Direktor Inštituta za nutricionistiko Igor Pravst

Izbrali najbolj inovativna živila

Inštitut za nutricionistiko jih je razglasil že deveto leto zapored.

Ljubljana – Inštitut za nutricionistiko je podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2023. V ocenjevanje so prejeli 79 predlogov živil, ki so na tržišče prišla v zadnjem letu. Nagradili so osem podjetij: Don Don, ki ima poslovno enoto tudi v Kranju, za polnozrnati kruh z lanom, Mercator IP, ki ima obrat tudi v Naklem, za tri predpripravljene obroke iz linije Minute Chef's choice, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni in skodelici predpripravljenih obrokov Spar To Go, Ljubljanske mlekarne za več vrst MU kefirja in linijo EGO proteini, Mlekarno Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbio's za dve vrsti pirinih bio testenin, Delamaris za ribje solate in Atlantic Drogo Kolinsko, ki je prejela posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti za trajnostni program blagovne znamke Argeta.

Izbor najbolj inovativnih živil poteka od leta 2015. »Že od vsega začetka je namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku in okolju. Tudi pri letošnjem ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje,« je poudaril direktor inštituta Igor Pravst.

»Spodbudno je, da se inovativnim izdelkom vsako leto pridružijo novi, trajnostno naravnani in odlični izdelki, ki sledijo sodobnim trendom zmanjševanja soli in sladkorja, nasičenih maščob ter povečevanja količine zelenjave in vlaknin,« pa je poudarila dr. Marjeta Recek z direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, ki sofinancira projekt. Podpira ga tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.