David Antolovič, direktor uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi / Foto: Gorazd Kavčič

Iznajdljivi in vztrajni

Gorenjski kriminalisti so morali v ravnokar končani zahtevni preiskavi kriminalne združbe, ki je z Gorenjskega preprodajala velike količine droge, pokazati veliko mero iznajdljivosti in vztrajnosti.

Ljubljana – Direktor uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi David Antolovič je po nedavnem razkritju kriminalne združbe, ki jo je vodil 31-letni Jeseničan, dejal, da se kriminalistična policija v tovrstnih zahtevnih preiskavah srečuje z velikimi težavami pri zbiranju dokazov. Zadnjo preiskavo združbe, ki je prek svojih celic v Kranju in na Jesenicah predvsem na veliko trgovala z drogo na območju Slovenije, Avstrije in Italije, so tako pripeljali do uspešnega konca zlasti »po zaslugi vztrajnosti in kriminalistično taktične iznajdljivosti kriminalistov, ki so svoje delo požrtvovalno opravljali, za kar so se večkrat odrekli celo svojemu prostemu času oz. času, ki bi ga sicer preživeli s svojimi družinami«, je prejšnji teden poudaril Antolovič. Kot smo poročali v petek, so kriminalistično preiskavo v sodelovanju z avstrijskimi kolegi vodili gorenjski kriminalisti.

Po njegovih besedah zaradi hitrega razvoja informacijske tehnologije (z uporabo različnih platform za šifrirano medsebojno komunikacijo) določenih posebnih preiskovalnih ukrepov po sedanji zakonski ureditvi namreč ni več mogoče učinkovito izvajati. »V kriminalistični policiji že vrsto let opozarjamo, da je treba zakonsko ureditev ustrezno posodobiti in slediti razvoju informacijske tehnologije. Pri tem ne gre za dodatna policijska pooblastila, ampak za zakonsko ureditev načina izvajanja že obstoječih in v zakonu dopustnih ukrepov. Kriminalistično taktična iznajdljivost zakonitega zbiranja dokazov se v nadaljnjih sodnih postopkih razkriva in z njo so osumljenci seznanjeni, zato je za nadaljnje preiskovanje delovanja sodobnih organiziranih kriminalnih združb omenjena zakonska posodobitev nujna, in to v najkrajšem možnem času,« je dejal Antolovič.

Kot je še dejal, slovenska kriminalistična policija uživa v mednarodnem prostoru velik ugled, saj velja za kompetentnega in zaupanja vrednega partnerja, kar dokazujejo ravno preiskave, kakršna je bila zadnja, ki so jo v sodelovanju z avstrijskimi kolegi vodili gorenjski kriminalisti. »Za ohranitev tega statusa pa morata razvoj organizacije in sposobnost delovanja slediti trendom oziroma standardom delovanja policij iz drugih razvitih držav,« je povedal Antolovič.

V zaključni akciji, v kateri je pred dvema tednoma sodelovalo več kot 500 kriminalistov in policistov, se je policija prvič srečala tudi s situacijami, da so zaradi nedosegljivosti posameznih osumljencev ob pogojih nedavno spremenjenega zakona o kazenskem postopku hišne preiskave opravili preiskovalni sodniki. »Omenjena zakonska rešitev se je pokazala kot zelo logistično zahtevna in časovno dolgotrajnejša. Tovrstne aktivnosti se izvajajo v okviru zakonskega 48-urnega pridržanja osumljenca, kar še dodatno skrajšuje čas kriminalistični policiji za izvedbo vseh ukrepov za zagotovitev dokazov za nadaljnji kazenski postopek,« je še opozoril Antolovič.