Podjetja, med njimi Niko, so predstavila izdelke ter možnosti štipendiranja in zaposlitve. / Foto: Gorazd Kavčič

Gradijo poklicno pot

Da bi devetošolcem olajšali odločitev o nadaljnjem izobraževanju, so na Osnovni šoli Železniki pripravili dan odprtih vrat s predstavitvami srednjih šol, ki izobražujejo za tehniške poklice, in podjetij.

Z dogodkom Gradim si poklicno pot je Osnovna šola (OŠ) Železniki tretjo soboto v januarju odprla svoja vrata za učence, starše in druge obiskovalce. Dogodek je bil še posebej namenjen devetošolcem, ki se odločajo o nadaljnjem izobraževanju, o njem pa že razmišljajo tudi mlajši učenci, ki so skupaj s starši prav tako prišli po koristne informacije. Ker so v lokalnem okolju velike potrebe po tehniškem kadru, so se na dogodku predstavili tehniški izbirni predmeti na OŠ Železniki, srednje šole, ki izobražujejo za tehniške poklice, in lokalna podjetja, ki omogočajo štipendiranje in kasnejšo zaposlitev.

Kot je pojasnila pobudnica dogodka, učiteljica Monika Čemažar, se v podjetjih zavedajo, da morajo kader začeti usmerjati že od malih nog. Na šoli jim pomagajo z navduševanjem učencev za tehniške poklice, in sicer s številnimi izbirnimi predmeti – od obdelave kovin in lesa do robotike ..., ki so jih učenci tudi predstavili obiskovalcem. Ti so spoznali tudi izobraževalne programe, ki jih izvajajo na srednjih šolah za strojništvo in za lesarstvo v Šolskem centru Škofja Loka ter na srednji tehniški šoli in na tehniški gimnaziji Šolskega centra Kranj. Šole so se predstavile tudi z izdelki dijakov in zanimivi projekti. Med drugim je bilo možno videti repliko gokarta, ki ga izdelujejo dijaki škofjeloške srednje šole za strojništvo, dron dijakov kranjske tehniške gimnazije …

Predstavniki podjetij Domel, Niko, Alples, Lotrič Meroslovje in LTH Castings Škofja Loka so nagovarjali potencialni bodoči kader. Obiskovalci so lahko izvedeli, kateri poklici so trenutno najbolj iskani in kakšne bodo prihodnje kadrovske potrebe, kakšne so možnosti štipendiranja in opravljanja vajeništva, poleg tega pa so podjetja predstavila še svoje programe in izdelke.

Med številnimi obiskovalci, ki so prišli po informacije o možnostih nadaljnjega šolanja in kasnejši karierni poti, je bil tudi osmošolec Tadej Trojar. Tehniški poklici ga zanimajo, vendar si za zdaj pušča odprte tudi druge možnosti. Njegov oče Janez Trojar je izrazil zadovoljstvo, da imajo otroci, ki so na prelomnici in se odločajo o izbiri prave srednje šole, na tovrstnem dogodku možnost dobiti vsaj osnovne informacije. »Tudi za nas, starše, je zanimivo videti to ponudbo, da lahko potem svetujemo otrokom oziroma jih malo usmerjamo,« je pristavil. Na OŠ Železniki so bili dobrega odziva obiskovalcev ter predstavnikov srednjih šol in podjetij zelo veseli.