi,« je skrivnosten. Meni, da imajo globlji pomen, zato tudi tak naslov, saj so nekako »izven okvirja«, zaključi.